Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam ten obiektyw już ze 2 lata i jedyny na który byłbym skłonny go zamienić to 15-85 ze wzgledu na większą uniwersalność... światło 2,8 jednak się przydaje, szczególnie w środkowym przedziale ogniskowych na 2,8 obraz wygląda bardzo dobrze. Krótko po zakupie miałem bardzo mieszane uczucia - szczególnie co do jakości wykonania, ale z czasem przekonałem się do tego szkła, od f3,5 wszystkie kombinacje ogniskowych są ostre, stabilizacja bardzo skuteczna, bardzo dobre szkło uniwersalne ze światłem 2,8. Największa wada to chyba praca pod ostre swiatło - jak ma się słońce w kadrze, prubując ustawić ostrośc pod światło (na dłuższych ogniskowych) AF potrafi komletnie zgłupieć... Poza tym bajka, Jesli ktos ma małą matryce Canona polecam.
P.S wczesniej miałem sigme 17-70 DC 2,8-4,0 dobre szkło ale jednak nieporównywalne...
Po zrobieniu zdjęć testewych 55/2,8 i porównaniu z EF-S 60/2,8... sprzedałem 60/2,8 może macro było ciut lepsze ale przy "zwykłych" zdjęciach róznica jest niezauważalna...
Po zrobieniu zdjęć testewych 55/2,8 i porównaniu z EF-S 60/2,8... sprzedałem 60/2,8 może macro było ciut lepsze ale przy "zwykłych" zdjęciach róznica jest niezauważalna...
do "zwyklych" zdjec to sie nie kupuje obiektywu do makro... ale pod katem makro tych obiektywow porownywac nie ma sensu bo ten 17-55 do makro sie nawet nie zbliza (oferuje niewiele wiecej niz 1:6 a makro to 1:1 i powyzej)
dlatego napisałem o "zwykłych" bo mając 55mm w przyzwoitej jakosci w standartowym zoomie zdecydowałem że te 60mm lepiej zamienic na 100
pozatym do czego obiektywów używamy zależy tylko od nas a nie tego co producent na pudełku napisał, taki macro to zazwyczaj świetna portretówka...
obiektywy makro maja zazwyczaj dosc przecietne bokeh a to akurat wazne w portrecie. poza tym f/2.8 to zaden szal przy portrecie a juz na pewno nie na krotkiej ogniskowej
nie zapominajmy że to obiektyw pod cropa więc te 60 to jak 96, przy 2,8 głebia ostrosci jest na tyle mała że mniejszej nie potrzebuje jesli szkło jest ostre od pełnej dziury, a co do bokeh to nie jestem tu fetyszystą i nie licząc teleobiektywów lustrzanych zadowalało mnie w tej kwestii każde szkło które do tej pory miałem...
omus, typowe obiektywy portretowe pod FF to przynajmniej 85/1.8 i 100/2. Twoje porównanie jest mało trafne, bo przeliczasz ogniskową a nie przeliczasz innej głębi związanej z wielkością matrycy. O ile pamiętam (nie chce mi się teraz liczyć/szukać) to f/2.8 na APS-C odpowiada mniej więcej f/4 na FF.
no masz racje z tą głebia ostrości, ale kto powiedział że 60/2,8 do portretu się nie nadaje... rozumiem że tu dla każdego ideał to 85/1,2 i tęczówka ostra jak żyleta, rzęsy już rozmazane lekko a nos i uszy to już tylko magiczny bokeh...
omus, ja tylko prostuję to co napisałeś. Nikt nie powiedział, że nie można portretu zrobić na f/4, czy na f/8. Warto jednak mieć możliwość szerszego otwarcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9