Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
stałka między C50/1.4 a C135/2L
Autor Wiadomość
lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   stałka między C50/1.4 a C135/2L

Witam, mam pytanie do mocno praktykujących, niekoniecznie zawodowo-zarobkowo. Jestem użytkownikiem budżetowych eLek, zwanych oczywiście umownie: 17-40, 24-105, 70-200. Do jasności i klasyki dołączyłem C50/1.4, a ostatnio przy udziale Waszych opinii zacząłem współżyć ze 135/2L no i tu pojawił się problem z... apetytem - wiadomo jak z nim jest :roll:
Dla ścisłości dodam, że mam 20D i 5DII.
Planuję zakup 35/1.4L ale najpierw chciałbym coś jak w temacie. Rozważam oczywiście zmianę zoomów ale nie wiem jak to dalej będzie z tym apetytem. Wiem, że każdy ma swoje upodobania, spojrzenie i nikt za mnie pieniędzy nie wyda ale liczę na Wasze głosy, ostatnio pomogło więc teraz też może :razz:

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   Re: stałka między C50/1.4 a C135/2L

85, zależnie od budżetu f/1.8 lub f/1.2
100/2, ewentualnie jeśli może ciągnąć do makro to 100/2.8 w którejś tam wersji...

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

no właśnie o te cztery idzie gra :?:
kwiatki, motylki też tam pstrykam ale nie jest tak, że jakoś ciągnie mnie do robaków. Inna rzecz, że nie było szkła

lotofag 
Optyczny

No to już Twój wybór, bo kto ma zdecydować? ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Budżet nie ma ograniczeń?

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ Sunders, :mrgreen: no tak dobrze to nie jest

muzyk 

lexus napisał/a:
Planuję zakup 35/1.4L

To może lepiej Sigmę 35 1.4, a najlepiej ... Canona 24 1.4 II :razz:
a jak nie, to poczekać na 35 1.4 L II :razz:

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ muzyk, czytam, przeglądam, porównuję i jakoś padło na 35/1.4L ale klamka nie zapadła. jakoś podskórnie ciągnie mnie do szkła systemowego (nie wiem co decyduje, może obawy o af itd), no ale dlaczego właśnie 24, przecież to już nie jest "zwykłe" szeroko o naturalnej perspektywie, uważasz że jest "bardziej użyteczne"?
czy posiadasz może tajemną wiedzę o terminie wprowadzenia do sprzedaży i o cenie wersji II 35/1.4, czy chcesz mnie załamać :mrgreen:

Sunders 

lexus napisał/a:
Planuję zakup 35/1.4L ale najpierw chciałbym coś jak w temacie.

Jeżeli budżet masz ograniczony, to kup od razu Sigmę A 35 mm f/1.4 DG HSM i Canona EF 85 mm f/1.8 USM, będą w cenie 35/1,4L.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

z budżetem nie jest źle choć nie mogę oczywiście powiedzieć, że jest nieograniczony. zastanawiałem się czy tym wypełnieniem tematu ma być 85 czy 100 i jakie ma to być. czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 przy takiej różnicy w cenie. oczywiście to ja ostatecznie zdecyduję ale jakie są Wasze opinie, wiadomo zakup 85/1.2 nie pozostaje bez echa... dla kieszeni :smile:
a może 100 będzie "lepszym" wypełnieniem, do tego np. makro?

Sunders 

lexus napisał/a:
zastanawiałem się czy tym wypełnieniem tematu ma być 85 czy 100

Wybrałem 85, bo 100 mam do makro.

lexus napisał/a:
czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8 przy takiej różnicy w cenie

Jeśli chodzi o fotografię jestem amatorem i dla mnie ma.

lexus napisał/a:
może 100 będzie "lepszym" wypełnieniem, do tego np. makro?

Będzie jeśli pogodzisz się z MF i weźmiesz Zeissa Makro-Planara T* 100 mm f/2 ZE :smile:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

muzyk napisał/a:
To może lepiej Sigmę 35 1.4, a najlepiej ... Canona 24 1.4 II

muzyk, poproszę o pisanie w odwrotnej kolejności :P Sigma jest póki co super ale jeszcze zbyt wiele nią nie zrobiłem...

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ pioroon, :?:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

lexus, IMO Sigma ma lepszy stosunek cena vs jakość niż C35.
Jedyne co jest nieco gorsze, to wolniejszy AF. Wprawdzie jest szybki ale podczas zabawy C35 był lepszy (w kiepskich warunkach).
Skoro najpierw nabyłeś wąskie stałki, to prawdopodobnie lepszym standardem dla Ciebie (ale to ty musisz powiedzieć) były by 35mm a nie 24mm.

muzyk 

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

pioroon napisał/a:
poproszę o pisanie w odwrotnej kolejności

Wybaczam Ci, albowiem nie wiesz co czynisz :razz:

Jeśli tylko jest budżet to 24 1.4 II L ... co tu dużo pisać, to jest to.

35 to faktycznie Sigmę póki co, bo Canon na tej ogniskowej jakością obrazka nie grzeszy, a i sporo droższy.

Propozycja 35 1.4 Sigmy i 85 1.8 Canona jest jak najbardziej trafna.
Zatem, za Sundersem, polecam.

Jeśli budżetu wystarczy, to 24 i 85. :razz:
lexus napisał/a:
czy dla kogoś nie pracującego takowym (w sensie zarobkowym), 85/1.2 ma uzasadnioną przewagę nad 85/1.8

W żadnym wypadku! 85 1.8 jest naprawdę bdb optycznie szkłem.
Owszem, jest aberracja na 1.8, ale od czego jest np. LR?
AF działa niczego sobie, jedynie jakość wykonania nie jest jednak nawet trochę porównywalna z L, tyle że za 300 kilkadziesiąt euro (trzeba oczywiście osłonę osobno dokupić), to nie około 2000...
Sunders napisał/a:
Wybrałem 85, bo 100 mam do makro.

Podobnie ja, z tymże, nawet gdybym nie miał 100 mm makro to i tak padłoby na 85, ze względu na interesującą ogniskową na pełnej klatce.

Odpowiedz do tematu