Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
O downgrade bym raczej nie pisał bo to bzdura. Te Canony są lepsze od GX-20 pod wieloma względami
Wiesz o czym piszesz? Owszem są lepsze tak, jak lepszy jest 600/650D od powiedzmy 40/50D. GX-20, to odpowiednik serii mniej więcej 40/50D Canona - pod kilkoma względami od niej lepszy (wizjer, konfigurowalność, uszczelnienia, stabilizacja, spot itd), pod innymi gorszy (wolniejsze synchro, seria, gorszy AF, migawka min. 1/4000s itd.), ale w swoim czasie te aparaty były na podobnej półce.
Jeśli wg. Ciebie przesiadka z nawet 40D na 650D, to nie downgrade, to nie mam pytań.
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 16:00 ]
Wojmistrz napisał/a:
Dla mnie Canon ma to coś czego JA oczekuję, leży mi w ręce.
Jeśli wg. Ciebie przesiadka z nawet 40D na 650D, to nie downgrade, to nie mam pytań.
Nie, dla zwykłego usera to upgrade. Zwykły śmiertelnik mało docenia pentapryzmatyczny wizjer czy dwie rolki. Powiem więcej, czy dziś nawet 650D staje w szranki z 60D i potrafi wygrać. To zawsze kwestia tego czego ktoś szuka.
jaad75 napisał/a:
A ilu systemów używaleś?
Lustrzanek używam Canona, a mniej czy bardziej okazjonalnie fotografowałem różnym sprzętem, przeważnie Nikonem.
Zapytam w takim razie inaczej, załóżmy, że poprzedniego pytania nie ma.
GX20, może i Bóg, ale jest dla mnie zbyt skomplikowany. Ogarnąłem go mniej więcej, ale to mnie nie satysfakcjonuje.
Po pierwsze szukam czegoś, co ma polskie menu.
Reszta moich noworocznych życzeń to: 16MPix lub więcej, nagrywanie FullHD już nieważne z jakim sortowaniem klatek, oby było 1080, naświetlanie 30-1/4000 w zupełności mi wystarcza. Potrzebuję kolegę do robienia zdjęć w nocy, w tym nieba (do czego Samsung W OGÓLE się nie nadaje i jakkolwiek by nie kombinować, nikt nie powie mi, że jest ok), chcę unikać ziarna. Zdjęcia ruchu w słabym oświetleniu.
Cytat:
sądząc po zdjęciach z bloga, nawet starego GX-20 jeszcze nie opanował i ta zmiana jest zdecydowanie przedwczesna
Dlaczego mam dźwigać coś, co jest dla mnie za ciężkie? Czyt. jak nauczyć się średnio-zaawansowanej obsługi aparatu a może i nawet zaawansowanej na czymś, co komuś zupełnie nie odpowiada i czego nie jest się w stanie pojąć?
To już nie jest istotne czy Canon czy Nikon, czy Sony czy cokolwiek, powyższe Canony to tylko przykład, to co wybrałem z własnej wiedzy. Po to jest to forum, żeby zasięgnąć porady i dostać spokojną, pomocną odpowiedź. Może się mylę...
Po prostu nie chcę wylać zbyt dużo kasy, bo dokupić będę musiał jeszcze filtry, lampę i ewentualnie obiektyw na spacerki.
Mój Samsung ma też wiele wad technicznych, nie związanych z robieniem zdjęć, nieodpowiednia eksploatacja i przypadki losowe też go nieźle doświadczyły i szkoda mi teraz ładować kasę w naprawianie tego i owego, kiedy mogę aparat zmienić, a GX20 i tak zostawię sobie jako aparat roboczy.
Czy można tu liczyć na konkretną i mało agresywną poradę?
sebastiankupski, wspominales o robieniu zdjec w slabym oswietleniu a te obiektywy sie do tego nie nadaja, znowu bedziesz narzekal ze masz za duzo szumu na zdjeciach
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zła w postaci Samsung GX20.
Przecież to bardzo dobry aparat i na pewno nie zamieniłbym go na którykolwiek z zapodanych Canonów.
Ma stabilizację i jak się domyślam potwierdzenie ostrości, czyli jeślibyś chciał jakiś manualny obiektyw podpiąć - miód.
Raczej w jakieś szkła bym na Twoim miejscu zainwestował, a nie od razu puszkę zmieniał.
Mnie tak zastanawia pociąg do tego menu GX-20 to na tyle zaawansowany aparat, że do menu zagląda się praktycznie raz przy pierwszej konfiguracji. To czego potrzeba do wygodnego używania wyciągnięte jest na korpus. Podobnie narzekania na trudność obsługi. Zamiast kwękać sugeruję poznać wreszcie jak to działa, ekspozycję od dziesięcioleci ustawia się tak samo, ewentualnie mniej lub bardziej wygodnie.
Druga sprawa, nie mydlić oczu tylko wprost powiedzieć "tak, chcę nową zabawkę bo mam taki kaprys"
No i na koniec warto mimo wszystko uświadomić sobie, że nowy aparat, nawet z polskim menu, sam lepszych zdjęć nie zrobi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10