Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ogniskowe, czyli edukacja laika
Autor Wiadomość
Yer maw
Nowy

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006   Ogniskowe, czyli edukacja laika

Dobsz, ja wiem, ze to pytanie jest żenujące, ale muszę, bo nigdzie indziej nie znalazłam odpowiedzi.

Otóż, mamy dwa obiektywy - jeden o ogniskowych 100-300mm, a drugi przykładowo 20-60mm. Wiemy, ze mają taki sam zoom, czyli trzykrotny, ale nie są takie same. No i tu pytanie - czym się różnią?

I pytanie drugie. Czy jesli kupiłabym obiektyw o zakresie ogniskowych 25-300mm i obiektyw 100-300mm, to "sięgałyby" tak samo daleko? W sensie widzę, że jeden ma zoom trzykrotny, a drugi prawie jedenastokrotny, ale największą ogniskową mają taką samą, wiec wypadałoby, żeby na największym przyblizeniu oba zrobiły zdjecie jakiegos przedmiotu w takiej samej skali wielkości. Źle mówię?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Dzięki :]

Reklama

450yamaha
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006   

Tym sie rozni 20 - 60 od 100 -300, ze przy ogniskowej 20 (najmniejszej) obejmiesz szeroki kąt, np około 70stopni, a przy najmiejszej ogniskowej w drugim przypadku (100), znaczy, że, najwiekszy kat jaki obejmiesz to bedzie okolo 30stopni.

Co do drugiego pytania, tak, beda siegac tak samo daleko.

Yer maw
Nowy

450yamaha napisał/a:
przy ogniskowej 20 (najmniejszej) obejmiesz szeroki kąt, np około 70stopni, a przy najmiejszej ogniskowej w drugim przypadku (100), znaczy, że, najwiekszy kat jaki obejmiesz to bedzie okolo 30stopni.

No tak, to wydaje się logiczne. Ale mi chodziło raczej o kwestię zoomu. Bo przedmiotu który jest daleko nie sfotografuję dobrze obiektywem o zakresie 20-60, a tym 100-300 owszem. Czy nie? :] W sensie, ogólnie nie dadzą mi takiego samego powiekszenia, bo ten drugi "sięgnie" dalej, tak? :]

Yer maw
Nowy

W sensie, jesli chce robic zdjecia ptaszków i innych pierdółek, które nie znajduja sie blisko, to bez sensu kupowac ten z zakresem 20-60, mimo, ze ma taki zoom, jak ten 100-300, bo po prostu daje mozliwosc zrobienia zdjec rzeczy które są blizej, tak? :]

450yamaha
[Usunięty]

tak. Stojac w jednym miejscu, tym 100 - 300 zrobisz wieksze powiekszenie, mimo ze oba maja 3x zoom

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Zoom kojarzy się ludziom z "przybliżeniem", im większy tym więcej widać. Musisz wywalić z głowy takie rozumowanie a wszystko stanie się jasne. W fotografii (jeżeli o to "przybliżenie") to tylko wartość ogniskowej ma znaczenie. Stałka 600mm nie ma zoomu bo jest obiektywem STAŁOOGNISKOWYM, a z tych które zostały podane dałaby największe powiększenie. O 1200/5.6 L nie wspomnę :lol:

Yer maw
Nowy

No tak, ale mnie obiektywy stałoogniskowe nie interesują, póki co wchodzi w grę tylko jakiś zmiennoogniskowy, bo nei stać mnie na zakup zestawu różnych ogniskowych :]

MM 
GORSZY SORT POLAKA

W takim razie sama precyzja.
Odp. na 1 pytanie: Różnią się zakresem ogniskowych

Odp. na 2 pytanie: Sięgają tak samo daleko.

Yer maw
Nowy

Czyli podsumowując bardziej opłaca mi się kupić tą sigmę:

http://www.sklepfotografi...5-6.3-DG-Macro/

niż tego Canona:

http://www.sklepfotografi...0-f4.5-5.6-USM/

Bo cena jest ta sama, ale zakres ogniskowych dużo większy. Mam tylko wątpliwości co do jakości, bo z tego co przeglądałam testy to Sigma ma czesto wielkie problemy z AF i na dodatek ogniskowa 300 zazwyczaj właściwie nie funkcjonuje ze względu na beznadziejną jakość zdjęć. Czyli podsumowując jeszcze raz - niekoniecznie bardziej opłąca mi się Sigma :D

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Brakuje tzw. dołu czyli małych ogniskowych. Jeżeli już koniecznie chcesz mieć jedno szkło to Sigma 18-200 wersja z OS (czyli stabilizacją) byłaby niezła. Nie spodziewam się cudów w sensie jakości obrazu, ale jeżeli AF będzie poprawnie działać to ktoś mało wymagający będzie pewnie bardzo zadowolony.
A osobiście namawiam do kupna minimum dwóch obiektywów. Na górę polecam Sigmę 70-300 APO. Na dół .... zależy ile kasiorki. Wybór baaaardzo duży.

Yer maw
Nowy

Mam jeszcze tradycyjny obiektyw w zestawie z EOS 400D czyli 18-55, który właściwie nie jest zły, ale dużo bardziej zależy mi na tych dłuższych ogniskowych, bo zwykle robię zdjęcia z daleka. A ta Sigma o której mówisz ma prawie taki sam zakres ogniskowych jak ten Canon, nad którym sie zastanawiam, a ponoć jest gorsza. Poza tym ogniskowa 200 to za mało na robienie zdjęć z przyczajenia, bo bede miała małe pole manewru.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Za ile.

Yer maw
Nowy

Maks 2 tys.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Czy 300 mm na górze wystarczy? Bo jeżeli tak to 100-300 USM Canona byłby niezły, ale zostaje spora "dziura" pomiędzy 55 a 100mm. szkieł Canona w zakresie 75-300 zdecydowanie nie polecam. 70-300 IS USM jest za drogi i jak dla mnie "taki sobie" za te pieniądze. Sigma 70-300 APO jest tania i dobra. Tylko z Canonem to trzeba będzie dobry egzemplarz wyszukać.

Yer maw
Nowy

No a ten do którego podałam linka jest zły? :]

Odpowiedz do tematu