Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Krok przed lustrem
Autor Wiadomość
cziks2 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013   Krok przed lustrem

Witam
Szukam zaawansowanego kompaktu, który będzie posiadał duże możliwości ustawień manualnych. Aparat, który zawsze będę mógł mieć przy sobie, w każdej chwili strzelić dobre zdjęcie w trybie auto, ale też poczuć przedsmak zabawy z lustrzanką czyli zdjęcia artystyczne, rozmyte tło, także fotografia makro. Do kwoty 1500 zł.

Samsung EX1
    Olymus XZ1 - ku temu się skłaniam, bo najwięcej o nim czytałem i kosztuje 1099 w promocji
    Fujifilm FinePix X10 - ahhh, gdyby nie ta cena

Ostatecznie megazoom. Choć tak duży zoom nie jest mi wcale potrzebny. Chodzi tylko o możliwości i jakość. A te mają większe obiektywy, więc może lepsze...

Panasonic Lumix DMC - FZ200
    Panasonic Lumix DMC - FZ150 - chyba niewiele się różni od FZ200, więc może nie warto przepłacać
    FUJI HS25 EXR

A może jeden z tych bezlusterkowców, a z czasem dokupić obiektyw ? Mało o nich wiem. Czy taki aparat da mi większe możliwości ? Trochę odstraszają mnie drogie obiektywy. Ale jeżeli był by to kompromis pomiędzy lustrzanką a kompaktem, to bym rozważył zakup.

Proszę pomóżcie mnie jakoś nakierować bo mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013   

Czy rozważasz zakup starszej/używanej lustrzanki?

cziks2 
Nowy

Kolega z pracy zaproponował mi D3000 body. Cóż... chętnie ale, widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.

Do tej pory używałem Panasonic DMC-FX33. Fajny kompakt, przyzwoite zdjęcia i nic poza tym. Lubiłem w nim makro, tryb gwieździste niebo i zachód słońca, nic więcej nie było tam do zabawy.

Wojmistrz 
Obserwator

To może zainteresuje ciebie ten temat?

cziks2 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013   

Jestem dość mocno nakręcony na Olymus XZ1 w cenie 1099zł.
W kontekście tematu, czy jest inny aparat który powinienem rozważyć pod względem jego możliwości ? Np. olympus e-pl1 ? Odrobinę większy, ale chyba może więcej pod względem artystycznym. Proszę o pomoc

lotofag 
Optyczny

cziks2 napisał/a:
może więcej pod względem artystycznym.

Co mamy przez to rozumieć?

Wojmistrz 
Obserwator

Normalnie to ten olek kosztuje od 1300zł i jest to fajna zabaweczka, więc za 1100 myślę, że warto. Będziesz się czuł podobnie jak z bezlustrowcem Olympusa, bo jest analogiczna obsługa, a jedynie co, to nie będziesz miał wymiennej optyki. Ekwiwalent ogniskowej 28 – 112 mm dale trochę dłuższą maksymalną ogniskową od 14-42mm(eq 28-84) jaki jest dodawany do olympusowych kitów, a światłosiła 1.8-2.5 jest bardzo przyjemna i da podobną głębię jak we wspomnianym obiektywie przy ponad standardowej matrycy dla dobrych kompaktów czyli 1/1.63". Ważne jest żebyś się z niego cieszył. Jeśli to Twój upatrzony model, nie mieszaj sobie zarówno możliwościami jak i wielkościami. Po nim na pewno łatwo wsiądziesz na bezlustrowca (najprędzej Olympusa), a tego niestety tak łatwo nie schowasz do kieszeni :)

cziks2 
Nowy

Wojmistrz - akurat zagłębiam się w temat bezlusterkowców, który wcześniej kompletnie i błędnie ignorowałem. Muszę poczytać o Olkach E-PL i Panasonic DMC-GF. Są one w zasięgu cenowym, niektóre obiektywy kitowe są całkiem sensowne i niewielkich gabarytów. Do tego możliwość rozbudowy sprzętu o nowe obiektywy. To chyba dobry trop.
lotofag - wielu moich znajomych straszne jara się foto, chcę zobaczyć czy mnie to również wciągnie. Sporo się bawiłem moim zwykłym kieszonkowym kompaktem ale jego możliwości już dawno wyczerpałem. Do tego zepsuł się, zwyczajnie przestał się uruchamiać. Możliwości artystyczne, czyli trochę więcej niż tryb auto i filtry :) pierwsza podstawowa rzecz to głębia ostrości. Reszta to już moja inwencja.

Sunders 

cziks2 napisał/a:

Bardzo dobry wybór.Ta cena to za nówkę czy używkę?

cziks2 napisał/a:
czy jest inny aparat który powinienem rozważyć pod względem jego możliwości ?

IMO Panasonic DMC-LX5.

cziks2 
Nowy

Jest to nowy aparat, z renomowanego sklepu w sieci, który na pewno znacie. Nie będę reklamował więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę dać namiary na PW. Promocja trwa do 28 stycznia. Jestem niemal zdecydowany, muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem.
Wojmistrz - posiadasz E-PL1, czy tego typu aparat ma większe możliwości od XZ-1 ? Jak byś mógł wybrać między jednym a drugim ?

Wojmistrz 
Obserwator

cziks2, obiektyw to obiektyw, kit to zestaw korpus+dodawany przez producenta obiektyw, ale pomijając... Jestem użytkownikiem E-PL1 z 14-42mm (eq 28-84) i szczerze mogę to polecić o ile masz duże kieszenie albo torbę. Noszę go w zapinanej kieszeni kurtki. W innej kieszeni noszę dodatkową naładowaną baterię (jedną już zgubiłem przy wyciąganiu aparatu z kieszeni dlatego polecam nosić osobno). Chciałem kupić Lumixa GF1, bo jest najbardziej upakowany przyciskami, ale przypadkiem trafił się za równowartość 600zł używany dwuletni Olympus i kupiłem go mocno bez przekonania. Zmieniłem zdanie kiedy porobiłem nim pierwsze fotki. Wygoda jest taka sobie, bo małe to, ale i tak leżał mi wygodniej w ręce niż niejedna konkurencja i co najciekawsze to składany obiektyw. To było to! Obiektyw ma około 4-5cm i rozkłada się go do pracy do normalnej wielkości pierścieniem zmiany ogniskowej. Pomimo wieku, ani jednej ryski. Stabilizacja w korpusie też jest świetna, bo nie ma problemu z doborem obiektywu. Męczy mnie tylko brak wizjera. Daje radę, ale bez wizjera traci się tą intymność zdjęcia "tylko ja i kadr". Celność i szybkość zadowalająca, mocno intuicyjny tryb manualny - klikasz raz strzała w górę i masz ustawienia manuala. lewo/prawo zmieniam przysłonę, góra/dół czas. Wspaniały histogram w czasie rzeczywistym sporo pomaga. :)

Sunders 

cziks2 napisał/a:
muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem.

cziks2 napisał/a:
widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.

cziks2, masz taką kieszeń, która pomieści kit GF2 lub GF3 :?: :smile:

Wojmistrz 
Obserwator

GF1 prawie ideał, GF2 zniknęło sporo ustawień z korpusu i poszły w menu, GF3 wycieli stopkę lampy...
Lumixy mają stabilizacja w obiektywach więc i konstrukcje większe. Jak już brać Lumixa to moim zdaniem z serii G.

werso75 
Nowy

cziks2 napisał/a:

Dobra cena :wink:

Za ok. 1200 PLN można jeszcze "ustrzelić" Panasonic-a DMC-LX5: http://www.mixelectronics..._kat=240&prt=66

Tylko nie wiem czy oznaczenie LX5EP-K ma jakieś znaczenie... :?:

Aszex
[Usunięty]

cziks2 napisał/a:

można jakies bliższe namiary na sklep?
Ostatnio zmieniony przez Aszex Sob 19 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu