Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 29 Kwi, 2008
Canon EF 28-135 IS USM kontra EF-S 17-85 IS USM
Autor Wiadomość
slawku 
Początkujący

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008   

krisv740 napisał/a:
zdjęcia mogę przesłać, ale imho jak koledzy za wąsko i za ciemno
do plenerków jak lubisz to ok ale w domu, kościele i na zabawie to nim raczej do d....
ja do tego to bym naprawde go nie używał
jesli coś to na prive żeby nie zaśmiecać forum

Bardzo prosze na maila rudek5@interia.pl

MC kazdy musi jakos zaczynac, ja mam ta mozliwosc porobienia jako drogi fotograf u znajomych wiec jak wczesniej mowilem chce sie sam sprawdzic a ze mam gdzie i ilosc tych znajomych jest tez odpowiednia na sprawdzenie sie chce wykorzystac okazje, bo mam pojecie o zyciu i wiem ze ten rodzaj reporterrki jest BArdzowyjatkowy.

Reklama

tkosiada 
Rozmowny

oba szkła są podobne, szala zalet przesuwa się troszkę w kierunku 28-135
oba szkiełka to propozycja jako szkiełko spacerowe, wg mnie :wink:

http://www.the-digital-pi...p=0&FLI=1&API=2

widac z tego porównania że środek jest ok, ale reszta to juz... oceń czy ci nie przeszkadza
trzeba je przymknąc do 5.6 by zaczeło byc ciekawie
IS i AF na bardzo wysokim poziomie :!:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

slawku napisał/a:
jako drogi fotograf

czy drugi? Bo ponoc robisz to za darmo :razz:
Ja nie mowie, zebys dal sobie spokoj, ale czesto w mniejszych miejscowosciach (przepraszam za ostre slowa) byle idiota bierze aparat i udaje profesjonalnego fotografa - to nie jest skierowane osobiscie do Ciebie.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja mam taką propozycje aby najpierw popróbować jako drugi fotograf, liznąć troche tematu przed wyruszeniem na samodzielny bój z ciemnymi wnętrzami kościołow czy też księdzami zasłaniającymi młodych czy też przeszkadzającymi w robieniu ujęć satysfakcjonujących nas i młodych. To trudna profesja a jasne szkła bardzo pomagają w osiągnięciu celu.

tkosiada 
Rozmowny

oczywiscie że jasne, czyli 2.0, 1.8, 1.6 itd
to sie bardzo przydaje, a lampa bardzo sporadycznie jako doświetlenie :lol:

slawku 
Początkujący

no tak tez mam zamiar zrobic z kitem i 50mm i lampa na poczatek. Ale chyba powli wybijacie mi z glowy canona 28-135

krisv740
[Usunięty]

powoli słuszny tok myslenia :mrgreen:
zobacz że nawet posiadacze tego szkła to robią :shock:

slawku 
Początkujący

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008   

MC napisał/a:
slawku napisał/a:
sprawdzic czy sie sprawdze

Z takim sprzetem raczej nie. Chyba, ze masz niesamowity talent (tego nie wiem). W innym przypadku lepiej dla rynku, abys na razie w to nie wchodzil. Tutaj nie ma miejsca na bledy. Jesli ujecie Ci nie wyjdzie, to nie bedzie jak go powtarzac. A slub co do zasady bierze sie tylko raz :razz:

jak tak czytam to co piszesz to sie zastanawiam czy to aparat czy czlowiek robi zdjecia.

kijos 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008   

Wczoraj trafiłem na ten temat. Miałem ochotę napisać ale pomyślałem, że jak tutaj slawku się nie obroni to w zawodzie fotografa nie ma czego szukać. Rozumiem, że jest to przede wszystkim forum hardwarowe. Nie mówię, że ci co piszą o jasnych obiektywach nie mają racji. Tylko, że nie o to w tej zabawie chodzi. Obiektyw to tylko narzędzie. Choć dla niektórych jest celem samym w sobie, ale wtedy trudno nazywać siebie fotografem - raczej kolekcjonerem ;)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

slawku napisał/a:
ak tak czytam to co piszesz to sie zastanawiam czy to aparat czy czlowiek robi zdjecia.

Nie. Zdjecia zrobi czlowiek. Ale jesli nie ma odpowiedniego narzedzia, to najzwyczajniej w swiecie mu sie nie uda. Seicento moze sobie pojezdzic na torze F1, ale to nie oznacza, ze dorowna tym bolidom.

krisv740
[Usunięty]

kijos
to nie tak. ja jestem przciwnikiem "onan... sprzętowego". co prawda lubię mieć dobry sprzęt, ale nie on determinuje czy zdjęcie jest dobre czy złe. zawsze fotograf.
rozmawiamy jednak o specyficznej gałęzi foto-ślubach. to jest praca i wykonujesz określoną czynność dla klienta. czemu nie zapewnić sobie komfortu pracy?
pewnie że można "robić śluby" większością obiektywów dostępnych na rynku, tylko jakie sobie zakładasz w tym momencie ograniczenia i jednocześnie wysiłek wkładasz w poprawne wywiązanie się z podjętego zobowiązania?
jesli masz wybór pomiędzy swiatłem 3.5 a 2.8 to chyba normalne że lepiej w ciemnych pomieszczeniach mieć jasniejszy (szybszy) obiektyw-prawda?
dlaczego wybierać zbyt dlugą ogniskową, jesli możesz mieć właściwy obiektyw do określonego zadania? jesli ma to byc akcja jednorazowa -ok. zrobisz czym będziesz miał. jesli to ma byc źródlo utrzymania - sorry- imho -to głupia oszczędność!
pozdrawiam
kris

kijos 
Entuzjasta

Wszystko racja. Tylko, że jak ktoś chce próbować to niech próbuje i słabszym sprzętem. Jak sobie poradzi to zarobi na lepszy, jak nie to go zabiją. W każdym wypadku więcej się nauczy niż gdy będzie siedział na forum i odkładał na sprzęt. Chyba, że na dzień doby może zapewnić sobie to co najlepsze.
Z motoryzacyjnych porównań proponuje takie: Jak Kubica usiądzie w Seicento to będzie tym samym doskonały kierowcą.

krisv740
[Usunięty]

kijos
pewnie że tak, ale :mrgreen: 28-135 do najtańszych nie należy, i chyba lepiej kupić sigmę 17-xx ze światłem 2.8 na początek do ślubów
w związku z tym - sam wiesz, nie? co ci będę pisal o kubicy i sc. :grin:
warto poradzić koledze właściwe szkielko do pracy juz na początku drogi
ja 28-135 lubię (bo mam) lecz już teraz zaczynam odczuwać brak czegoś szerokiego dobrej klasy i niestety następny zakup to 17-40L - o chol... ile te przyjemnoścki kosztują człowieka :twisted:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   

kijos napisał/a:
Wszystko racja. Tylko, że jak ktoś chce próbować to niech próbuje i słabszym sprzętem. Jak sobie poradzi to zarobi na lepszy, jak nie to go zabiją. W każdym wypadku więcej się nauczy niż gdy będzie siedział na forum i odkładał na sprzęt. Chyba, że na dzień doby może zapewnić sobie to co najlepsze.
Z motoryzacyjnych porównań proponuje takie: Jak Kubica usiądzie w Seicento to będzie tym samym doskonały kierowcą.

Chciałbyś aby na Twoim powiedzmy ślubie ktoś się uczył focić i spieprzył fotki. Mnie by cholera wzięła i pogonił gościa przez pół miasta.

kijos 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   

Napisał, że ma możliwość próbowania jako drugi fotograf. Miejmy nadzieję, że pierwszy ma większe doświadczenie ;)

Odpowiedz do tematu