Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Szukam zaawansowanego kompaktu, który będzie posiadał duże możliwości ustawień manualnych. Aparat, który zawsze będę mógł mieć przy sobie, w każdej chwili strzelić dobre zdjęcie w trybie auto, ale też poczuć przedsmak zabawy z lustrzanką czyli zdjęcia artystyczne, rozmyte tło, także fotografia makro. Do kwoty 1500 zł.
Samsung EX1
Olymus XZ1 - ku temu się skłaniam, bo najwięcej o nim czytałem i kosztuje 1099 w promocji
Fujifilm FinePix X10 - ahhh, gdyby nie ta cena
Ostatecznie megazoom. Choć tak duży zoom nie jest mi wcale potrzebny. Chodzi tylko o możliwości i jakość. A te mają większe obiektywy, więc może lepsze...
Panasonic Lumix DMC - FZ200
Panasonic Lumix DMC - FZ150 - chyba niewiele się różni od FZ200, więc może nie warto przepłacać
FUJI HS25 EXR
A może jeden z tych bezlusterkowców, a z czasem dokupić obiektyw ? Mało o nich wiem. Czy taki aparat da mi większe możliwości ? Trochę odstraszają mnie drogie obiektywy. Ale jeżeli był by to kompromis pomiędzy lustrzanką a kompaktem, to bym rozważył zakup.
Proszę pomóżcie mnie jakoś nakierować bo mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji.
Kolega z pracy zaproponował mi D3000 body. Cóż... chętnie ale, widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.
Do tej pory używałem Panasonic DMC-FX33. Fajny kompakt, przyzwoite zdjęcia i nic poza tym. Lubiłem w nim makro, tryb gwieździste niebo i zachód słońca, nic więcej nie było tam do zabawy.
Jestem dość mocno nakręcony na Olymus XZ1 w cenie 1099zł.
W kontekście tematu, czy jest inny aparat który powinienem rozważyć pod względem jego możliwości ? Np. olympus e-pl1 ? Odrobinę większy, ale chyba może więcej pod względem artystycznym. Proszę o pomoc
Normalnie to ten olek kosztuje od 1300zł i jest to fajna zabaweczka, więc za 1100 myślę, że warto. Będziesz się czuł podobnie jak z bezlustrowcem Olympusa, bo jest analogiczna obsługa, a jedynie co, to nie będziesz miał wymiennej optyki. Ekwiwalent ogniskowej 28 – 112 mm dale trochę dłuższą maksymalną ogniskową od 14-42mm(eq 28-84) jaki jest dodawany do olympusowych kitów, a światłosiła 1.8-2.5 jest bardzo przyjemna i da podobną głębię jak we wspomnianym obiektywie przy ponad standardowej matrycy dla dobrych kompaktów czyli 1/1.63". Ważne jest żebyś się z niego cieszył. Jeśli to Twój upatrzony model, nie mieszaj sobie zarówno możliwościami jak i wielkościami. Po nim na pewno łatwo wsiądziesz na bezlustrowca (najprędzej Olympusa), a tego niestety tak łatwo nie schowasz do kieszeni
Wojmistrz - akurat zagłębiam się w temat bezlusterkowców, który wcześniej kompletnie i błędnie ignorowałem. Muszę poczytać o Olkach E-PL i Panasonic DMC-GF. Są one w zasięgu cenowym, niektóre obiektywy kitowe są całkiem sensowne i niewielkich gabarytów. Do tego możliwość rozbudowy sprzętu o nowe obiektywy. To chyba dobry trop.
lotofag - wielu moich znajomych straszne jara się foto, chcę zobaczyć czy mnie to również wciągnie. Sporo się bawiłem moim zwykłym kieszonkowym kompaktem ale jego możliwości już dawno wyczerpałem. Do tego zepsuł się, zwyczajnie przestał się uruchamiać. Możliwości artystyczne, czyli trochę więcej niż tryb auto i filtry pierwsza podstawowa rzecz to głębia ostrości. Reszta to już moja inwencja.
Jest to nowy aparat, z renomowanego sklepu w sieci, który na pewno znacie. Nie będę reklamował więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę dać namiary na PW. Promocja trwa do 28 stycznia. Jestem niemal zdecydowany, muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem.
Wojmistrz - posiadasz E-PL1, czy tego typu aparat ma większe możliwości od XZ-1 ? Jak byś mógł wybrać między jednym a drugim ?
cziks2, obiektyw to obiektyw, kit to zestaw korpus+dodawany przez producenta obiektyw, ale pomijając... Jestem użytkownikiem E-PL1 z 14-42mm (eq 28-84) i szczerze mogę to polecić o ile masz duże kieszenie albo torbę. Noszę go w zapinanej kieszeni kurtki. W innej kieszeni noszę dodatkową naładowaną baterię (jedną już zgubiłem przy wyciąganiu aparatu z kieszeni dlatego polecam nosić osobno). Chciałem kupić Lumixa GF1, bo jest najbardziej upakowany przyciskami, ale przypadkiem trafił się za równowartość 600zł używany dwuletni Olympus i kupiłem go mocno bez przekonania. Zmieniłem zdanie kiedy porobiłem nim pierwsze fotki. Wygoda jest taka sobie, bo małe to, ale i tak leżał mi wygodniej w ręce niż niejedna konkurencja i co najciekawsze to składany obiektyw. To było to! Obiektyw ma około 4-5cm i rozkłada się go do pracy do normalnej wielkości pierścieniem zmiany ogniskowej. Pomimo wieku, ani jednej ryski. Stabilizacja w korpusie też jest świetna, bo nie ma problemu z doborem obiektywu. Męczy mnie tylko brak wizjera. Daje radę, ale bez wizjera traci się tą intymność zdjęcia "tylko ja i kadr". Celność i szybkość zadowalająca, mocno intuicyjny tryb manualny - klikasz raz strzała w górę i masz ustawienia manuala. lewo/prawo zmieniam przysłonę, góra/dół czas. Wspaniały histogram w czasie rzeczywistym sporo pomaga.
muszę się tylko upewnić że to jest to czego szukam. Bo może warto dopłacić te 100-200 zł za np. Panasonic DMC-GF2 lub GF3 z kitowym obiektywem.
cziks2 napisał/a:
widzę potrzebę posiadania 2 aparatów. Pierwszy to ten lekki, poręczny, zawsze w gotowości, aczkolwiek z dużymi możliwościami, którego będą potrafili obsłużyć również moi rodzice. Drugi aparat w przyszłości, lustrzanka.
Chcę żeby ten pierwszy kieszonkowiec jakby wprowadził mnie w świat zaawansowanej fotografii.
cziks2, masz taką kieszeń, która pomieści kit GF2 lub GF3
GF1 prawie ideał, GF2 zniknęło sporo ustawień z korpusu i poszły w menu, GF3 wycieli stopkę lampy...
Lumixy mają stabilizacja w obiektywach więc i konstrukcje większe. Jak już brać Lumixa to moim zdaniem z serii G.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10