Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to może być przegięcie. Kupię tego Cokina zrobię śledztwo które nazwisko by pasowało.
Jeśl promień przechodzi przez szparę to zamiast Reighleigha lepiej wziąć Fresnela:
(http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_equations)
Promień padając na granicę ośrodka częściowo odbija się, częściowo załamuje, z tym, że jeśli pada prawie równolegle to powierzchni to większość się odbija, a załamuje prawie nic.
I to chyba najprostszy efekt.
Ostaetcznie obstawiam tak:
* Reighleigh - cały filtr będzie świecił (choć jaśniej przy krawędziach)
* Fresnel - będą widoczne po prostu refleksy i przy okazji to jest najzwyklejszy refleks przez szparę między adapterem a filtrem.
lacek, raczej po prostu zobaczysz w obiektywie odbicia obiektów, które są za Tobą.
lacek [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012
Ok czyli opcja "klasyk". Teraz już rozumiem dlaczego można się doczytać o stosowaniu szmatki do uszczelniania. Dzięki za cierpliwe odpowiadanie. Już wszstko wiem (proszę tego nie interpretowac zbyt dosłownie:) )
[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 16:52 ]
lacek napisał/a:
Ok czyli opcja "klasyk". Teraz już rozumiem dlaczego można się doczytać o stosowaniu szmatki do uszczelniania. Dzięki za cierpliwe odpowiadanie. Już wszstko wiem (proszę tego nie interpretowac zbyt dosłownie:) )
Mam jeszcze pytanie o filtry i obiektywy tele.
Wyczytalem, ze w takiej konfuguracji trzeba uwazac (a konkretnie, ze do obiektywow tele nalezy stosowac filtry najlepszej jakosci - w domysle szklane). Czy moglby to ktos potwierdzic i wyjasnic skad bierze sie roznica? Zrozumialem, ze nie chodzi tutaj o prace automatyczne ostrzenie, a o "szczyt mozliwosci" przy ostrzeniu wlasnorecznym.
W szczegolnosci jak rozumiem problem tez by dotyczyl np obiektywu canon 24-105, ustawionego na 105mm ?
[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 17:30 ]
"Nie możesz juz zmienić swojego postu. Post można zmieniać przez 60 minut, Od momentu jego wysłania"
Jakis bug? Przed chwila przez pomylke wyedytowalem swoj post z wczoraj (a chcialem napisac drugi), a teraz chcialem to odrecic i dostaje komentarz taki jak wyzej...
Chcialem tez zapytac: mam filtr polaryzacyjny B+W F-PRO bez threadu z przodu. Jest tez dostepny system mocowania cokin do obiektywow bez threadu. Czy to dziala rownie dobrze jak standardowy nakrecany? Tzn czy kupienie takiego czegos zamiast adaptera jest uniwersalne:
czy bedzie pasowalo na 77mm z filtrem bez threadu,
na obiektyw 77mm
i na obiektyw 58mm ?
[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 17:31 ]
Przepraszam za zamieszanie, zaden bug, tylko nie da sie edytowac "dodanych" postow
Witam, dołączę się do tematu.
Kupiłem wczoraj zestaw do mocowania filtrów firmy MASSA. Nie jest to jakiś hit, ale jak wcześniej wspomniał mozer ma metalowy pierścień, dokładnie jest wykonany z duraluminium, czernionego chemicznie, dzięki temu jest bardzo lekki i wytrzymały i nie mam problemów z wkręceniem pierścienia w gwint obiektywu, a to jest ważna sprawa. Holder typu COKIN P też firmy MASSA typ DTI jest nieco ciasny, ale nie na tyle by zakładanie filtrów było kłopotliwe, ale zaznaczam robiłem to oburącz tzn. aparat miałem na szyi. Kiedyś, prywatnie podpatrzyłem jak pewien fotograf po prostu wpuścił filtr w uchwyt a ten sam wpadł z widocznym luzem, tego akurat się obawiałem czy nie będzie miał takiego luzu. Na szczęście ten uchwyt mocno trzymie filtry wewnątrz.
lacek [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Gru, 2012
MASSA, no nie kolejny do rozważenia:) A ja swoje pytanie o mocowanie bez gwintu wycofuję, bo podobno na filtrze gwint jednak jest (nie mam filtru przy sobie, a małem 1 to nie zwracałem uwagi na te ząbki jak byłem w domu).
Natomiast dalej byłbym wdzięczny za potwierdzenie problemu fatalnej jakości obrazu przy filtrach HITECH na dużych ogniskowych.
Hej,
Czy ktoś może mi polecić SOLIDNY, szerokokątny (1 slot) holder do systemu Cokin P?
Ja wiem, że na rynku są same plastiki, ale może ktoś kupił coś sensownego (czyt. plastik zadowalającej jakości) w konkretnym sklepie i mógłby podać linka? Kupiłem onegdaj przy okazji innych zakupów fot taki za 10-15 zł i wyłamała się od razu część chwytająca za pierścień - chciałbym teraz kupić coś, co wytrzyma dłużej...
Jak kiedyś szukałem w PL to wyszło mi, że taniej będzie z Anglii sprowadzić. Oficjalnie to RaysFoto chyba dystrybuowało w Polsce filtry Hitecha. Lee też ma holdery, ale są droższe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9