Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
pan.tadeusz, jeżeli stary uzytkownik piszę, że wymienia sprzęt, z takich małych pomijalnych plusików, które zresztą jak zauważył słusznie wyżej hijax_pl będą "świetnie " się sprawdzać w terenie to czemu miałbym tego nie skomentować.
Tadeusz, tu nawet nikt nie neguje sensu gps-u w puszce
Wiem, ze B o g d a n potrafi wygłosić czasem dość kontrowersyjne tezy, zresztą nikt nikomu nie broni sprawiać sobie frajdy ale powody wymiany czasem budzą uśmiech na twarzy
wiesz kozi
ja rozumiem, że według Ciebie prawdziwy kierowca rajdowy jeździ do kościoła swoim WRC, a kadrowicz zawsze zakłada dres z napisem POLSKA i wielkim orłem na plecach.
potrafię jednak zrozumieć argumentację Bogdana
on tego nie wynosi na piedestały ale widzi w tym jakieś plusiki, nic w tym złego.
jeśli uzna, że taki sprzęt spełnia jego potrzeby...
kontrowersyjnie ale... czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3?
[ Dodano: Czw 25 Paź, 2012 19:34 ]
hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, strasznie się cieszę, że uwielbiasz gps w swoim aparacie i nie potrafisz powiedzieć o nim złego słowa bo to przecież sony
hehe
nie o to chodzi... kluczowej fcji bym z tego nie robił bo nie jestem jakimś wziętym podróżnikiem. lubię bo lubię turystykę pieszą. są osoby dla których fotografia jest do niej tylko dodatkiem i myślę, że dla nich taka fcja to bardzo fajna sprawa.
hijax_pl napisał/a:
P.S.
GPS wisiał mi na pasku przypięty do plecaka. Jeśli chwilę pomyślisz to się okaże, że to nie telefon tylko logger
i zawsze masz go przy sobie? zawsze jeden gadżet mniej
hijax_pl napisał/a:
P.S. 2
Geotagowałeś kiedykolwiek zdjęcia danymi loggera? Wiesz ile to zajmuje czasu? 10-20 sekund? Co w tym czasie potrafisz zrobić?
Dziwię się, że masz w ogóle czas na robienie fot
pamiętać aby przyczepić do plecaka, pamiętać aby synchronizować godzinę w aparacie i w urządzeniu zapisującym trasę, pamiętać aby włączyć...
i jeszcze zawsze znaleźć chwilkę aby geotagować w kompie foty z danej trasy... hmm
tak... wygodniej mieć to w aparacie
ale rozumiem, że można i tak
wiesz kozi
ja rozumiem, że według Ciebie prawdziwy kierowca rajdowy jeździ do kościoła swoim WRC, a kadrowicz zawsze zakłada dres z napisem POLSKA i wielkim orłem na plecach.
oj cięzko rozmawia się z kimś kto w życiu nie trzymał 5d2 a co dopiero robił nim zdjęcia ale w twoim przypadku zdązyłem się już przyzwyczaić skad czerpiesz doświadczenie
pan.tadeusz napisał/a:
potrafię jednak zrozumieć argumentację Bogdana
on tego nie wynosi na piedestały ale widzi w tym jakieś plusiki, nic w tym złego.
pan.tadeusz,
....i nie przychodzi Ci do głowy z jakich to powodów wiekszośc użytkowników (zaznaczam, że w tym kraju) chce wymienić to body na inne FF, które nie jest obarczone tą cechą
pan.tadeusz napisał/a:
czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3?
a teraz zagadka Tadeusz tylko się skup jak myślisz z czym obecnie biega "po górach" wyzej wspomniany kolega forumowy
A teraz odpowiedz mi, bo dla mnie zagadką jest to twoje zdanie: "czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3?" co to za argument albo w jakim kontekście to napisałeś
pan.tadeusz napisał/a:
powtórzę: Tadeusz fotografowałeś kiedyś dłużej 5d2 ?
i zawsze masz go przy sobie? zawsze jeden gadżet mniej
Od kiedy mam telefon z gps - już nie wisi. Tyle, że ten w telefonie jest dużo lepszy od tych aparatowych. No i może rejestrować trasę.
Logger już poszedł w inne ręce. GPS do aparatu... hm. Leży gdzieś w domu.
pan.tadeusz napisał/a:
pamiętać aby przyczepić do plecaka, pamiętać aby synchronizować godzinę w aparacie i w urządzeniu zapisującym trasę, pamiętać aby włączyć...
i jeszcze zawsze znaleźć chwilkę aby geotagować w kompie foty z danej trasy... hmm
Tak. Dla niektórych pamięć to coś nieosiągalnego
I pamiętaj: chwila = 10-20s... Musisz być strasznie zapracowany albo nieorganizowany skoro nie możesz tyle czasu znaleźć.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Paź, 2012
nie kumam Cię kozi
w Twoim świecie jest tylko jeden wybór?
hijax_pl napisał/a:
Logger już poszedł w inne ręce. GPS do aparatu... hm. Leży gdzieś w domu.
to mi wystarczy jako odpowiedź
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
nie kumam Cię kozi
w Twoim świecie jest tylko jeden wybór?
Nie przesadzaj, ale na pewno wybieram racjonalnie w odniesieniu do ceny.
W tym przypadku jeżeli bedę musiał wybierać między aparatem z super modułem gps ze słabszym af-em lub miedzy puchą z zadowalającym af-em wybór będzie prosty, dla Ciebie może af nie ma znaczenia, dla mnie wręcz przeciwnie.
pan.tadeusz [Usunięty]
odpowiem tak
komor napisał/a:
Może Bogdanowi wystarczy taki AF, jaki ma w 5DII w połączeniu z tymi szkłami, których używa (a wiemy przecież, że szkło ma też znaczenie)? Jak ktoś ma inne potrzeby to jest gupi i trzeba go wyśmiać. Kozi, naprawdę ciężko czasem z Tobą dyskutować, wierz mi…
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz, czyli mam rozumieć, że zamiast dobrego wizjera wybrałeś moduł GPS
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Paź, 2012
z wizjera jestem zadowolony, a GPS potraktowałem jako fajny dodatek.
GPS nie był dla mnie priorytetem, natomiast mniejszy rozmiar i waga oraz odchylany ekran - owszem.
naprawdę nie czuję się jakiś gorszy kiedy obok ktoś robi zdjęcia 5d2.
w odróżnieniu od Ciebie nie wartościuję się na podstawie sprzętu jakiego używam.
staram się dostosować go do swoich potrzeb/kieszeni.
czasem też przekornie lubię mniej stereotypowe spojrzenie
Pewnie inaczej jest jak jedzie się z biurem podróży a inaczej jak się podróżuje
Jasne, można "podróżować" z aparatem jak Joey Lawrence. Chociaż ja prywatnie uważam, że nie ma różnicy między biurem podróży a jakąkolwiek podróżą, podczas której można sobie pozwolić na zabranie cyfrowej lustrzanki i trzech obiektywów.
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
naprawdę nie czuję się jakiś gorszy kiedy obok ktoś robi zdjęcia 5d2.
No własnie zastanawiający jest lans w stopce, lans w avatarze sam się dowartościowujesz w momencie kiedy wszyscy inni mają to głęboko w poważaniu, dodać mozna jeszcze że należysz do SonyLansTeam'u cokolwiek to znaczy. I ty mi mówisz, że ktoś się musi dowartościowywać, albo czyta się te Twoje podwórkowe porównania do męskości albo takie dyrdymały.
pan.tadeusz [Usunięty]
bawi mnie jak się napinasz kiedy zerkasz mi w stopkę czy awatar
jeśli Cię to drażni tzn że to Ty masz z tym jakiś problem
nienietaktak [Usunięty]
Macie fajne problemy.
pan.tadeusz, nikt tu nie wartościuje według sprzętu, a raczej chodzi o to, żeby trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość i nie gloryfikować marki, której się używa. Na przykład 5DII... z wypowiedzi koziego wynika tylko tyle, że warto wymienić 5DII na 6D z powodów znanych użytkownikom 5DII i tym powodem na pewno nie jest GPS ani WiFi, więc w czym problem? Przynajmniej ja tak to zrozumiałem. Może dlatego, że z przypadłością 5DII mam do czynienia i gdy się okaże, że 6D jej nie ma, to chętnie wymienię. Nie ze względu na takie bzdury jak GPS czy WiFi, bo to rzecz wtórna i pomijalna podczas fotografowania.
Ostatnio, po dogłębnej lekturze forum zastanawiam się, czy nie zostać dwusystemowcem Nie, nie będzie to Sony
pan.tadeusz [Usunięty]
odpiszę tak
B o g d a n napisał/a:
Pytanie tylko: co, kto i do czego potrzebuje.
Jedynka jest jeszcze bardziej warta zainteresowania.
a istotą wypowiedzi koziego jest drwina, a nie żadne technikalia (co słusznie zauważył komor)
nienietaktak [Usunięty]
pan.tadeusz, jeśli nawet, to nie aż taka, żeby robić przepychanki na kilka stron. Mniejsza z tym. Moim zdaniem istotą wypowiedzi jest zabarwione w jakiś tam sposób zwrócenie uwagi na to, że podczas rozważania chęci posiadania określonego body, nie są brane pod uwagę istotne powody, dla których warto zainteresować się 6D, a kładziecie nacisk na jakieś dodatki, które do tej pory w aparatach gościły rzadko lub wcale i nikomu to nie przeszkadzało i stąd to pytanie, czy używałeś kiedyś 5DII, bo kto nie zna przypadłości tego cuda, nie wie też, co stracił
Mogę oczywiście mylić się w interpretacji, jak to wielu już przede mną uczyniło, ale swoim malutkim móżdżkiem tak to rozumiem i stąd to zdziwienie, że z niczego rodzi się powoli nowy tajfun
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
bawi mnie jak się napinasz kiedy zerkasz mi w stopkę czy awatar
Jak widać, ty naprawdę nie nadążasz
pan.tadeusz napisał/a:
a istotą wypowiedzi koziego jest drwina, a nie żadne technikalia (co słusznie zauważył komor)
Nie masz pojęcia co jest istotą mojej wypowiedzi, nigdy nie miałeś w rękach 5d2 i pewnie dlatego nie wiesz czemu przeciętny krajanin, chciałby go zmienić na 6D i tu jest pies pogrzebany.
pan.tadeusz napisał/a:
(co słusznie zauważył komor)
Komor wsadził w moje usta słowa, których nie napisałem, doczytaj.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Pią 26 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10