Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 04 Cze, 2008
450D vs alfa
Autor Wiadomość
rysiu 
Bywalec
lynx

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008   

Jakiś czas temu była taka reklama Canona o ludziach lądujących na ziemi z c350d w rękach. Od razu brali się do fotografowania (jeszcze nie zdążyli dobrze wylądować).

Reklama

sigielki 
Nowy

po prostu nie mam zaufania do renomowanych firm (tak już mam :) ), np. kupiłem laptopa Della i nie jestem z niego zadowolony :(

a bardziej zauważyłem nagonkę na Sony (na tym forum), niż agresywny marketing tej firmy (moze dlatego, że jak juz napisałem nie mam tv)
W swoich odpowiedziach eksperci, często zapominacie, że pytający nie jest ekspertem, chociaż oczywiście jestem wdzięczny i może kiedyś niektóre zrozumiem wypowiedzi :)

i druga kwestia, że zdecydowana większość guru nie zna aparatów Sony i wcale nie musi to swiadczyć, że są gorsze..

wydaje mi sie tez, że firma która wchodzi na rynek musi bardziej dbać o klientów, niż renomowane firmy mające wsparcie "marketingowców" np. na tym forum

ale dość o tym... chyba ewoluowuje :) , byłem w kilku sklepach i chyba trochę przeszkadza mi wykonanie alf i tańszych nikonów, prawie zdecydowałem się na 450D, ale na tym forum zobaczyłem niepokojące wątki (kiepska ostrość, przepalanie zdjęć (cokolwiek to znaczy)), co o tym sądzicie?

Zastanawiam się nad D80, niestety nie miałem go w rękach, nie mieli go w MM.
Może moglibyście prosto wytłumaczyć jego przewagę nad np D60, bo z racji, że jest to model sprzet 2 lat i np. nie ma funkcji czyszczenia matrycy, nie bardzo rozumiem.

trochę długo...
dzięki

krisv740
[Usunięty]

jesli chcesz robic coś więcej niż "pstrykanie" to lepiej zainteresować się sprzętem klasy d80. wykonanie,obsługa,rozwiązania.
d60 to rozwój d40(x)
n i c dają możliwość rozwoju (w polsce) co wielokrotnie było juz poruszane na forum
nikt nie chce przekonywać do "jedynej słusznej drogi/marki" ale takie sa fakty
nie przewidujesz rozwoju i z założenia wystarczają ci kity dołączne do apartów - praktycznie kupuj cokolwiek co ci się podoba lub "lubisz tą markę"
myślisz o rozwoju jw.
imho - lepiej zinwestować w coś przyszłościowego i bardziej uniwersalnego niż iść w "niszowy" sprzęt.
ja preferuję pentax i każdemu (w związku z ceną) polecałbym na poczatek k10d. jakość ergonomia,wykonanie przednie, ale pamiętaj o osprzęcie- do niego jest drogi i dość mało nowego. niestety powtórzę - c i n są górą, a szkoda!

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

Sony za 3 lata będzie liderem na rynku DSLR, drugi Nikon, Canon 3ci.

Obecnie najlepsza puszka w entry level to A300. Canon 450d to taka totalna ściema bo niby dają LV, ale w ogóle nie da się z tego korzystać, ale zapłacić trzeba, poza tym Canon robi taki manewr że komplikuje współpracę puszek z obiektywami takich firm jak np sigma, czy tamron, chcąc na siłę wymusić inwestowanie w firmowe szkła Canona dla mnie to żenada.

krisv740
[Usunięty]

tak, a deszcz będzie padał do góry :mrgreen:
powodzenia :cool:

[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 22:43 ]
a propos współpracy c z obiektywami innych marek - ja nie słyszałem o problemie z tokiną, a szanowny kolega słyszał?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

KaleSony napisał/a:

Sony za 3 lata będzie bardzo powaznym graczem na rynku lustrzanko-kompaktów pokroju a350. Za C i N.

KaleSony napisał/a:
Obecnie najlepsza puszka w entry level to A300. Canon 450d to taka totalna ściema bo niby dają LV, ale w ogóle nie da się z tego korzystać, ale zapłacić trzeba,

No a350 jest najlepszą puszka w tej klasie w konkurencji LV :-)

KaleSony napisał/a:
poza tym Canon robi taki manewr że komplikuje współpracę puszek z obiektywami takich firm jak np sigma, czy tamron, chcąc na siłę wymusić inwestowanie w firmowe szkła Canona dla mnie to żenada.

Taa, komplikuje... Znajdź mi w realu Tokine do Sony. Zobacz jakie 120-400 Sigmy jest najpierw wypuszczane - Canon czy Sony... Załatw mi Sigme 100-300 do Sony z HSM...

Weź chłopie tez nie przeginaj....

sigielki 
Nowy

ok
a przewagi D80 w kwestii jakości zdjęc ?

wiem, wiem obiektyw...

chyba większość z was uważa, że lepiej tańszy korpus a droższe szkło, rozumiem i też o tym myślę, ale cięzko dla kogoś kto kupuje pierwsza lustrzankę, nie ma określonych oczekiwań, ot... robić ładne zdjęcia wszystkiemu (niebieskie niebo, ostre szczegóły, może zdjęcie w ruchu..), zdecydować się na starszy, tańszy korpus (przynajmniej dla mnie :) ), a budzet nie do ruszenia :( , ok.3000zł

i chciałbym też zeby aparat służył długo...

pzdr

k1caj_ns 
Optyczny

Ja powiem tak kup to co chcesz w sensie albo lepsze body i słabszy obiektyw lub słabsze body i lepszy obiektyw . Ja obstaję też za tym drugim ale jesli chcesz robić dobre zdjcia to przede wszystkim kup na początek jakąś ksiązkę, weż aparat w ręce , czytaj i ucz się.

Z biegiem czasu zobaczysz ,że liczy się tak na prawdę w 90 % człowiek a w 10% maszyna. :wink:

A aparat jest potrzebny bo od czegoś trzeba zacząć .

krisv740
[Usunięty]

za trójke masz pentax k10d z dwoma obiektywami (chyba) i to naprawdę dobry wybór, ew. d80 z czymś tam na początek i to też jest dobry wybór, albo sony a300 z dwoma szkłąmi i to... .... , jest też olympus e510, canon 400d ze szkłem. decyzja jest twoja, podejmij ją świadomie , odpowiedz sam przed sobą do czego jest ci potrzebna lustrzanka , a wybór będzie ławy juz po przeczytaniu 4-5 wątków na tym forum. :cool:

mavierk 
never knows best

KaleSony napisał/a:
zależy co nazywasz liderem? Wielkością szklarni, jakością puszek, czy ilością sprzedanych puszek? Bo nie wątpie w to, że niebawem Sony zmiecie canona i nikona ilością sprzedanych A450 z matrycą aps-c 25mpix :D

RB 

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008   

sigielki napisał/a:
ot... robić ładne zdjęcia wszystkiemu (niebieskie niebo, ostre szczegóły, może zdjęcie w ruchu..), zdecydować się na starszy, tańszy korpus (przynajmniej dla mnie :) ), a budzet nie do ruszenia :( , ok.3000zł

Kup cokolwiek. Kazdy korpus potencjalnie Ci to zapewni. W każdym systemie będziesz musiał i tak się nauczyć jak to osiągnąć.

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

sigielki napisał/a:
ok
a przewagi D80 w kwestii jakości zdjęc ?

wiem, wiem obiektyw...

D80 ma matryce od Sony, tą samą która znalazła się w A100, dla A100 użyteczne iso wynosi 400, dla nikona jest to wartość 640 w porywach do 800.
A100 to przeszłość, a Nikona D80 dalej balsamują i polecają na forach pomimo tego, że technologia poszła w przód i można już mieć więcej za mniej.

Szkła? Obecnie nie ma żadnych problemów z dostępnością szkieł, tym bardziej dla fotoamatora, ograniczenia z reguły to portfel osoby zainteresowanej, a nie dostępność.

Stabilizacja - wg mnie bardzo przydatna rzecz, szczególnie gdy ma się ją w aparacie i każde podpięte szkło jest stabilizowane, np taki tamron 17-50, albo zeiss 16-80.
LV - wg mnie to naprawdę fajny bajer, dla amatora może być nawet czymś więcej niż bajerem, np zbawieniem :wink:

Obstawiam, że następna partia aparatów entry level C N będzie już miała dość dobrze rozwinięte LV, ale wciąż będą krok za Sony. No i kwestia wysokiego iso, myślę że tu A900 pokaże, czy sony naprawdę chce już wojować na całym rynku, czy dalej pompować entry level.
Już niedługo się dowiemy :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

KaleSony napisał/a:
D80 ma matryce od Sony, tą samą która znalazła się w A100, dla A100 użyteczne iso wynosi 400, dla nikona jest to wartość 640 w porywach do 800.
A100 to przeszłość, a Nikona D80 dalej balsamują i polecają na forach pomimo tego, że technologia poszła w przód i można już mieć więcej za mniej.

Czyż nie jest to ta sama matryca, co w Sony A200 i A300, czyli ICX493AQA?

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Jesli wezmiemy pod uwage wiek D80, to wypada on w porownaniu z Sony calkiem niezle. Oferuje o niebo lepsza jakosc wykonania i ergonomie, a na niskich ISO w niczym soniaczom nie ustepuje (nota bene przy np ISO 1600 szum wcale nie jest wiekszy niz w A200).

Nic dziwnego, ze sie nadal calkiem dobrze – jak na taki “stary” aparat – sprzedaje.

Nawiasem mowiac bardziej fair bedzie porownanie nowych Alf do nadchodzacego nastepcy D80 – jesli w ogole bedzie sens te aparaty porownywac :-P

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tylko,że pomimo wieku D80 nie oferuje mniej niż Alfy pomimo tego że to nowe konstrukcje.

Odpowiedz do tematu