Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lampy błyskowej do canon EOS550D
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   

mozer, te szumne "modyfikatory", to często śmieszny Omnibounce... Po prostu, 430-stka jest za słaba nawet do swobodnego odbijania światła.

Reklama

roszer 
Nowy

mozer napisał/a:
jaad75, nie każdy używa lampy z modyfikatorami - trzeba by najpierw zapytać o zastosowanie. Po co ktoś, kto nie potrzebuje takiej mocy ma dopłacać drugie tyle? Zresztą kolega pytał o lampę Canona w zadanym przedziale cenowym - znasz coś lepszego przy takich warunkach? :P

Kolego wszystkie potrzeby zawarłem w pierwszym poście.
Imprezy rodzinne amatorsko, Lampa do canona, nie koniecznie lampa canon.

Po za tym czy za duża moc lampy YN565EX bedzie przeszkadzac w robieniu zdjęć na imprezach domowych?
Jakie minusy bo plus to napewno jest cena tej lampy.

mozer 
bo Pentax

roszer, no i właśnie do zastosowań domowych 430 imho w zupełności wystarcza. Inna sprawa, że na wszelki wypadek warto mieć do dyspozycji większą moc.

Napisałeś:
roszer napisał/a:
Tzn. ze z oferty canona niema dobrego wyboru pod takie amatorskie fotografowanie w czymś tańszym powiedzmy do 1000zł?

Co zrozumiałem, że wolałbyś coś Canona...
Jeśli nie, to yn565EX jest dobrym wyborem.

Wojmistrz 
Obserwator

roszer napisał/a:
Po za tym czy za duża moc lampy YN565EX bedzie przeszkadzac w robieniu zdjęć na imprezach domowych?
Jakie minusy bo plus to napewno jest cena tej lampy.

Łopatologicznie, lampa po podłączeniu do aparatu komunikuje się z aparatem i dobiera moc błysku, wiec jeśli potrzeba tylko trochę światła, daje go trochę, jeśli dużo to dużo. Przy lampie o tej mocy, masz taki zapas, że doświetli szef zdjęcie w różnych warunkach. Lepiej mieć więcej niż miej jeśli nie wpływa to zbyt mocno na cenę, a z czasem jeśli będzie chciał łyknąć wiedzy i efektów to też będzie fajnie, bo może pobawić się z drugą kurtyną itd. Osobiście kupił bym YN568EX ze względu na HSS, ale szef może nigdy nie potrzebować tej opcji.

roszer 
Nowy

Rozumiem że ta lampa YN568EX jest kompatybilna z aparatem i będą się komunikować.
Możecie mi naswietlić czy dla takiego amatorskiego fotografowania wystarczyła by ta YN565EX lub YN560EX, czasem jest tak że niższe modele nie mają jakiś funkcji które są nie potrzebne poza studiem.
Rozmawiałem dziś z bosem na temat jego potrzeb i wspomniał mi też że latem wieczorami robią zdjęcia w ofrodzie, grill itp.więc mocy błysku nigdy za mało.

Wojmistrz 
Obserwator

roszer napisał/a:
Rozumiem że ta lampa YN568EX jest kompatybilna z aparatem i będą się komunikować.
Możecie mi naswietlić czy dla takiego amatorskiego fotografowania wystarczyła by ta YN565EX lub YN560EX, czasem jest tak że niższe modele nie mają jakiś funkcji które są nie potrzebne poza studiem.
Rozmawiałem dziś z bosem na temat jego potrzeb i wspomniał mi też że latem wieczorami robią zdjęcia w ofrodzie, grill itp.więc mocy błysku nigdy za mało.

YN560EX nie, bo nie ma "odpowiednich styków"

Za to ty potrzebujesz takiej jak w 565 i 568

Główną różnicą między yn565 i yn568 jest właśnie tryb HSS (High-Speed-Sync) Poza tym to praktycznie ta sama lampa.

roszer 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Sty, 2013   

Tu jeszcze znalazłem kilka lamp wydawało by się odpowiednich mecablitz 58 AF-2 digital, mecablitz 52 AF-1 digital, mecablitz 50 AF-1 digital
http://www.metz.de/en/fla...lash-units.html

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 04 Sty, 2013   

roszer napisał/a:
Tu jeszcze znalazłem kilka lamp wydawało by się odpowiednich mecablitz 58 AF-2 digital, mecablitz 52 AF-1 digital, mecablitz 50 AF-1 digital
http://www.metz.de/en/fla...lash-units.html
No daj spokój, Dla przykładu ceny z UK:
mecablitz 58 AF-2 - 274.56
Canon Speedlight 580EX MK II - 339.00
Yongnuo YN568EX - 120.64

muzyk 

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

roszer napisał/a:
mecablitz 58 AF-2 digital

Metz 58 AF 2 jest super (narody klękają), ale przekracza budżet 1000 zł.
Kosztuje np. 299 euro.

Myślę, że YN568EX da radę.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Metz 58 AF 2 jest super (narody klękają)
Dobrze się czujesz? :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Dobrze się czujesz?

Nie, źle się czuję, bo ośmielam się podważać jakość systemowych,
czyli pisać prawdę, czy to, że żartuję z tym klękaniem?
Która z lamp systemowych C/N/S/P jest lepsza w tej chwili od Metz'a 58 af2?
Canon 600?

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk, ilu systemowych używałeś, żeby w ogóle mówić o jakimś śmiesznym "podważaniu"? Ilu w ogóle lamp używałeś, żeby mieć porównanie?
Mnie akurat nie interesuje, czy ten Metz jest lepszy, czy gorszy - nie zamierzam kupować więcej speedlightów, bo nie są mi do niczego potrzebne, śmieszy mnie tylko sam fakt ekscytowania się prostą lampą, która nie wyróżnia się niczym szczególnym i robienia z niej ósmego cudu. Tym zabawniej, że nawet jej nie używasz... :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Tym zabawniej, że nawet jej nie używasz...

Używam, no ale skoro twierdzisz, że nie...
jaad75 napisał/a:
muzyk, ilu systemowych używałeś, żeby w ogóle mówić o jakimś śmiesznym "podważaniu"?

Żadnej, dlatego, że kupiłem tą, bo... tu i ówdzie posłuchałem mądrych rad ludzi nie ekscytujących się sprzętem z logo danego systemu.
jaad75 napisał/a:
śmieszy mnie tylko sam fakt ekscytowania się prostą lampą, która nie wyróżnia się niczym szczególnym i robienia z niej ósmego cudu.

O cudzie i ekscytowaniu się Ty piszesz, wmawiając mi to.

Zadałem post powyżej proste pytanie. Znasz odpowiedź?
Wskażesz którąś lampę, czy dalej będziesz snuł o czyimś ekscytowaniu się?

komor 
Moderator

muzyk, my wszystko rozumiemy, ale zaraz: narody klękają? :) Trochę obiektywizmu, bo kolega szanowny to tak troszkę oscyluje. Kiedyś polecanie ciemnego 17-40L jako standardowego zooma do APS-C dla wszystkich, potem że bez jasnej stałki f/1.4 to już się nie da fotki zrobić, teraz narody klękają… :) Ja tam logotyp Canona mam w głębokim poważaniu, miałem Nissina, mam wybitnie firmowe Yong-Nuo :) ale i mam Canony dwa, w tym, 580EX II i naprawdę nie widzę w tej lampie nic złego* ale też nie zamierzam pisać, że narody klękają.

* Tak, Kozi, wiem: zrzucanie ze skały, walenie serią do zagotowania, itd. Ale mnie te sytuacje nie dotyczą. ;)

muzyk 

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   

komor napisał/a:
Trochę obiektywizmu, bo kolega szanowny to tak troszkę oscyluje. Kiedyś polecanie ciemnego 17-40L jako standardowego zooma do APS-C

O ... jaki pamiętliwy.
Jeśli ktoś się pyta o to szkło, nie przeszkadza mu f4, to jak najbardziej.
Dlaczego? Bo jest solidnie zrobiony obiektyw i ma niezłą optykę.
komor napisał/a:
potem że bez jasnej stałki f/1.4 to już się nie da fotki zrobić

Hmm, owszem da, tylko bez jasnej stałki nie ma tej zabawy. Chyba, że i to nie...
to po co Ci wówczas 30 1.4? :razz:
komor napisał/a:
teraz narody klękają…

Ale to po przebyciu wcześniejszej pielgrzymki.

Że też nie wkleiłem :wink: ... zaraz się poważni nadęli :wink:

Tak czy inaczej, lampa jest zajebista i tyle. Choćby to, że ma wszystko co trzeba, można uaktualniać oprogramowanie, jest cicha i ma dwa palniki.
No ale, jasne. Systemowe... to systemowe. :razz:

komor napisał/a:
580EX II i naprawdę nie widzę w tej lampie nic złego*

Ja też nie, poza ceną i tym, co ewentualnie brakuje jej do af2.

I z tego co ktoś tu pisał...
Cytat:
walenie serią do zagotowania
.
Cóż, jeśli tak jest, że po dajmy na to, 300 400 błyskach 580II mięknie, a af2 dalej błyska, to jak to jest z tą nic nadzwyczajnością Metza?
Może to, że tak lampa powinna się zachowywać. :razz:

Odpowiedz do tematu