Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A65 vs Canon EOS 600D vs Nikon D7000 + obiektyw
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 11 Sty, 2013   

mam prośbę o używanie polskich ogonków przy produkowaniu postów ;)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

magda28, porób sobie ćwiczenia w domu. Zrób zdjęcie JPEG+RAW czegoś, najlepiej blisko monitora (pomijam kalibrację) i postaraj się wywołać RAW w porównaniu do rzeczywistości. Potem go porównaj z JPG z puszki.

magda28 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
magda28 napisał/a:
jezeli jakosc zdjecia ustawiona jest na "fine" to zapisuje tylko do jpeg.
Tak tak.. Mnie chodziło o to, ze jak ustawisz tylko RAW to w tym trybie powinien i tak zapisać tylko JPG, mimo ustawionego formatu RAW.
Ważniejsze jest to, czy robi serie zdjęć, czy jedną ekspozycję. Jeśli robi serię, to nie matryca robi świetne zdjęcia, ale soft aparatu korzysta z techniki multiekspozycji by obejść ograniczenia owej matrycy. A taka technika jest dostępna dla każdego - też dla tych, którzy w aparacie nie mają funkcji "nocne z ręki"...

zgadza sie.W tym trybie tylko do jpeg.

[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 12:52 ]
pan.tadeusz napisał/a:
mam prośbę o używanie polskich ogonków przy produkowaniu postów ;)

Niestety nie posiadam polskiej klawiatury. :cry:

muzyk 

magda28 napisał/a:
Niestety nie posiadam polskiej klawiatury.

Ja też nie. Mam niemiecką QWERTZ.
Można ustawić polskie litery. Powodzenia!

Wojmistrz 
Obserwator

magda28 napisał/a:
Doinstalowanie to tylko kilka kliknięć.

pan.tadeusz
[Usunięty]

magda28 napisał/a:

z jakiego oprogramowania/urządzenia korzystasz?

magda28 
Bywalec

vista a laptop mam Canona:) :mrgreen: (zart). Potrzebuje glownie niemieckiej klawiatury a tutaj udzielam sie bardzo rzadko.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dodaj sobie obsługę klawy 'polska programisty' i przełączaj się miedzy nimi wg potrzeb (skrótem klawiszowym)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Się wolniej pisze wtedy...

muzyk 

Cytat:
Potrzebuje glownie niemieckiej klawiatury a tutaj udzielam sie bardzo rzadko.

W każdym systemie możesz obok ikonki DE mieć ukrytą PL i szereg innych.
magda28 napisał/a:
vista

Pewnie wielu mnie skarci, bo sami mają viśkę... zainwestuj w przynajmniej Windows 7.
Jest lepiej - stabilniej.

krzys13k 
Rozmowny

magda28 napisał/a:
krzys13k napisał/a:
Czas 1/60 sekundy, 30mm. Przy takich ustawieniach chyba nietrudno zrobić zdjęcie z ręki, nawet bez stabilizacji?

krzysiu-to zrob.

Robiłem i to nie raz ;) Uwierz mi, nietrudno o ostre zdjęcie na czasie 1/60. Nie pokazałaś nic szczególnego :P

magda28 
Bywalec

muzyk napisał/a:
Cytat:
Potrzebuje glownie niemieckiej klawiatury a tutaj udzielam sie bardzo rzadko.

W każdym systemie możesz obok ikonki DE mieć ukrytą PL i szereg innych.
magda28 napisał/a:
vista

Pewnie wielu mnie skarci, bo sami mają viśkę... zainwestuj w przynajmniej Windows 7.

Wiem muzyk.Tutaj mam tylko 2 GB ramu, wiec sam rozumiesz.Zastanawiam sie nad MAC.Bardzo podobaja mi sie ich monitory.

muzyk 

Ja też miałem 2 GB ramu. Dokupiłem kolejne 2 z myślą o zainstalowaniu 64 bit.
Na razie jakoś ... nie instaluję. Zastanawiam się nad nowym kompem: albo PC wypas, albo nowy iMac jednak (wiem, że dla wielu to strata kasy...).
magda28 napisał/a:
Zastanawiam sie nad MAC.Bardzo podobaja mi sie ich monitory.

Tak, ten 27 cali jest super- kosztuje jednak w odp. konfiguracji 2400 euro, ale do fotografii lepszy byłby jakiś porządny EIZO czy NEC plus dobry komputer (np. nowy MAc mini jeśli miałby lepszą grafikę... :neutral: Nie jestem pewien, czy do współpracy z LR wystarczyłoby te 4000 Graphics czy cuś).

moronica 

Pomogła: 106 razy

magda28, zasada dla aparatow pelnoklatkowych jest taka, ze maksymalny czas potrzebny do wykonania nieporuszonego zdjecia to 1/ogniskowa. poniewaz twoj aparat ma mniejsza matryce to ten czas musi byc odpowiednio krotszy, tzn 1/(ogniskowa * 1.5). oczywiscie stabilizacja odpowiednio ten czas wydluzy. nie ma to nic wspolnego z czasem potrzebnym do zamrozenia ruchu obiektu, robiac zdjecie przechodniow na ogniskowej 10mm i czasie 1/15 ludzie wyjda rozmazani a budynki nie. tu stabilizacja znaczenia nie ma

zapamietaj ta zasade na przyszlosc, gdy juz bedziesz korzystac z trybow gdzie bedziesz miala wieksza kontrole nad parametrami ekspozycji. oszczedzisz sobie rowniez nerwow gdy ci forumowicze beda pisali, ze to zadna sztuka wykonac nierozmazane zdjecie na 1/60sec i ogniskowej 30mm. to nie zlosliwosc, to po prostu fotograficzny fakt

pan.tadeusz
[Usunięty]

muzyk napisał/a:

przesiadać się na W7 z Visty? i jeszcze w tym momencie kiedy pojawił się zupełnie nowy W8?
no rady to Ty masz jak zwykle od czapy.
stabilność Visty jest na tym samym poziomie co W7 - bo o ile kojarzę to tylko wersja rozwojowa tego samego jądra.

jabłko to inna bajka... i w sumie fajny pomysł jeśli kogoś stać.

rozszerzenie pamięci RAM jest obecnie zwykle niewielkim wydatkiem więc magdo laptop pod pachę i niech tam dorzucą jeszcze 4GB, względnie tylko dwa jeśli to Vista 32bit (bo więcej i tak nie zobaczy)

i postaraj się rokminić post moroniki bo warto go sobie przyswoić
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pią 11 Sty, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu