Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam jeszcze jedno pytanko. Stałki 35mm f1.8G i 50mm f1.8G nie mają VR podobnie jak inne stałki i moje pytanie (proszę się nie śmiać ) Czy nie ma problemu z robieniem nimi zdjęć z ręki?? tzn. czy nie wychodzą poruszone zarówno w pomieszczeniu jak i w plenerze.
Jeżeli nie będziesz używał bardzo długich czasów naświetlania to nie ma z tym problemu. Najlepiej aby czas naświetlania był podobny lub krótszy niż 1/ogniskowa - czyli jak masz 35mm to 1/35, 50mm to 1/50, wtedy masz prawie absolutną gwarancję braku poruszenia . Choć jak masz stabilną rękę to możesz i dłuższe czasy stosować, no problem - sam wyczujesz z czasem!
ta zasada tyczy sie aparatow pelnoklatkowych, przy mniejszych matrycach trzeba to dodatkowo przemnozyc przez crop factor. czyli dla 50mm to bedzie 1/(50*1.5). i nie daje ona zadnej absolutnej gwarancji, nadal trzeba dbac o odpowiedni stabilny chwyt
moronica, możliwe, że to dla FF było sformułowane, ale znajomy fotografujący na APS-C polecił mi tą metodę, więc na 400D na początku korzystałem z niej (teraz już wiem na ile mogę sobie w jakiej sytuacji pozwolić), no i faktycznie to działa. O odpowiedni stabilny chwyt trzeba dbać praktycznie zawsze jeżeli ma się obiektyw bez stabilizacji, więc ten czynnik ominąłem.
I wszystko jasne, po analizie kosztów, itp. wybór padł na d5100 + AF-S 35mm f/1.8G DX (na początek). Bardzo dziękuję za podpowiedzi, opinie i sugestie.
Może podpowiecie mi jeszcze czy warto kupować do tego szkła filtr. Jeśli tak to jaki UV czy polaryzacyjny za kwotę do 100zł.
Najlepiej aby czas naświetlania był podobny lub krótszy niż 1/ogniskowa - czyli jak masz 35mm to 1/35, 50mm to 1/50, wtedy masz prawie absolutną gwarancję braku poruszenia
Brakuje w tym jednego warunku. Czas dla zdjęć z ręki nie powinien być dłuższy od 1/60s. Czyli w tym przypadku dla obiektywów 35 i 50mm, czas to 1/60 (dla FF).
Ja zasadę 1/ekwiwalent ogniskowej stosuję w swoim FZ-20 i było zawsze ok tylko, że on ma stabilizacje dlatego byłem ciekawy jak to jest bez stabilizacji w stałkach. Dzięks
thomus, fz-20 ma jeszcze mniejsza matryce wiec czas musi byc jeszcze krotszy a ze zdjecia wychodzily nieporuszone to zasluga stabilizacji. dlatego warto zrozumiec ta zasade zamiast ja odklepywac jak pacierz
thomus, ale ta zasada tyczy się czasów bez stabilizacji i przede wszystkim lustrzanek. W stabilizowanym kompakcie, to w zasadzie w żaden sposób nie pokrywa się z rzeczywistoscią.
[ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 18:35 ]
moronica napisał/a:
thomus, fz-20 ma jeszcze mniejsza matryce wiec czas musi byc jeszcze krotszy a ze zdjecia wychodzily nieporuszone to zasluga stabilizacji.
Nie musi być krótszy, bo mówimy o zasadzie 1/ekwiwalent ogniskowej. A poza tym j.w. - brak lustra i stabilizacja sprawiają, że można utrzymywać znacząco dłuższe czasy, niż wynikałoby z "zasady".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14