Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D5100 przebija wszystkie lustrzanki do 10k zł
Autor Wiadomość
sylwia_marian 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

moronica napisał/a:
sylwia_marian, d5100 nie pasowal ci pod wzgledem obslugi/ergonomii czy jakosci obrazka?

D5100 wygląda na mały, fajny, szybki aparacik. Jest lekki. Jednak nie leżał mi w dłoni. Krótko użytkowałem. Może to jak z przesiadki na inne oprogramowanie, wystarczy się przyzwyczaić. Zdjęcia nie miały tej dokładności jakiej oczekiwałem.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

d5100 maly jest i ma prawo kiepsko lezec w dloni. jednakze jesli chodzi o jakosc zdjec to nie szukalabym winy w tym korpusie, jesli cokolwiek bylo z nimi nie tak to wina marnego obiektywu oraz obslugujacego aparat

dcs
[Usunięty]

sylwia_marian,

Do D5100 możesz dokupić grip.

http://allegro.pl/listing...p&change_view=1
Ostatnio zmieniony przez dcs Czw 13 Wrz, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

sylwia_marian 
Nowy

moronica napisał/a:
d5100 maly jest i ma prawo kiepsko lezec w dloni. jednakze jesli chodzi o jakosc zdjec to nie szukalabym winy w tym korpusie, jesli cokolwiek bylo z nimi nie tak to wina marnego obiektywu oraz obslugujacego aparat

A dlaczego stwierdzenie, że to wina marnego obiektywu, jeśli nie wypisałem co to było. Rozumiem, że nikon ma wszystkie obiektywy marne. Obsługujący aparat d5100 szczycił się profesjonalizmem i że ma firmę fotograficzną. Faktycznie, mógł kłamac, nie widziałem jego wizytówki. A Canona 1D to mógł pożyczyć i nosić z boku. Zresztą to była impreza plenerowa i każdy chciał zabłysnąć. Ale widoczna była duża różnica pomiędzy zdjęciami 1D a d5100 i nie trzeba było się przyglądać.
Teraz to juz nie wiem, czy ten gość to tylko chciał się wkręcić na imprezę.
Chyba, jednak pobiegam po serwisach i porozmawiam z technikami, oczywiście takimi prawdziwymi a nie takimi jak ten magik z Canona.

komor 
Moderator

To nie lepiej D7000, skoro budżet nie ogranicza? Już była taka propozycja w tym wątku dwukrotnie…

sylwia_marian 
Nowy

komor napisał/a:
To nie lepiej D7000, skoro budżet nie ogranicza? Już była taka propozycja w tym wątku dwukrotnie…

Jeżeli miałbym wydać pieiądze na D7000 to naprawdę wolałbym je sporzystkować na D5100.
Czy ten 7D na prawde nie jest wartym uwagi aparatem? Wszysce mnie od tego odwodzą. Czy coś nie tak z nim?

mozer 
bo Pentax

sylwia_marian, kompletnie CIę nie rozumiem - widzisz zalety 7D względem 60D, ale zalet D7000 względem D5100 już nie?

RB 

sylwia_marian napisał/a:
komor napisał/a:

Jeżeli miałbym wydać pieiądze na D7000 to naprawdę wolałbym je sporzystkować na D5100.
Czy ten 7D na prawde nie jest wartym uwagi aparatem? Wszysce mnie od tego odwodzą. Czy coś nie tak z nim?

nikt Cie nie odwodzi, tyle że, mówiąc delikatnie, kwękasz nieco o jakis pobocznych pier...ach (vide 3 strony o filmowaniu - ktore rozpocząłes - a potem że to w sumie Ci wisi), to Ci ludzie próbuja jakies alternatywy wynaleźć albo trochę bardziej zrozumieć o sso Ci chozi. No to Ci ludzie proponują z dobroci serca rózne inne, nielepsze i niegorsze... ale inne. Bo to nie jest sprawa lepszy czy gorszy. Tylko co komu i do czego konkretnie bardziej pasuje.

Obrazek z d5100 jest jak na format APS-C bardzo dobry. Ale jeśli porównujesz z klatką 135 (FF) to sorry... inna kategoria wagowa :-)
Tyle, ze każda wspólczesna puszka APS-C wypadnie w tej kategorii praktycznie nie lepiej od d5100 (albo naprawdę marginalnie lepiej).
IMO zamiast wykonywać nerwowe ruch weź kup to na co masz ochote, 7d to bardzo fajny aparat. 60d gorszych zdjęć nie zrobi, ale cała obudowa matrycy w 7d jest znacznie lepsza, fajniejsza w obsłudze.
Czekanie na następce to IMO pomyłka, szczególnie w sytuacji gdy nic własciwie nie wiadomo co, gdzie i kiedy. Zawsze będzie jakis następca. Kiedys i tak sobie korpus zmienisz. Za któreś tam pokolenie korpusów.

sylwia_marian 
Nowy

RB napisał/a:
sylwia_marian napisał/a:
komor napisał/a:

nikt Cie nie odwodzi, tyle że, mówiąc delikatnie, kwękasz nieco o jakis pobocznych pier...ach (vide 3 strony o filmowaniu - ktore rozpocząłes - a potem że to w sumie Ci wisi), to Ci ludzie próbuja jakies alternatywy wynaleźć albo trochę bardziej zrozumieć o sso Ci chozi. No to Ci ludzie proponują z dobroci serca rózne inne, nielepsze i niegorsze... ale inne. Bo to nie jest sprawa lepszy czy gorszy. Tylko co komu i do czego konkretnie bardziej pasuje.

Obrazek z d5100 jest jak na format APS-C bardzo dobry. Ale jeśli porównujesz z klatką 135 (FF) to sorry... inna kategoria wagowa :-)
Tyle, ze każda wspólczesna puszka APS-C wypadnie w tej kategorii praktycznie nie lepiej od d5100 (albo naprawdę marginalnie lepiej).
IMO zamiast wykonywać nerwowe ruch weź kup to na co masz ochote, 7d to bardzo fajny aparat. 60d gorszych zdjęć nie zrobi, ale cała obudowa matrycy w 7d jest znacznie lepsza, fajniejsza w obsłudze.
Czekanie na następce to IMO pomyłka, szczególnie w sytuacji gdy nic własciwie nie wiadomo co, gdzie i kiedy. Zawsze będzie jakis następca. Kiedys i tak sobie korpus zmienisz. Za któreś tam pokolenie korpusów.

Nie wisi mi ustawienie ostrości przy filmowaniu. Napisałem, że temat już rozwiązany i jest dobrze. Nawet napiszałem, że już wszystko ustalone ale niektórzy nie doczytali widocznie i pędzą dalej. A to, że następca 7d a to, że 60D a może 7000D a może pentax. Więc odpisuje grzecznie.
Z kolei kolejne akapity to rzeczy, które oczekuje. I chwała Ci za to. Ale najpierw trzeba przełknąć kilka stron, żeby otrzymać konkrety. Dzięki.

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 2012 23:12 ]
mozer napisał/a:
sylwia_marian, kompletnie CIę nie rozumiem - widzisz zalety 7D względem 60D, ale zalet D7000 względem D5100 już nie?

Mam wymieniać?
Przypominam, że nie jestem profesjonalistą. Dla mnie może być ważną rzeczą takie coś jak ustawienie ostrości podczas filmowania, gdzie będę robił to sporadycznie. D7000 brak HDR A mniejszą uwagę zwrócę na ważny element jak szybkość rejestrowania zdjęć. To jest przykład.

kozidron
[Usunięty]

sylwia_marian napisał/a:
Przypominam, że nie jestem profesjonalistą. Dla mnie może być ważną rzeczą takie coś jak ustawienie ostrości podczas filmowania, gdzie będę robił to sporadycznie. D7000 brak HDR A mniejszą uwagę zwrócę na ważny element jak szybkość rejestrowania zdjęć. To jest przykład.

a teraz pójdę przepłukać gardło po tym co napiszę ale polecam ci sony A77, wszystkie wyżej wymienione zalety bardziej lub mniej zaawansowanych aparatów, które przy okazji filmują tu omawiane, Tobie się NIE PRZYDADZĄ a wręcz będą Ci utrudniać rejestracje ulotnych chwil. Ktoś kto szuka sprawnego af-u podczas filmowania i przy okazji całkiem przyzwoitych zdjęć w temacie od cioci na imieninach do spokojnych wakacji nad morzem powinien sobie własnie kupić A77.

Ani razu z twoich postów nie padło ani jedno słowo o optyce a to jest najważniejszy element całej tej zabawy !

Wywnioskowałem że, priorytety to: af podczas filmowania i ilość klatek na sekundę, żaden z wymienionych wcześniej aparatów nie jest lepszy pod tym względem od A77, dodatkowo A77 nie odbiega jakością obrazowania od reszty a w niektórych tematach jest nawet lepsze.

Jedyny mankament, dla którego większość z nas by tego aparatu nie kupiła (no może poza jednym forumowym talibem :wink: ) będzie dla Ciebie nawet zaletą i wcale nie żartuje, poczytaj o tym aparacie i zastanów się jeszcze nad obiektywem.

pan.tadeusz
[Usunięty]

mądrze kozi prawi :grin:
miałem pisać ale uznałem, że skoro na starcie odrzucił to nie będę napierał... choć aż się prosi o taką sugestię.

RB 

Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   

A ja Ci mówię... kup 7d. Pierwsze wybory są najlepsze. Poza tym... nigdzie nie ma jak w Canonie (to ze stopki ghosta) :roll:

(poza tym to kozidronowe - a i moje poprzednio - a77 jest chyba sugestią ze względu na budżet... tu IMO 57 w zupełności i z barokowym nadmiarem starczy)

sylwia_marian 
Nowy

RB napisał/a:
A ja Ci mówię... kup 7d. Pierwsze wybory są najlepsze. Poza tym... nigdzie nie ma jak w Canonie (to ze stopki ghosta) :roll:

(poza tym to kozidronowe - a i moje poprzednio - a77 jest chyba sugestią ze względu na budżet... tu IMO 57 w zupełności i z barokowym nadmiarem starczy)

I tak zrobię.

Dziękuje.

Fotoamor 
Rozmowny

Kod:
Naistety Pana typy poza d800 to nieporozuminie dla mnia.
Pawnie, niech nie będzie automatycznego ustawienia ostrośni. Nieostre obrazy podobno są modne.
Fotoamator, dzięki instrukcji nie popełnię błędu i Ciebie nie posłucham bo jak to było: w zimę w sandałach bym chodził.
Po co takie bezkonstruktywne uwagi przesyłasz.
Urodziny - chodzi o to, że nagrywanie sporadycznie odbywało by się.
Proponuje, żebyś kupił: sony T9 i nie będziesz musial nic robić.

masz niezwykla zdolnosc do b nielogicznego wnioskowania.

ogolnie - powiedzmy w 95 % bedzisz uzywal aparat do fotografii, w 5 % do filmowanioa. W takim przypadku przede wszystkim polozylbym nacisk na wlasnosci czysto fotograficzne , w drugim rzedzie filmowania.
Aparat nie jest konstrukcja doskonala , wystepuja rozne problemiki techniczne w trakcie fotografownia , na ogol w wyzszych modelach sa one mniejsze.
Ogolnie mowiac bedziesz mial wiekszy odsetek zdjec technicznie prawidlowych z aparatu wyzszej klasy , no i ergonomia , mozliwosci lepsze , jesli kiedys zechcesz nimi sie zainteresowac.

Wyciagasz rowniez wnioski nie majac odpowiedniej wiedzy bazowej , czyli wnioskujesz wychodzac z falszywych zalozen.
Pelnoautomatyczne nastawianie ostrosci w trakcie filmowania jest b niewygone - prowadzi do ciaglego poszukiwania ostrosci przy kazdej zmianie kadru. Wystarczy ze zmienisz kadr z wujka na ciocie , plynnie przez tzw " panoramowanie" - po drodze natrafisz na znajdujace sie w tle nieostre okno i automat poslusznie przestawi po drodze ostrosc. Odsetek kadrow nieostrych w trybie automatycznego nastawiania na ostrosc jest zdecydowanie wiekszy niz w trybie polautomatycznego - a taki ma c7. decydujesz kiedy aparat ma wyostrzc , kiedy nie . Jesli pozostawisz automatowi decyzje , to zaplacisz za nia czasem spedzonym przed komputerem na wycinanie nieostrych scen ( niektore przepadna bezpowrotnie) , albo wypadaloby za kazdym razem przeprosic ogladajacych za zmuszanie do ogladania nieostrych ujec.
Aparaty fotograficzne w ogole nie sa optymalizowane do krecenia dlugich filmow , owszem da sie ale to wymaga przystosowania , w przeciwnym razie pracuje sie tym upiornie , ale owszem krotkie sceny mozna jakos przebolec. ( canon wypuszcza nawet specjalne obiektywy z silnikiem stm - krokowym przeznaczone dla lepszego nastawiania na ostrosc przy uzyciu silnika).

najskuteczniej sie ostrzy za pomoca przycisku aktywacji af -a . pelnoautomatyczne ostrzenie jest dla lustrzanek chyba najgorsza metoda ( chocby ze wgledu na mal GO - automat bezie za czesto szukal ostrosci).l

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor napisał/a:
Pelnoautomatyczne nastawianie ostrosci w trakcie filmowania jest b niewygone - prowadzi do ciaglego poszukiwania ostrosci przy kazdej zmianie kadru.
Bluźnisz, zaraz się zlecą fanboye sony i Cię objadą za głoszenie herezji... :D

Odpowiedz do tematu