Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dziwna premiera. Jest już przecież na rynku Planar 50/1.4. Tym bardziej dziwna, że to Distagon - czyli przy 55mm będzie chyba najdłuższym retrofokusowym obiektywem w ofercie Zeissa. Ktoś się orientuje jakie konsekwencje wynikają z zastosowania przy tej ogniskowej konstrukcji retrofokusowej zamiast gaussa?
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 08 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz
A ja mam takie pytanko...czy CZ 50 1.4 skoro juz jestesmy przy Zeissach jest lepszy pod wzgledem optycznym ( plastyka, ostrosc, kontrast itp. ) od takich zabawek jak Canon 50 1.4 czy Sigma 50 EX 1.4 ? ( pytam o tego bo ten jest juz na rynku )
I blagam nie przenoscie postu piszac to juz bylo bo pytanie jest zasadne...taki 55 1.4 to inna konstrukcja ale dla kogos kto robi zdjecia podobne zastosowanie....taka portretowka...
Skoro CZ 50-55tki nie maja AF, a tanie nie sa to czy sa warte swojej ceny w porownaniu do szkiel systemowych co maja AF ?
Ja już kiedyś sporo o tym pisałem. Po kilkudniowej zabawie jakiś czas 50/1.4 Zeissa bardzo chciałem go kupić. To szkło jeszcze daje spokojnie radę bez AF. Na pewno ostrzejszy od Canona, plastyka podobna choć kolorki lepsze w Canonie. Sigma bardzo ok. ale kąt widzenia był minimalnie ciaśniejszy niż w Canonie i pdobnie jak u Zeissa, gorsze kolory. Oczywiście obróbka załatwia sprawę, ale samo szkło C przenosi kolory lepiej.
Pod względem ostrości Zeiss 1.4/50 roznosi w proch i pył Canona 1.4/50. Większość wad optycznych koryguje lepiej. A w szkole na plastyce nic mi nie mówili o plastyce obiektywów więc się nie wypowiadam.
Smola, ale czemu pytasz o to w wątku dotyczącym innego obiektywu? Przecież jest wątek dotyczący tego obiektywu, o który pytasz, co więcej, jest tam w sumie i odpowiedź.
No kurde, błagam… Nie uważasz, że to przydatne, iż szukając informacji o obiektywie A znaleźć je w wątku dotyczącym obiektywu A, a nie B?
Smola napisał/a:
Ale o 55 1.4 to co mozemy powiedziec ?
Że ma być.
Idź poczytaj tamten wątek (właśnie też go sobie przeczytałem, ech, stare czasy, stare nicki, które już się tu nie pojawiają… ). Może MC coś jeszcze dopowie, bo używa tego szkła, a jakoś nie widzę jego opinii w tym wątku testowym. Gdzieś indziej się wypowiadał na pewno.
Due to the high performance required, we were looking for a fresh approach. It is true that the Distagon Predominantly type is found in wide-angle lenses. This is because wide-angle lenses therefore require additional design effort in terms of number and arrangement of lenses. Since we were aiming for the best possible imaging performance for the new family of lenses, we decided to manufacture the 04/01/55 as a Distagon. Due to the number and arrangement of lenses, this lens unit is slightly larger in size and weight but uncompromising in its performance.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10