Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw Zenitar 16mm a Canon
Autor Wiadomość
bobairbeats 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Lis, 2012   Obiektyw Zenitar 16mm a Canon

Witam.

Mam takie pytanie a raczej prośbę o pomoc. Zakupiłem obiektyw Zenitar 16mm ale z bagnetem Nikona i chciałem się dowiedzieć czy ta przejściówka ---> http://allegro.pl/adapter...2804064586.html będzie pasowała do tego obiektywu żeby podpiąć go pod Canona?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 20 Lis, 2012   

Działać powinien, aczkolwiek te potwierdzenia AF często zawodzą i potrafi sam skakać z parametrami przysłony więc w trybie auto i preselekcji bywa lipa. Jednym słowem może nieźle działać tylko na manualu. Zastanawiam się tylko gdzie tu sens? Masz obiektyw 16mm, ale po zamontowaniu pierścienia to już nie będzie 16 tylko 17mm lub więcej w zależności od grubości pierścienia. Licząc tylko 1mm, czyli optymistyczną wersję, przy dłuższych obiektywach to niema znaczenia, bo np przy 200mm to około 0.5%, ale już w 50mm to 2%. Patrząc na twoje 16mm, to będzie aż 6,25%, a co za tym idzie, przysłona nie będzie już f2.8 a f2,975. Pomyśl co w przypadku jeśli pierścień+wolna przestrzeń po jego przykręceniu odsunie optykę dalej niż 1mm?

bobairbeats 
Nowy

To jest obiektyw manualny w całości :) Więc nic nie tracę jeśli chodzi o to. Jeśli chodzi o dodatkowy 1mm a nawet więcej masz całkowitą rację a nawet więcej bo zamiast 16mm może mieć 20mm ale z drugiej strony znajdź mi lepszy obiektyw fish-eye jakościowo do 1200zł od tego Zenitara :) Także coś za coś. Mi i tak będzie głównie służył do kręcenia klipów a do zdjęć raczej rzadko, także chyba nie jest to zły wybór?. Po za tym też nie jestem jakimś specjalistą od fotografii zdaję się tylko na jakąś swoją logikę która może być oczywiście błędna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wojmistrz napisał/a:
Masz obiektyw 16mm, ale po zamontowaniu pierścienia to już nie będzie 16 tylko 17mm lub więcej w zależności od grubości pierścienia.
Skąd takie wnioski? Absolutnie błędne? :shock:

dcs
[Usunięty]

Wojmistrz,

Bzdury piszesz.
Jaki 1mm?

Wiesz co to jest odległość bagnetowa /flange focal distance/?

Jak założysz pierścienie, czy mieszek to zwiększasz ogniskową?

bobairbeats 
Nowy

Z tego co ja czytałem to nawet na optycznych(nie na forum) pisało, że przejściówka m42 np. zwiększa ogniskową o 10mm czyli np. mamy obiektyw 20mm i po zapięciu go do przejściówki robi się 30mm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bobairbeats, podaj co i gdzie czytałeś. Bo widzę, że mylisz ogniskową z kątem widzenia i tzw ekwiwalentem ogniskowych przy okazji wplatając w to zagadnienia odległości bagnetowej...

Przejściówki nie zmieniają ogniskowej. One dopasowują obiektyw, który konstrukcyjnie jest przygotowany do innego bagnetu, a przez to odległości do matrycy.

muzyk 

bobairbeats napisał/a:
i chciałem się dowiedzieć czy ta przejściówka

W opisie jest, że potwierdzenie ostrości działa w zakresie F 1.2 do F 8 - pytanie tylko, czy można tą wartość regulować z poziomu aparatu, czy jest tylko najniższa stała wartość zapisana f1.2 a chodzi o czułość układu, który reaguje do f8 włącznie.
To jest dość istotne, bo jeśli masz stały parametr f1.2 a obiektyw światłosiłę 2.8 to już na tym etapie jest jakieś przekłamanie i nie możesz tak dobierać wartości ekspozycji, jakby to było 2.8.
Chyba, że to nie ma znaczenia i nie ustawiasz ostrości na otwartym obiektywie, a od razu na przysłonie roboczej.
Tak czy inaczej, trochę zabawy z tym jest.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Wto 20 Lis, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk napisał/a:
możesz wykorzystać do innych obiektywów manualnych Nikona
Ale nie serii G

muzyk 

Cytat:
Ale nie serii G

Ai i Ais - tylko. Tak?

dcs
[Usunięty]

Nie muzyk,

wszystkie z pierścieniem przysłony

muzyk 

dcs napisał/a:
wszystkie z pierścieniem przysłony

Tak, np. taki.

Wojmistrz 
Obserwator

Tak, napisałem kilka bzdur i się z nimi rozpędziłem, że aż mi teraz wstyd :D Przecież to nie telekonwenter, a pierścień zmiany bagnetu i zadziałać może co najwyżej jak pierścień pośredni. Tak czy inaczej zmienia zakres ostrzenia i kto wie jak będzie to ostrzyć potem w nieskończoność przy 16mm. Ja mam doświadczenie z pierścieniami do m42. Mam takie dwa pierścienie, przy których z heliosa-44-2 (58mm f2) robi mi się praktycznie świetny obiektyw do macro bo ostrzy od kilku centymetrów może do metra, za to jest za...sty przy 135/2.8.

dcs
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
Tak czy inaczej zmienia zakres ostrzenia i kto wie jak będzie to ostrzyć potem w nieskończoność

-kolejne bzdury

Flange focal distance http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Nikon F: 46,50mm
Canon EF: 44,00mm

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wojmistrz napisał/a:
Ja mam doświadczenie z pierścieniami do m42
Które się nijak mają do adapterów.
Wojmistrz napisał/a:
. Mam takie dwa pierścienie, przy których z heliosa-44-2 (58mm f2) robi mi się praktycznie świetny obiektyw do macro bo ostrzy od kilku centymetrów może do metra, za to jest za...sty przy 135/2.8.
Rozumiem, że nie wiesz jak działa pierścień pośredni i co powoduje. I dlaczego się sprawdza z 55mm a nie ze 135-ką?

Pierścień pośredni to taki mieszek fotograficzny o ustalonym na stałe wysuwie.
Jak działa mieszek znajdziesz na sieci...

Odpowiedz do tematu