Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 28 Maj, 2008   

krisv740, co do warunku, ze towar nie moze byc uzywany to nie jest to do konca prawda. Owszem, w przypadku zakupu plyty (audio, z programem komputerowym, filmem itp) warunkiem jest nienaruszenie opakowania. Powod jest prosty - kazdy "gupi" moglby skopiowac/zainstalowac zawartosc plyty.
Jesli chodzi o sprzet foto, to musi wystarczyc stan towaru nie wskazujacy na uzytkowanie, tzn. bez zniszczen, pudelko niezniszczone itp.
Zastanawiam sie jak by to bylo w przypadku np. bielizny, ale to jednak nie to forum :wink:

Reklama

Paweł_G 
Maniak

USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Mam nadzieje że wszystko jasne :mrgreen:

MC 

Paweł_G, jak dobrze wiesz, ustawa swoja droga, a zycie swoja. Z niektorymi sklepami trzeba sie nameczyc, a droga sadowa jest dluga i meczaca.

Paweł_G 
Maniak

Z doświadczenia wiem, że w wielu przypadkach wystarczy sformułowanie pisma pisanego językiem prawniczym z podaniem kilku przepisów oraz formułką na końcu "wezwanie niniejsze jet ostatecznym, w przypadku braku Państwa reakcji w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, sprawę niezwłocznie skieruje na drogą postępowania sądowego co narazi Państwo na dodatkowe niepotrzebne koszty postępowania oraz koszty zastępstwa procesowego."
W komentowanym przez nas przypadku zakupu sprzętu foto przez neta w terminie do 10 dni od daty zakupu wysyłamy zwrot towaru oraz oświadczenie o odstąpienieu od umowy, dzwoniąc jednocześnie do sklepu z takową informacją. Aha wysyłamy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - najlepiej osobno wysłać sprzęt a osobno oświadczenie żeby potem mieć dwie zwrotki. Wiadomo jak sprzedawca będzie uparty to idziemy do sądu co w przypadku sprzętu do 10 000 zł powino się szybko skończyć bo sprawa pójdzie w post. upominawczym w sądzie grodzkim.

MC 

Wszystko zalezy od sklepu. Jesli sklep jest ok, to nie bedzie raczej problemu.
Jesli natomiast ktos kupuje od nieznanego Zenka z allegro, to moze go pozniej nie namierzyc (np. jakis fikcyjny sklep itp). Ewentualnie moze sie okazac, ze pod adresem sklepu mieszka wiekowa Pani Wandzia, ktora pojecia o sprzecie foto nie ma. Ludzie sa pomyslowi. Tym niemniej jest to czarna wizja. W wiekszosci przypadkow trzeba po prostu troche poczekac, az pieniadze beda zaksiegowane na koncie.

k1caj_ns 
Optyczny

Ja myślę ,że ze zwrotem pieniędzy przy uszkodzeniu towaru lub niezadowoleniu klienta w "normalnych" sklepach nie ma problemu.

W tym wypadku jeśli MC chce kupić 150-500 z zamysłem ,że i tak go odda tylko sie nim pobawi i potestuje jest trochę nie etyczne :twisted: Z drugiej strony jako użytkownik tego forum po przetestowaniu tego obiektywu może go komuś polecić więc tak do końca to nie jest wyzysk sprzedawców

btw. To nawet na najgorsze zbrodnie znajdują się rozsądne wytłumaczenia ...

krisv740
[Usunięty]

a ja raz jeszcze napiszę, że czekam na "normalne" czasy. powiedzcie w ilu sklepach możecie od ręki (nie jadąc 100 i więcej km) mieć pełen wybór obiektywów aby przypiąć je do body , zrobić parę zdjęć i ew. się zdecydować?
ile jest sklepów w polsce w których sprzedawca ma obiektyw na próbę? aby klient mógł pobawić sie nim w plenerze?
sorry , ale moim zdaniem jesteśmy jeszcze bardzo zacofani (jako kraj konsumencki)
duże sieci jak wszedzie mają nas w d... . są nastawione na innego odbiorcę. a co mają robić świadomi fotoamatorzy?
nie piszę oczywiście o pro. fotografach bo to zupełnie inna historia:)

MC 

k1caj_ns napisał/a:
W tym wypadku jeśli MC chce kupić 150-500 z zamysłem ,że i tak go odda tylko sie nim pobawi i potestuje jest trochę nie etyczne

Nigdzie nie powiedzialem, ze mam zamiar tak zrobic. Ewentualnie zamowic, sprawdzic, a jesli nie spelni moich oczekiwan to wtedy oddac. A jak spelni, to polecac :mrgreen:
krisv740 napisał/a:
pełen wybór obiektywów aby przypiąć je do body , zrobić parę zdjęć i ew. się zdecydować?

Ja takiego sklepu nie znam. Ale z drugiej strony tez sie sprzedawcom nie dziwie. To dla nich za duza inwestycja. Wiesz ile by kosztowal zakup calej stajni np. Nikona :?: A takiego obiektywu nie wypadaloby potem sprzedac, bo przeciez uzywany.

krisv740
[Usunięty]

a nie sądzisz (-cie) że czas już aby można było rządać (!) poważniego traktowania nas jako konsumentów?
sprzedaż rośnie tak kompaktów jak lustrzanek. a przedstawicielstwa w dalszym ciągu nie monitują,naciskają sklepów-firm na zwiększenie udziału akcesoriów do sprzedawanego sprzętu. czy to jest normalne?
chcesz kupić zasr.... obiektyw za 3000 PLN i co ? to nie jest szkło za 20 parę tys. a musisz szukać i przebierać w paru sklepach w polsce! przecież to jest chore.
lustrzankę kupisz prawie wszędzie i co potem?
pracuję w firmie która ma 17 przedstawicielst w polsce. wymogli na nas jako dealerach zwiększenie zabezpieczenia w części i akcesoria do niesamowitego poziomu. na magazynie mamy ponad 1mln PLN. ale dodali do tego obniżkę cen zakupu i promocje dla klientów.
a co my mamy od c,n,s i p oraz o? spadki tam gdzie być muszą, a reszta .... -ech!
i żeby nie byc OT - i jak tu kupić 150-500 lub 120-400 jak nie możesz ich potestować?

krzysiek29 
Rozmowny

sławek_38 napisał/a:
krzysiek29 napisał/a:
Ciekawe jak wypadnie S150-500 nią byłbym bardziej zainteresowany.

Możesz bliżej się zapoznać za 3499 :smile:

miałem jakiś czas S50-500 mam nadzieję ,że w S150-500 poprawi się trochę rozdzielczość. Jeśli tak to pewnie się skuszę ale poczekam, aż cena spadnie poniżej 3000zł :wink:

komor 
Moderator

Jeszcze warto dodać, że w przypadku zakupu sprzętu na fakturę VAT, na firmę, to tę ustawę o sprzedaży konsumenckiej można sobie w buty wsadzić.

k1caj_ns 
Optyczny

krisv740 Ciężko jest wymagać żeby w każdym mniejszym mieście można było kupić obiektyw za 4 tysiące i wiecej. W takim Nowym Sączu ponad 100tys mieszkańców nie kupisz żadnego obiektywu z firmy CANON od ręki przynajmniej ja się nie spotkałem.
W media martkt mają sigmę 70-300 APO i kilka tańszych szkieł i też nikona 70-200 VR i tyle.

Prawda jest taka ,że przedstawicielstwa i sklepy zamawiają to na co znajdzie się więcej klientów. Czyli prędzej zaleją nas 350A z kitami w każdym sklepie elektronicznym niż doczekamy się dobrych obiektywów dostępnych od ręki wszędzie.

Oczywiście ludzie mieszkający w Warszawie , Katowicach , Łodzi , Krakowie itd... nie mają aż tak wielkiego preblemu z tym albo i wogóle go nie mają bo rynek jest inny niż w takim stosunkowo małym Nowym Sączu.

Paweł_G 
Maniak

Nowy Sącz to miasto 100 tyś, ja mieszkam w 420 tysięcznej stolicy wojewódzwtwa i nie ma tu jednego sklepu fotograficznego. Jedynie w MM można coś pomacać ale tylko puszki bo szkieł tam nie ma. Abstrachując od faktu że ceny są kosmiczne. Szczecin to fotograficzna i nie tylko Polska klasy C. Wszak wielu nazywa to miasto "wioską z tramwajami". Prawda jest taka, że prędzej Sigma założy kolejne Pro Centrum w Pcimiu niż tu. A szkoda bo patrząc na rajdach samochodowych rozgrywanych tu to jest dość niezły rynek zbytu dla amatorów.

Monastor 
Optyczny

Paweł_G, to my mamy jakieś rajdy samochodowe? :mrgreen:

Jak zobaczyłem sample z tej sigmy 120-400, jej światło na końcu i fakt, że ma OS, zacząłem się dziwnie czuć z moją 100-300 :roll:
Tak czy inaczej, zmiana szkła to chyba mimo wszystko głupota i zamierzam po prostu dokupić TC 1,4 i mieć 420-tkę F/5.6

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Monastor, Sigma 100-300/4 to minimum jedna a dla mnie dwie klasy optycznie wyżej niż omawiana Sigma 120-400 OS HSM. Tak na marginesie to ta ostatnia jest tematem wątku i nie zbaczajmy Panowie na zbyt obszerne OT :twisted:
Jak ktoś musi miec 400mm tanim kosztem wraz ze stabilizacją to może sobie taką Sigmę kupić. Ja jestem jej jakością przy tych 400mm na tyle rozczarowany, że nikomu bardzo potrzebujących takich ogniskowych tego obiektywu nie polecę.

Odpowiedz do tematu