Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013 stałka między C50/1.4 a C135/2L
Witam, mam pytanie do mocno praktykujących, niekoniecznie zawodowo-zarobkowo. Jestem użytkownikiem budżetowych eLek, zwanych oczywiście umownie: 17-40, 24-105, 70-200. Do jasności i klasyki dołączyłem C50/1.4, a ostatnio przy udziale Waszych opinii zacząłem współżyć ze 135/2L no i tu pojawił się problem z... apetytem - wiadomo jak z nim jest
Dla ścisłości dodam, że mam 20D i 5DII.
Planuję zakup 35/1.4L ale najpierw chciałbym coś jak w temacie. Rozważam oczywiście zmianę zoomów ale nie wiem jak to dalej będzie z tym apetytem. Wiem, że każdy ma swoje upodobania, spojrzenie i nikt za mnie pieniędzy nie wyda ale liczę na Wasze głosy, ostatnio pomogło więc teraz też może
@ muzyk, czytam, przeglądam, porównuję i jakoś padło na 35/1.4L ale klamka nie zapadła. jakoś podskórnie ciągnie mnie do szkła systemowego (nie wiem co decyduje, może obawy o af itd), no ale dlaczego właśnie 24, przecież to już nie jest "zwykłe" szeroko o naturalnej perspektywie, uważasz że jest "bardziej użyteczne"?
czy posiadasz może tajemną wiedzę o terminie wprowadzenia do sprzedaży i o cenie wersji II 35/1.4, czy chcesz mnie załamać
z budżetem nie jest źle choć nie mogę oczywiście powiedzieć, że jest nieograniczony. zastanawiałem się czy tym wypełnieniem tematu ma być 85 czy 100 i jakie ma to być. czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 przy takiej różnicy w cenie. oczywiście to ja ostatecznie zdecyduję ale jakie są Wasze opinie, wiadomo zakup 85/1.2 nie pozostaje bez echa... dla kieszeni
a może 100 będzie "lepszym" wypełnieniem, do tego np. makro?
lexus, IMO Sigma ma lepszy stosunek cena vs jakość niż C35.
Jedyne co jest nieco gorsze, to wolniejszy AF. Wprawdzie jest szybki ale podczas zabawy C35 był lepszy (w kiepskich warunkach).
Skoro najpierw nabyłeś wąskie stałki, to prawdopodobnie lepszym standardem dla Ciebie (ale to ty musisz powiedzieć) były by 35mm a nie 24mm.
Jeśli tylko jest budżet to 24 1.4 II L ... co tu dużo pisać, to jest to.
35 to faktycznie Sigmę póki co, bo Canon na tej ogniskowej jakością obrazka nie grzeszy, a i sporo droższy.
Propozycja 35 1.4 Sigmy i 85 1.8 Canona jest jak najbardziej trafna.
Zatem, za Sundersem, polecam.
Jeśli budżetu wystarczy, to 24 i 85.
lexus napisał/a:
czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8
W żadnym wypadku! 85 1.8 jest naprawdę bdb optycznie szkłem.
Owszem, jest aberracja na 1.8, ale od czego jest np. LR?
AF działa niczego sobie, jedynie jakość wykonania nie jest jednak nawet trochę porównywalna z L, tyle że za 300 kilkadziesiąt euro (trzeba oczywiście osłonę osobno dokupić), to nie około 2000...
Sunders napisał/a:
Wybrałem 85, bo 100 mam do makro.
Podobnie ja, z tymże, nawet gdybym nie miał 100 mm makro to i tak padłoby na 85, ze względu na interesującą ogniskową na pełnej klatce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9