Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 11 Sty, 2013 Gdzie można znaleźć przykładowe pliki RAW z różnych szkieł?
Czy istnieje jakaś strona, na której można ściągnąć przykładowe zdjęcia w formacie RAW?
Bardzo zależy mi na plikach RAW dla obiektywu 17-85 na ogniskowej 17mm. Jest to dla mnie niezbędne. Na internecie jest masa jpg, a RAWów w ogóle brak. Ewentualnie jeśli ktoś ma ten obiektyw to byłby tak miły i odezwał się w temacie, to wtedy podam na PW mojego maila, żeby ten ktoś przesłał mi zdjęcie z tego szkiełka wykonane na 17mm? Najlepiej, jakby były widoczne aberracje. Chcę sprawdzić jak radzi sobie z nimi DPP DLO, ale na własnym przykładzie. Na internecie widziałem, że to działa nawet znośnie w stosunku do efektów, jakie można uzyskać np. w PS. Chcę to sprawdzić osobiście, a na necie zero rawów.
Pewnie Canon 17-85 IS USM. Kieeeedyś miałem na 20D. Na 17mm i f/4 jest TOTALNA KUPA. Aberracje jak słonie. Wraz ze wzrostem ogniskowej (i przymykaniem) robi się lepiej.
Aberracje usuwa się bez najmniejszego problemu, nawet LoCA jest możliwa do zniwelowania całkiem prosto i szybko. Jeśli szkło ma przyzwoitą rozdzielczość, to CA wogóle nie trzeba się przejmować.
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Sty, 2013
No właśnie wiem i dlatego zależy mi na przykładowym RAW, żebym mógł sam stwierdzić, czy to co da się uzyskać programem jest wystarczające. Akurat 17-85 wiem, że na 17mm ma spore aberracje, to wolałbym wcześniej sprawdzić, czy efekt będzie zadowalający.
A odnośnie samego szkła. Wiem, że jest takie sobie. Chodzi mi o to, że kit jest lepszy jeśli chodzi o ostrość, ale z drugiej strony to szkiełko oferuje mi większy zakres ogniskowych i lepszą konstrukcję. Poza tym zależy mi na wydajniejszej stabilizacji i silniku USM. Chciałbym stosować w sposób wygodny filtr polaryzacyjny.
Wcześniej myślałem nad 15-85, który po prostu jest dla mnie super, ale jego cena 1800-2000zł za używany jest dla mnie nie do przeskoczenia. 17-85 IS USM kosztuje 3x taniej, jest powiedzmy słabszy optycznie, ale uważam, że przy możliwości konkretnej redukcji CA będzie dla mnie wystarczający. Aż tak nie szukam pikselowej jakości w zdjęciach, ale aberracji mógłby nie mieć, dlatego zależy mi, żeby sprawdzić jak sobie można z nią poradzić. Po prostu chcę się przed zakupem przekonać, czy to będzie akceptowalne. Wobec tego proszę się odezwać w temacie, jak ktoś ma ten obiektyw i by mi udostępnił przykładowego RAWA gdzie widać te aberracje.
Otrzymałem już poprzez inną drogę zdjęcie w formacie CR2 z tego szkiełka. Aberracje da się usunąć do znikomego poziomu. Są prawie niewidoczne na 100% Cropie. Oczywiście aberracje w stylu gałęzie-niebo są trudniejsze do usunięcia, ale do A4 nie będzie nic widać. Przekonałem się do tego szkła i zakupiłem . Jutro ma być u mnie.
mozer, bo trzeba umiejętnie i z umiarem... Działa naprawdę skutecznie (w większości przypadków).
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Sty, 2013
Wcześniej bawiłem się tymi suwakami w PS, ale tam trochę inaczej to działa, ponieważ co usunąłem aberracje z jednej strony, to pojawiały się w innym miejscu. W DPP ściąga się kilkunastomegową informację do szkła i te wady są korygowane chyba względem osi a nie cyfrowo. W każdym razie działa to obłędnie dobrze i praktycznie można wykreślić z listy wad 17-85 aberracje chromatyczne na wysokim poziomie. W zasadzie dystorsję też się da wywalić, tyle, że obcina kawałek kadru, wiadomo. Można więc powiedzieć, że to tak naprawdę 18-85 :].
adf1985, trzeba się było pobawić w ACR, albo w Lightroomie, a nie w samym PS.
[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 23:42 ]
adf1985 napisał/a:
i te wady są korygowane chyba względem osi a nie cyfrowo.
A tu, to nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli...
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Sty, 2013
No właśnie chyba źle to ująłem.
Miałem na myśli to, że jak bawiłem się suwakami w PS, to on jakby traktował obraz jako calość, bez informacji o konkretnym szkiełku. I tak np. jak skorygowałem aberracje po lewej, to po prawej coś było nie teges. Zawsze któraś strona wyglądała gorzej lub obie średniawo.
W DPP ściąga się informację o szkle i według mnie ta korekta uwzględnia to, jak rozkładają się aberracje w szkle. Tutaj gdy ruszamy suwakiem, to obie strony są korygowane prawidłowo, bo korekta jest pod kątem rozkłądania się CA w danym szkle, a nie ogólnie w obrazie. Po prostu DPP bierze pod uwagę jak powstają aberracje w tym szkle i koryguje je dla tego konkretnego modelu obiektywu.
[ Dodano: Sro 16 Sty, 2013 16:32 ]
Obiektyw przyszedł. Jest super. Szczerze mówiąc aberracji nie widzę w tym egzemplarzu. Może musiałbym wyjść na dwór, żeby zrobić test gałęzi .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9