Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Paź, 2012 Teleobiektyw do fotografii przyrodniczej (Canon)
Cześć,
poszukuję teleobiektywu do fotografii przyrodniczej, głównie ptaków pod Canona 50D.
Przeczytałem masę testów i opinii (również wątek na optycznych) przez co moje niezdecydowanie jest coraz większe.
Jeszcze jakiś miesiąc temu liderem był Canon 100-400, ale do gry wszedł 400 f5,6.
Za 100-400 przemawia IS i jego uniwersalność ogniskowych, ale czy fotografując dziką przyrodę nie będę w 95% przypadków korzystał z pełnej ogniskowej (400)? Natomiast na maksymalnym zakresie stałka to chyba lepszy wybór?
Pewnie w przyszłości będę chciał dokupić TC 1,4x, wtedy który lepiej by się spisywał?
Może macie jeszcze jakieś pomysły?:) Mój budżet to około 5tys. PLN.
ale czy 300/4 IS z TC1.4 będzie miało lepsze IQ, AF niż stała 400?
Co do 100-400 to zastanawiam się czy będę używał zakresu 100-399, a dla 100wki planuję jeszcze zakupić 100/2.8L macro do zdjęć makro (ciężko mi idzie z industarem:)) i jako uniwersalną stałkę.
Może macie jakieś spostrzeżenia co do fotografii pryrodniczej? Przydają się zakresy 100-399?
na zasadzkach w budzie, spędzaniu godzin w lesie...ale pewnie czasem też na wychodzeniu jednorazowym, krótkim.
Choć bardziej zależy mi na obcowaniu z naturą;] (czatownia, statyw)
#hijax_pl: 100-400 na statywie, w czatowni w lesie lepiej się spisze niż stałka 400? skąd taki wybór? (muszę być przekonany co kupić, bo to nie mała kwota i ciężko zaoszczędzić w dzisiejszych czasach na hobby:))
#MM: też mi się wydaje, że 400/5.6 lepsza będzie optycznie, ale brak IS i tej uniwersalności (o ile ona potrzebna) przemawiają za 100-400...a jak tutaj porównanie AF?
StanZniszczenia, 100-400 to przyzwoite szklo pomimo iz juz nie jest to młoda konstrukcja. oczywiście stałka bedzie lepsza optycznie, nie tylko w centrum ale i w rogach, co doskonale widac po podłączeniu TC. af tez szybszy w stałce. ale z drugiej strony masz uniwersalność w 100-400 i IS. optyka tego szkła jest na tyle dobra ze tez skłaniałbym sie ku temu niemu.
100-400 jest chyba jednym z lepszych zomów typu 70/100-400 mm. podobno szklo sony 70-400 wypada nieco lepiej ,ale to jest nowa konstrukcja.
Szybkość 400L jest dużo wyższa niż 100-400L. Do tego ta celność... kolory, kontrast itd. Ja siedzę w foto lotniczym. Wiem co robi kolega stojący obok i mający gorszy aparat a lepsze (właśnie to 400L) szkło. Ten obiektyw to jazda bez trzymanki. Kupno monopoda do lasu będzie koniecznością. Statyw mile widziany.
poszukuję teleobiektywu do fotografii przyrodniczej, głównie ptaków pod Canona 50D.
Przeczytałem masę testów i opinii (również wątek na optycznych) przez co moje niezdecydowanie jest coraz większe.
Jeszcze jakiś miesiąc temu liderem był Canon 100-400, ale do gry wszedł 400 f5,6.
Za 100-400 przemawia IS i jego uniwersalność ogniskowych, ale czy fotografując dziką przyrodę nie będę w 95% przypadków korzystał z pełnej ogniskowej (400)? Natomiast na maksymalnym zakresie stałka to chyba lepszy wybór?
Pewnie w przyszłości będę chciał dokupić TC 1,4x, wtedy który lepiej by się spisywał?
Może macie jeszcze jakieś pomysły?:) Mój budżet to około 5tys. PLN.
Pzdr,
Hubert
zdecydowanie 400 L
wprawdzie nie latam po lesie za ptaszkami , ale zdazy sie czasem dla zabawy ustrzelic ptaszka. nigdy ogniskowej za duzo . Jakosci tez nigdy za duzo . Bedziez musial kadrowac. Im wiecej jakosci w rawie tym bedzie z czego jej upuszczac.
czasy naswietlenia to rzad 1/1500 - 1/2000 sek z reki , nie zawsze bedzie na tyle swiatla pod dostatkiem , statyw bedzie koniecznoscia. Stabilizacja jest przydatnym ale tylko polsrodkiem.
szedlbym w kierunku stalki i jakosci odwzorowania.
TC obniza szybkosc ostrzenia.
nie mam akurat tego tele ale mam inna stalke 400 mm i nie zdazylo mi sie w takiej fotografii zebym narzekal na za dluga ogniskowa.
Jesli potrzebujesz krotszych ogniskowych to szukalbym w innych obiektywach jak np 70-200 ( nie sa drogie ) i do tego wlasnie bezkompromisowa 400/5,6 L
na zasadzkach w budzie, spędzaniu godzin w lesie...ale pewnie czasem też na wychodzeniu jednorazowym, krótkim.
Choć bardziej zależy mi na obcowaniu z naturą;] (czatownia, statyw)
Jeśli priorytetem są zdjęcia robione z czatowni to przy założonym budżecie IMO też wybór 400/5,6L jest najlepszym.
Miałem podobny dylemat, ale inne priorytety - zdjęcia z podchodu, dlatego wybrałem 100-400L IS.Cierpliwie czekałem na właściwy egzemplarz i korzystałem możliwości jego wyboru, bo jak pisano już sporo na tym forum jest to obiektyw znany ze stosunkowo sporego rozrzutu jakościowego, co mogę potwierdzić.To prawda, że 400/5,6L jest od niego nieco lepszy optycznie na 400mm i ma szybszy AF, ale jak trzeba fotografować z ręki to z 100-400L można niejednokrotnie utrzymać dłuższe czasy, no a na ogniskowych poniżej 400mm jest w takim porównaniu bezkonkurencyjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9