Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zdjęcia mogę przesłać, ale imho jak koledzy za wąsko i za ciemno
do plenerków jak lubisz to ok ale w domu, kościele i na zabawie to nim raczej do d....
ja do tego to bym naprawde go nie używał
jesli coś to na prive żeby nie zaśmiecać forum
MC kazdy musi jakos zaczynac, ja mam ta mozliwosc porobienia jako drogi fotograf u znajomych wiec jak wczesniej mowilem chce sie sam sprawdzic a ze mam gdzie i ilosc tych znajomych jest tez odpowiednia na sprawdzenie sie chce wykorzystac okazje, bo mam pojecie o zyciu i wiem ze ten rodzaj reporterrki jest BArdzowyjatkowy.
widac z tego porównania że środek jest ok, ale reszta to juz... oceń czy ci nie przeszkadza
trzeba je przymknąc do 5.6 by zaczeło byc ciekawie
IS i AF na bardzo wysokim poziomie
czy drugi? Bo ponoc robisz to za darmo
Ja nie mowie, zebys dal sobie spokoj, ale czesto w mniejszych miejscowosciach (przepraszam za ostre slowa) byle idiota bierze aparat i udaje profesjonalnego fotografa - to nie jest skierowane osobiscie do Ciebie.
Ja mam taką propozycje aby najpierw popróbować jako drugi fotograf, liznąć troche tematu przed wyruszeniem na samodzielny bój z ciemnymi wnętrzami kościołow czy też księdzami zasłaniającymi młodych czy też przeszkadzającymi w robieniu ujęć satysfakcjonujących nas i młodych. To trudna profesja a jasne szkła bardzo pomagają w osiągnięciu celu.
Z takim sprzetem raczej nie. Chyba, ze masz niesamowity talent (tego nie wiem). W innym przypadku lepiej dla rynku, abys na razie w to nie wchodzil. Tutaj nie ma miejsca na bledy. Jesli ujecie Ci nie wyjdzie, to nie bedzie jak go powtarzac. A slub co do zasady bierze sie tylko raz
jak tak czytam to co piszesz to sie zastanawiam czy to aparat czy czlowiek robi zdjecia.
Wczoraj trafiłem na ten temat. Miałem ochotę napisać ale pomyślałem, że jak tutaj slawku się nie obroni to w zawodzie fotografa nie ma czego szukać. Rozumiem, że jest to przede wszystkim forum hardwarowe. Nie mówię, że ci co piszą o jasnych obiektywach nie mają racji. Tylko, że nie o to w tej zabawie chodzi. Obiektyw to tylko narzędzie. Choć dla niektórych jest celem samym w sobie, ale wtedy trudno nazywać siebie fotografem - raczej kolekcjonerem
ak tak czytam to co piszesz to sie zastanawiam czy to aparat czy czlowiek robi zdjecia.
Nie. Zdjecia zrobi czlowiek. Ale jesli nie ma odpowiedniego narzedzia, to najzwyczajniej w swiecie mu sie nie uda. Seicento moze sobie pojezdzic na torze F1, ale to nie oznacza, ze dorowna tym bolidom.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Cze, 2008
kijos
to nie tak. ja jestem przciwnikiem "onan... sprzętowego". co prawda lubię mieć dobry sprzęt, ale nie on determinuje czy zdjęcie jest dobre czy złe. zawsze fotograf.
rozmawiamy jednak o specyficznej gałęzi foto-ślubach. to jest praca i wykonujesz określoną czynność dla klienta. czemu nie zapewnić sobie komfortu pracy?
pewnie że można "robić śluby" większością obiektywów dostępnych na rynku, tylko jakie sobie zakładasz w tym momencie ograniczenia i jednocześnie wysiłek wkładasz w poprawne wywiązanie się z podjętego zobowiązania?
jesli masz wybór pomiędzy swiatłem 3.5 a 2.8 to chyba normalne że lepiej w ciemnych pomieszczeniach mieć jasniejszy (szybszy) obiektyw-prawda?
dlaczego wybierać zbyt dlugą ogniskową, jesli możesz mieć właściwy obiektyw do określonego zadania? jesli ma to byc akcja jednorazowa -ok. zrobisz czym będziesz miał. jesli to ma byc źródlo utrzymania - sorry- imho -to głupia oszczędność!
pozdrawiam
kris
Wszystko racja. Tylko, że jak ktoś chce próbować to niech próbuje i słabszym sprzętem. Jak sobie poradzi to zarobi na lepszy, jak nie to go zabiją. W każdym wypadku więcej się nauczy niż gdy będzie siedział na forum i odkładał na sprzęt. Chyba, że na dzień doby może zapewnić sobie to co najlepsze.
Z motoryzacyjnych porównań proponuje takie: Jak Kubica usiądzie w Seicento to będzie tym samym doskonały kierowcą.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Cze, 2008
kijos
pewnie że tak, ale 28-135 do najtańszych nie należy, i chyba lepiej kupić sigmę 17-xx ze światłem 2.8 na początek do ślubów
w związku z tym - sam wiesz, nie? co ci będę pisal o kubicy i sc.
warto poradzić koledze właściwe szkielko do pracy juz na początku drogi
ja 28-135 lubię (bo mam) lecz już teraz zaczynam odczuwać brak czegoś szerokiego dobrej klasy i niestety następny zakup to 17-40L - o chol... ile te przyjemnoścki kosztują człowieka
Wszystko racja. Tylko, że jak ktoś chce próbować to niech próbuje i słabszym sprzętem. Jak sobie poradzi to zarobi na lepszy, jak nie to go zabiją. W każdym wypadku więcej się nauczy niż gdy będzie siedział na forum i odkładał na sprzęt. Chyba, że na dzień doby może zapewnić sobie to co najlepsze.
Z motoryzacyjnych porównań proponuje takie: Jak Kubica usiądzie w Seicento to będzie tym samym doskonały kierowcą.
Chciałbyś aby na Twoim powiedzmy ślubie ktoś się uczył focić i spieprzył fotki. Mnie by cholera wzięła i pogonił gościa przez pół miasta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10