Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sprzęt pro jest stworzony dla kreatywności użytkownika, a nie dla zabijania tej kreatywności.
Nie. Sprzęt pro jest stworzony aby był pancerny i mocno uprawdopodabniał zrobienie ciekawego ujęcia. Pro w luszczankach małoobrazkowych to między innymi reporterka, sport i takie tam sprawy... to pieniądze. Tych róznych pro jest dużo, ale akurat moim zdaniem to rzadziej jest sztuka. Często Ci ciekawi twórcy sa bidni i tworzą bele czym. Naprawdę nie tymi 1d. Bo na ch... im cechy 1d???
Dalej, nigdzie nie jest w końcu powiedziane, ze sprzęt pro nie może mieć tych automatów wszelakich.
I oczywiście, uważam, że a99 nie jest pro. Ale czemu? Nie wiem, trudno mi w ogóle określić co to jest sprzęt pro, po prostu niezbyt wierzę, aby Sony robiło korpus dla użytkowników którzy są aż tak marginalnym procentem w całym systemie.
muzyk napisał/a:
RB napisał/a:
Ale co do tego ma amatorskość czy nieamatorskość?
RB. Napisałem, że rozdzielam CENĘ o problemu amatorskości czy profesjonalności
No to dobrze ze napisałeś. Bo niedawnio właśnie pisaleś o kosmicznym wycenieniu amatorskiej a99. Napisz jeszcze raz.
MC napisał/a:
muzyk, w przeciwieństwie od niektórych na tym forum nie brandzluję się nad etykietkami pro/semi-pro/amatorski/hoyawiecojeszcze.
A gdzie półsemipro i zaawansowany amator? Upraszczacie Kolego MC zbyt mocno
Ok. Zatem coś się zmienia w tej materii. W pro wchodzą sceny.
Muzyk, jeśli chcesz podstawowym brakiem logiki popartym niezręcznym kompilowaniem cytatów i odpowiedzi na nie uprawdopodobnić swoje tezy, to dochodzimy nie tyle do punktu, ze nie zrozumiemy się, ale do punktu że niedługo w ogóle nie bedzie chciało nam się miło dyskutować.
Zaprzeczeniem tego, ze w "pro nie ma miejsca na sceny" jest to że mogą tam się znaleźć i nie spowoduje to spadku profesjonalności obiektu (ale durna ta gadka, nie mogę, co to w ogóle jest profesjonalności korpusu..., ale w kategorii zdań logicznych to większe bzdury się w końcu obracało). A nie, że stanowią immanentny wskaźnik profesjonalności. Jeśli nie łapiemy btego to sorry. Jeśli łapiemy i mimo to prześlizgujemy się nad tym to już gorzej.
Natomiast moje NIE, które tak ochoczo cytnąłeś odnosiło się jak dobrze rozumiesz do czegoś zupełnie innego.
muzyk napisał/a:
No ale napisałem, nie ze względu na problem amatorskości czy profesjonalizmu tego sprzętu, tylko dlatego, że uważam go za po prostu drogi. Zbyt drogi.
To właśnie dlatego dobrze że napisałeś. W tym wypadku cała sprawa dochodzi odo obracania debilną kategorią pro (i co to ona niby oznacza) ku naszej uciesze, bo nikt inny i tak tego nie czyta...
muzyk napisał/a:
MC napisał/a:
w przeciwieństwie od niektórych na tym forum nie brandzluję się nad etykietkami pro/semi-pro/amatorski/hoyawiecojeszcze.
Ja też nie, co nie przeszkadza mi napisać, że jedną z cech sprzętu pro w fotografii jest brak scen.
Jedną z cech ryby jest opływowy kształt. A koń jaki jest każdy widzi. Czemu piszę? A... konik morski...
Zwracasz uwagę na drugorzędne i wtórne cechy, Kolego.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Sty, 2013
RB napisał/a:
ku naszej uciesze, bo nikt inny i tak tego nie czyta.
Z drugiej strony, mogliby sobie odpuścić zielony kwadracik w 5dIII.
Nie mogliby. Spory procent japońskich kupców tej puszki by sobie wtedy nie poradziło.
hijax_pl napisał/a:
A co ma DR do zdjęć reportazowych?
Jak to co – bardzo wiele. Bo to w reporterce nie ma czasu na HDR-y, zakładanie filtrów połówkowych albo sprawdzanie, czy aby na pewno mamy idealny pomiar światła i dobrze dobrane ISO. Gdzież indziej bardzo jest potrzebne dobre DR, jak nie w reporterce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10