Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakiś czas temu była taka reklama Canona o ludziach lądujących na ziemi z c350d w rękach. Od razu brali się do fotografowania (jeszcze nie zdążyli dobrze wylądować).
po prostu nie mam zaufania do renomowanych firm (tak już mam ), np. kupiłem laptopa Della i nie jestem z niego zadowolony
a bardziej zauważyłem nagonkę na Sony (na tym forum), niż agresywny marketing tej firmy (moze dlatego, że jak juz napisałem nie mam tv)
W swoich odpowiedziach eksperci, często zapominacie, że pytający nie jest ekspertem, chociaż oczywiście jestem wdzięczny i może kiedyś niektóre zrozumiem wypowiedzi
i druga kwestia, że zdecydowana większość guru nie zna aparatów Sony i wcale nie musi to swiadczyć, że są gorsze..
wydaje mi sie tez, że firma która wchodzi na rynek musi bardziej dbać o klientów, niż renomowane firmy mające wsparcie "marketingowców" np. na tym forum
ale dość o tym... chyba ewoluowuje , byłem w kilku sklepach i chyba trochę przeszkadza mi wykonanie alf i tańszych nikonów, prawie zdecydowałem się na 450D, ale na tym forum zobaczyłem niepokojące wątki (kiepska ostrość, przepalanie zdjęć (cokolwiek to znaczy)), co o tym sądzicie?
Zastanawiam się nad D80, niestety nie miałem go w rękach, nie mieli go w MM.
Może moglibyście prosto wytłumaczyć jego przewagę nad np D60, bo z racji, że jest to model sprzet 2 lat i np. nie ma funkcji czyszczenia matrycy, nie bardzo rozumiem.
trochę długo...
dzięki
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008
jesli chcesz robic coś więcej niż "pstrykanie" to lepiej zainteresować się sprzętem klasy d80. wykonanie,obsługa,rozwiązania.
d60 to rozwój d40(x)
n i c dają możliwość rozwoju (w polsce) co wielokrotnie było juz poruszane na forum
nikt nie chce przekonywać do "jedynej słusznej drogi/marki" ale takie sa fakty
nie przewidujesz rozwoju i z założenia wystarczają ci kity dołączne do apartów - praktycznie kupuj cokolwiek co ci się podoba lub "lubisz tą markę"
myślisz o rozwoju jw.
imho - lepiej zinwestować w coś przyszłościowego i bardziej uniwersalnego niż iść w "niszowy" sprzęt.
ja preferuję pentax i każdemu (w związku z ceną) polecałbym na poczatek k10d. jakość ergonomia,wykonanie przednie, ale pamiętaj o osprzęcie- do niego jest drogi i dość mało nowego. niestety powtórzę - c i n są górą, a szkoda!
Sony za 3 lata będzie liderem na rynku DSLR, drugi Nikon, Canon 3ci.
Obecnie najlepsza puszka w entry level to A300. Canon 450d to taka totalna ściema bo niby dają LV, ale w ogóle nie da się z tego korzystać, ale zapłacić trzeba, poza tym Canon robi taki manewr że komplikuje współpracę puszek z obiektywami takich firm jak np sigma, czy tamron, chcąc na siłę wymusić inwestowanie w firmowe szkła Canona dla mnie to żenada.
krisv740 [Usunięty]
tak, a deszcz będzie padał do góry
powodzenia
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 22:43 ]
a propos współpracy c z obiektywami innych marek - ja nie słyszałem o problemie z tokiną, a szanowny kolega słyszał?
Sony za 3 lata będzie bardzo powaznym graczem na rynku lustrzanko-kompaktów pokroju a350. Za C i N.
KaleSony napisał/a:
Obecnie najlepsza puszka w entry level to A300. Canon 450d to taka totalna ściema bo niby dają LV, ale w ogóle nie da się z tego korzystać, ale zapłacić trzeba,
No a350 jest najlepszą puszka w tej klasie w konkurencji LV
KaleSony napisał/a:
poza tym Canon robi taki manewr że komplikuje współpracę puszek z obiektywami takich firm jak np sigma, czy tamron, chcąc na siłę wymusić inwestowanie w firmowe szkła Canona dla mnie to żenada.
Taa, komplikuje... Znajdź mi w realu Tokine do Sony. Zobacz jakie 120-400 Sigmy jest najpierw wypuszczane - Canon czy Sony... Załatw mi Sigme 100-300 do Sony z HSM...
chyba większość z was uważa, że lepiej tańszy korpus a droższe szkło, rozumiem i też o tym myślę, ale cięzko dla kogoś kto kupuje pierwsza lustrzankę, nie ma określonych oczekiwań, ot... robić ładne zdjęcia wszystkiemu (niebieskie niebo, ostre szczegóły, może zdjęcie w ruchu..), zdecydować się na starszy, tańszy korpus (przynajmniej dla mnie ), a budzet nie do ruszenia , ok.3000zł
Ja powiem tak kup to co chcesz w sensie albo lepsze body i słabszy obiektyw lub słabsze body i lepszy obiektyw . Ja obstaję też za tym drugim ale jesli chcesz robić dobre zdjcia to przede wszystkim kup na początek jakąś ksiązkę, weż aparat w ręce , czytaj i ucz się.
Z biegiem czasu zobaczysz ,że liczy się tak na prawdę w 90 % człowiek a w 10% maszyna.
A aparat jest potrzebny bo od czegoś trzeba zacząć .
krisv740 [Usunięty]
za trójke masz pentax k10d z dwoma obiektywami (chyba) i to naprawdę dobry wybór, ew. d80 z czymś tam na początek i to też jest dobry wybór, albo sony a300 z dwoma szkłąmi i to... .... , jest też olympus e510, canon 400d ze szkłem. decyzja jest twoja, podejmij ją świadomie , odpowiedz sam przed sobą do czego jest ci potrzebna lustrzanka , a wybór będzie ławy juz po przeczytaniu 4-5 wątków na tym forum.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
KaleSony napisał/a:
zależy co nazywasz liderem? Wielkością szklarni, jakością puszek, czy ilością sprzedanych puszek? Bo nie wątpie w to, że niebawem Sony zmiecie canona i nikona ilością sprzedanych A450 z matrycą aps-c 25mpix
ot... robić ładne zdjęcia wszystkiemu (niebieskie niebo, ostre szczegóły, może zdjęcie w ruchu..), zdecydować się na starszy, tańszy korpus (przynajmniej dla mnie ), a budzet nie do ruszenia , ok.3000zł
Kup cokolwiek. Kazdy korpus potencjalnie Ci to zapewni. W każdym systemie będziesz musiał i tak się nauczyć jak to osiągnąć.
D80 ma matryce od Sony, tą samą która znalazła się w A100, dla A100 użyteczne iso wynosi 400, dla nikona jest to wartość 640 w porywach do 800.
A100 to przeszłość, a Nikona D80 dalej balsamują i polecają na forach pomimo tego, że technologia poszła w przód i można już mieć więcej za mniej.
Szkła? Obecnie nie ma żadnych problemów z dostępnością szkieł, tym bardziej dla fotoamatora, ograniczenia z reguły to portfel osoby zainteresowanej, a nie dostępność.
Stabilizacja - wg mnie bardzo przydatna rzecz, szczególnie gdy ma się ją w aparacie i każde podpięte szkło jest stabilizowane, np taki tamron 17-50, albo zeiss 16-80.
LV - wg mnie to naprawdę fajny bajer, dla amatora może być nawet czymś więcej niż bajerem, np zbawieniem
Obstawiam, że następna partia aparatów entry level C N będzie już miała dość dobrze rozwinięte LV, ale wciąż będą krok za Sony. No i kwestia wysokiego iso, myślę że tu A900 pokaże, czy sony naprawdę chce już wojować na całym rynku, czy dalej pompować entry level.
Już niedługo się dowiemy
D80 ma matryce od Sony, tą samą która znalazła się w A100, dla A100 użyteczne iso wynosi 400, dla nikona jest to wartość 640 w porywach do 800.
A100 to przeszłość, a Nikona D80 dalej balsamują i polecają na forach pomimo tego, że technologia poszła w przód i można już mieć więcej za mniej.
Czyż nie jest to ta sama matryca, co w Sony A200 i A300, czyli ICX493AQA?
Jesli wezmiemy pod uwage wiek D80, to wypada on w porownaniu z Sony calkiem niezle. Oferuje o niebo lepsza jakosc wykonania i ergonomie, a na niskich ISO w niczym soniaczom nie ustepuje (nota bene przy np ISO 1600 szum wcale nie jest wiekszy niz w A200).
Nic dziwnego, ze sie nadal calkiem dobrze – jak na taki “stary” aparat – sprzedaje.
Nawiasem mowiac bardziej fair bedzie porownanie nowych Alf do nadchodzacego nastepcy D80 – jesli w ogole bedzie sens te aparaty porownywac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12