Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 wybór obiektywu do d3100
Witam
Niedawno zakupiłem nikona d3100 z obiektywem 18-105vr
W zwiazku ze interesuje mnie fotografia makro chcialbym dozucic do tego tamrona 90 2.8 ?
Czy jest to rozsądny wybór i czy jest to ob kompatybilny z d3100 ? Interesuje mnie rowież obiektyw portretowy np nikkor AF-F 50mm / 1,8 ze względu na duże ilości zdjęć córki.
Zresztą czy konieczny bedzie dodatkowy ob portretowy ? czy ten obiektyw tamrona nie posłuzy mi równie godnie do zdjęć portretowych ?
ps : prosiłbym o ewentualne alternatywy do tamrona
Z GÓRY DZIEKUJĘ I POZDRAWIAM WSZYSTKICH
nadmienie dodatkowo ze jestem nowym użytkownikiem a zarazem zwolennik fotografi
Dziękuję jeszcze raz
Risk, co do makro, to masz trochę informacji w wątku: Obiektyw do makro do Nikona. Musisz tylko pamiętać, że do aparatu D3100 potrzebujesz obiektywy z własnym silnikiem AF, inaczej nie będzie autofocusu. Z firmowych obiektywów Nikona to są te o oznaczeniu AF-S, z niefirmowych Tamronów/Sigm/… to już trzeba czasem dokładnie modele sprawdzać, bo bywa tak, że starsza wersja nie ma silnika, nowsza ma. Tamron 90mm Macro, który często jest polecany, zdaje się tego silnika nie ma.
Co do portretówek, to czy będzie potrzebna czy nie, to już zależy od Ciebie i Twojego budżetu. Zawsze warto mieć jasną stałkę do takich czy innych zastosowań. Tutaj też kwestia AF: starsze szkło 50/1,8 w wersji AF-D nie ma silnika, aktualna wersja AF-S – ma.
Nikoniarze coś nie kwapią się do napisania tego, znowu ja muszę, mam nadzieję, że czegoś nie przekłamałem.
Generalnie robię sobie zestawienie obiektywów i rozstrzygnę który zakupie po kitowym 18-105
Jeżeli zdecyduję się na :
1) Makro - Tamron 90 2.8 N II lub ewentualnie Nikkora 85/3.5 VR jaki polecał dcs
2) Teleobiektyw
i tutaj mam dylemat Nikkor 70-300 mm VR czy będzie to dobry wybór ? Ewentualnie jakaś alternatywa
Nie mogę się zdecydować ponieważ obydwie dziedziny fotografii interesują mnie jednakowo hmmm
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012
Risk,
55-300VR jest znacznie tańszy, albo Tamron 70-300VC.
Jak ci takie długie ogniskowe nie są potrebne -to bardzo zgrabna, lekka i jasna jest Sigma 50-150/2.8 II, niestety teraz tylko z drugiej ręki -obecnie produkowana wersja ze stabilizacją -OS jest droga. Tylko do tej Sigmy bardziej pasuje 17-50/2.8.
Czy takie ogniskowe są mi potrzebne hmm wydaje mi się że tak ponieważ zamierzam studiować fotografię zwierząt w plenerze m.in. ptaków
Ponadto czytałem gdzieś że 55-300 potrafi "mydlić" a 70-300 mm daje lepsze rezultaty hmm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10