Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Lolawawa, naprawdę z tym aparatem nie jest źle. Nie potrafię tylko ptaków.
Jedyne zwierzęta, które udało mi się zfocić w Bieszczadach zanim uciekły to zaskroniec i salamandra plamista, ale tak mi się ręce trzęsły jak wyjmowałem aparat, że zdjęcia do wyrzucenia. Nawet podwójna stabilizacja nie pomogła. Trzeba by było setę wypić.
Ten kwiatek w załaczeniu zrobiłem zgodnie z radami gościa z książki "Jak dobrze fotografować makro". Książka warta przeczytania.
P5280369a.jpg ISO 64; f/4.5; 1/500s; Flash-auto mode; priorytet przysłony
Plik ściągnięto 4822 raz(y) 123,07 KB
P5310266a.jpg Ten układ mnie urzekł... ISO 64; f/8; 1/500s; priorytet przysłony
Poszukuję filtrów do tego aparatu: UV, polaryzacyjny i inne.
Jaka musi być średnica filtra?
Czy potrzebne są jakieś tuleje-przejściówki?
Jakie firmy polecacie?
Pozwolę sobie na zwrócenie uwagi, że dla zamocowania do aparatu SP-570UZ tylko telekonwertora TCON-17 potrzebny jest adapter CLA-10, którego średnica gwintu wkręcanego do aparatu wynosi ok. 48mm (długość musi być taka aby łącznie z TCON-17 umożliwiła wysunięcie obiektywu na pełny zoom ok.60mm).
Natomiast średnica wysuwana najmniejszej części obiektywu, do której po włączeniu aparatu można by przymocować filtry czy też soczewkę nasadkową wynosi 40,5mm!
Brak jakiegokolwiek gwintu do mocowanie adaptera na najmniejszej części obiektywu, odbywać się to może na podobnej zasadzie, jak mocowanie dekielka, czyli na klipsy "Snap On". Założenie i zdjęcie konwertera, trwa ułamek sekundy, ale nie jest to zbyt bezpieczne, w razie mocniejszego zawadzenia o coś.
O co chodzi prosze zajrzeć na stronę:
http://www.raynox.co.jp/e...dexdcr250eg.htm
oraz
http://www.raynox.co.jp/e...500uz/index.htm
Uwaga: mocowanie musi być zdjęte przy wyłączaniu aparatu ponieważ obiektyw cały się cofa.
Można zajrzeć także:
http://www.raysfoto.pl/
Osłona elastyczna Gumowa - z możliwością dostosowania do szerokiego kąta 40,5 x 0,5
Pozdrawiam
Pozwolę sobie na zwrócenie uwagi, że dla zamocowania do aparatu SP-570UZ tylko telekonwertora TCON-17 potrzebny jest adapter CLA-10
Dzięki Zbyszku. Tylko dodam jeszcze, że TCON-17 + CLA-10 to wydatek rzędu 550 PLN.
A za te pieniądze (aparat+adapter+telekonwerter)= 1599 + 550 = 2149 PLN to już można kupić Olka 510 (lusterko) w dual-kicie albo Canona 400 ze standardowym zoomem 18-55.
Bawiłem się wczoraj tymi funkcjami 3D po ściągnięciu programu o którym pisał Zbyszek.
W tych okularach rzeczywiście 3D się pojawia ale wygląda to raczej jak odpustowy portfel z mrugającą japonką (za komuny to był szał )
Plany są dzielone ostro w płaszczyznach ale ... od biedy może być to nazwane "3D dla ubogich"
Świetne natomiast IMHO efekty osiąga sie po zastosowaniu filtrów ART. Oczywiście ujęcie musi się nadawać ale akwarelki, które mi wyszły są lepsze niż po PS3
Ładnie wychodzą również olejne obrazy, szczególnie landszafty i stare miasto.
Dzięki Zbyszku !
Witam,
Kupiłem właśnie wczoraj na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...tatyw_nowy.html
Do tego można podpinać wszystkie filtry 58 mm (np. Hoya).
Jak przyjdzie paczka to sie podzielę opinią.
Cześć Fatman
moje dywagacje na temat wymiarów dotyczyły właśnie tej info, ponieważ podano tam:
5. Adapter / tulejka do aparatów Olympus SP-550 SP-560
z opisu widać również, że są pewne ograniczenia co do ogniskowej tylko 100mm!!! czyżby ograniczenie wysunięcia obiektywu w adapterze, (chyba przy regulacji nie oprze się o soczewkę?).
Producentem tego zestawu jest:
http://www.foxfoto.pl/ która ma sklep internetowy: http://www.infoto.pl/index2.php cena bardzo interesująca, ale trzeba pamiętać, że:
Soczewki nasadkowe powodują pogorszenie ostrości rysowania szczególnie przy małej liczbie przysłony i głównie przy brzegach obrazu, pojawiają się wady związane z tzw. aberracją chromatyczną ( brzegi z tęczową barwą) - jakość soczewek!.
Jeśli będziesz uważał za wskazane zapoznaj się z poradnikiem:
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6064
warto zwrócić uwagę na problemy jakie wystąpią z głębią ostrości.
Pozdrawiam
używałam konwertera do poprzedniego olympka i mam zamiar do tego tylko nie mam czasu kupic tego dłuzszego adaptera. przy zdjeciach ptaków sprawdząło sie znakomicie. wiadomo że nie to samo co z metra i bez konwertera ale spoko było, Teraz tez rozbiłam kilka zdjec ale tylko przykładajac konwerter w celach zrobienia zdjec dokumentacyjnych (co za ptaszor na czubku drzewa) i efekt z reki na trzesącym się moscie gdańskim był jakis tam wymierny w celach dokumentacyjnych - więc przy zastosowaniu adaptera i statywu powinno byc tez w porzadku.
Zbyszku,
przeczytałem Twój wykład na temat obliczeń. Powaliłeś mnie na kolana. Te wyliczenia...
Muszę przeczytać jeszcze nie raz nie dwa żeby dokładnie wszystko zrozumieć i przełożyć to na praktyczne zastosowania do Olka 570.
No chyba, że poświęcisz się i "przetłumaczysz" to z Camedia 740UZ na Olka 570
We współczesnych książkach o fotografii cyfrowej nie znajdziesz już jak wiesz żadnych wzorów. mam 3 książki o fotografii makro: R.Thompsona, M.Freemana i guru fotografii Johna Shawa (z 1987) i w żadnej nie ma nawet małego wzorka ( sorka, w tej ostatniej jest kila prostych).
Gdybyś mógł w bardziej "zjadliwy" dla nas parweniuszy przedstawić tę tematykę to napewno grono kumatych fotografów powiększyło by się.
Jeszcze raz chylę czoła !
Zobaczcie tutaj fajne narzędzie do oceny głębi ostrości w zależności od odległości focenia, przesłony oraz ogniskowej. Wprawdzie jest to ztworzone dla obiektywów Tamrona le daje ogólne pojęcie dla niezaawansowanych fotografów jak pewne ustawienia wpływaja na ujęcie:
http://www.tamron.com/len...-comparison.php
Na koniec dokładam akwarelki zrobione programem ART (dodatek do Olympus Master), o którym Zbyszek pisał wyżej.
No chyba, że poświęcisz się i "przetłumaczysz" to z Camedia 740UZ na Olka 570
Gdybyś mógł w bardziej "zjadliwy" dla nas parweniuszy przedstawić tę tematykę to napewno grono kumatych fotografów powiększyło by się.
Cześć Fatman
Odpowiem tak - kiedyś każdy fotoamator aby zobaczyć wyniki swojej "działalności" musiał:
po pierwsze mieć jakiś nawet prosty aparat
po drugie kupić film
po trzecie po naświetleniu zapłacić za wywołanie lub samemu kupić wywoływacze i pobawić się
po czwarte i wtedy dopiero okazało sie często że wydał pieniądze a efekty mizerne.
Wobec powyższego był powód dla którego czytali i starali się zrozumieć jak i dlaczego tak a nie inaczej postępować aby nie płacić frycowego.
Teraz każdy kupuje cyfrę i strzela bez umiaru, kasuje, znowu strzela aż wreszcie coś się nauczy metodą prób i błędów.
Generalnie ludzie nie czytają, a już gdy są jakieś wzory to ich odrzuca. Lepiej gdy poradnik nie wyjaśnia dlaczego tylko jak. Gro ludzi kupuje cyfrę najlepiej ful automat i cześć.
Przecież teraz nawet w szkole dzieciaki uczą rozwiązywania testów a nie myślenia.
Teraz co do meritum:
Poradniki które publikowałem w ramach Forum OlympusClub :
http://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=13
z założenia zawierały uwagę "przykładowo dla C740UZ" przeliczenia dla SP570UZ są bardzo proste bo w zasadzie są one identyczne tylko różnią się "wymiarem" matrycy, a mianowicie"
C740UZ 1 / 2,5" SP570UZ 1 / 2,33" oraz inny zakres ogniskowych, stąd aby obliczyć np.
Współczynnik ekwiwalentnej ogniskowej
mamy takie dane:
długość ekwiwalentnej najkrótszej ogniskowej z danych katalogowych = 26mm
długość rzeczywistej najkrótszej ogniskowej odczytana z np. obiektywu aparatu = 4,6mm
stąd współczynnik 26 / 4,6 = 5,65
Ile wynosi przekątna naszej matrycy - odczyt z danych EXIF jakiegoś zdjęcia = 7,643mm
Spotkamy sie jeszcze z obliczanym rozmiarem krążka rozproszenia (rozmycia) 7,643mm / 1440 = 0,005 ~ 5μm.
(co to jest i czy jest istotne i dlaczego:
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6292 )
itd
Nie traktuj się jako parweniusza, mnie nikt tego o czym piszę nie uczył, sam musiałem to poznać i rozgryźć - a od czego są książki (te nie dzisiejsze) i internet z olbrzymią wiedzą?
Podany link oczywiście, że znam, ale tak jak wspomniałeś jest to wizualizacja tematu i oparta na m.in. wymiarze matrycy APS-C. W swoim poradniku dotyczącym Głębi ostrości podawałem kiedyś kilka linków do interaktywnych poradników (Tutoriali).
Dlaczego w ogóle włączyłem się do dyskusji, ponieważ właśnie głębia ostrości i rozmycie obrazu jak wynika z uwag forumowiczów jest powodem braku zadawalających efektów.
Pytanie:
Dlaczego gro prezentowanych zdjęć testowych z SP-570UZ np. w ramach Flickr jest realizowana przy przysłonie F/4,5 do F/5,6?
wyjaśnienie można znaleźć w powyższym poradniku itd.
Naprawdę proszę o przeczytanie i wyciągnięcie wniosków (część tekstu - wyraźnie podkreśliłem - można pominąć Jeśli matematyczne wyrażenia wydają się niepotrzebne, przechodzimy do zapoznania się z częścią drugą.)
Pozdrawiam
po czwarte i wtedy dopiero okazało sie często że wydał pieniądze a efekty mizerne.Wobec powyższego był powód dla którego czytali i starali się zrozumieć jak i dlaczego tak a nie inaczej postępować aby nie płacić frycowego.
Zbyszek.
Pamiętam jak mój ojciec (będący w Twoim wieku) urządzał w kuchni ciemnię. Miałem wtedy kilka lat i patrzyłem jak zaczarowany na powiększalnik, koreks, kuwety i to magiczne czerwone światło. Oczy rosły mi z każdą sekundą pojawiania się obrazu na białym papierze. Być przy tym to była dla mnie największa nagroda.
Pamiętam jak mój ojciec (będący w Twoim wieku) urządzał w kuchni ciemnię. Miałem wtedy kilka lat i patrzyłem jak zaczarowany na powiększalnik, koreks, kuwety i to magiczne czerwone światło.
He, he... stare czasy mi sie przypominają. Fociłem Czajką-3 (przywiezioną gdzieś za pazuchą z ZSRR) a mój Ojciec aparatem super na owe czasy - Zorki 4. To była maszyna....
Pracą w ciemni fotograficznej zająłem sie dopiero w szkole średniej. W internacie pędziliśmy bimber w tej ciemni bo było to jedyne pomieszczenie do którego nie mógł wejść kierownik kiedy chciał bo głośno krzyczeliśmy, że wywołujemy filmy i nie możemy otworzyć Fotografia z tego powodu cieszyła się niesamowitym zainteresowaniem braci internackiej i dużo chłopaków chciało należeć do "kółka fotograficznego" Kierownik nawet kupił jakieś kamery 8mm (chyba "Kwarc") bo myślał, że towarzystwo powariowało.
A my zdjęcia oczywiście wywoływaliśmy a obok z chłodnicy co nakapało to się wypijało Ech... kozackie czasy.
A teraz jeden z drugim taką cyfrę kupią, trzaskają te foty, kasują, i tak w kółko bez rozumu... Zbyszek ma rację, kiedyś to były koszty a jak się przeszło na slajdy ORWO.. jaki to był postęp. A potem...dawanie do wywoływania filmów Kodaka C-41 - tylko dla bogaczy. Trzeba było się 5 razy zastanowić zanim człowiek coś zfotografował.
Ale dość tych wspominków. Bierzemy cyfry w dłoń i róbmy coś.
BTW: Ciekawe czy za 20-30 lat będziemy te dzisiejsze cyfry wspominać tak jak teraz te czarno-białe focenie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 17