Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
UniWB a ekspozycja
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

Zgoda - o ile sami budujemy sobie scenę i rozstawiamy zabawki. Wtedy faktycznie prościej podejść z mniejszym światłomierzem.
Ale w innych przypadkach, gdy sceny nie ma, bo jej nie budujemy, nie kontrolujemy, np gdy robimy jakiś landszafcik?

Reklama

AM 
Maniak

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

Scena zawsze jest. W koncu sie jakas scene fotografuje.

Landshaft? No to tylko swiatlo padajace mozna zmierzyc swiatlomierzem. Chyba, ze najpierw idziemy, mierzymy aparatem rozne mozliwosci a potem kadrujac eliminujemy niepotrzebne pomiary. Ja jednak wole zostawic aparat na statywie i chodzic ze swiatlomierzem.

Ale w landshafcie rzadko jest mozliwosc zmierzenia swiatla padajacego i to czy mierzymy aparatem czy swiatlomierzem nie ma zadnej roznicy.

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

hijax_pl, dzięki za nakierowanie mnie na UniWb :wink: , nastawy domyślne w aparacie a co z WB, czy ustawić go na 5200 na stałe?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

Jaki masz aparat?

paul80 
Maniak
Optyczny

Canon 400D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

http://forums.dpreview.com/forums/post/31779584

http://www.guillermoluijk...wb/index_en.htm

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl, dzięki za linki z pomocą google tłumacza zrobiłem procedurę;

1.obiektyw zasłonięty dekielkiem i WB na AWB
2.autofocus na maual
3. puszkę w ciemność na maksymalny czas tj. 30 sek.
4. WB custom i wszystko się zgadza zielone fotki.

To logicznie rzecz biorąc, mam naświetlać do prawej na green i mam rozumieć że kanał green jest trudniejszy w przepaleniu dlatego na niego się naświetla w tej technice?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
To logicznie rzecz biorąc, mam naświetlać do prawej na green i mam rozumieć że kanał green jest trudniejszy w przepaleniu dlatego na niego się naświetla w tej technice?
UniWB jest po to, bu histogramy rysowane przez aparat były wiarygodne, to znaczy pokazywały coś co można nazwać histogramami RAWa. Oczywiście oprócz konwersji koloru potrzebna jest jeszcze "płaska" krzywa tonalna. Podsumowując robisz nadal ekspozycję tak, by ŻADNE ze składowych nie były przepalone. Ale przynajmniej możesz zawierzyć histogramom.

paul80 
Maniak
Optyczny

Zrobiłem test i celowo przestawiłem WB na chmurkę i naświetlałem na maksa w manualu, histogram był o włos od przylegania do prawej strony, czyli czas 1/3 1/4, pózniej wykonałem takie samo zdjęcie z UNIWB, zgrałem foty na dysk, porównałem pliki w aparacie na podstawie histogramu , wybrałem dwa pliki o tych "samych histogramach do prawej" i wczytałem do ACR i obydwa pliki otrzymały taka samą temperaturę 4050 tinta +6 i wyszło mi 0,4 EV różnicy w jasności, przy czym czasy zdjęć były prawie równe, nie dało się na tym samym czasie zrobić, aby histogram nie kładł się definitywnie w obydwu przypadkach czasy to 1/3 do 1/4 i 0,4 EV róznicy,robi wrażenie :wink: , mam nadzieję że to własnie o to chodzi :wink: . Gdyby nie felerny WB, to pewnie by dało się dobrze naświetlić.

Jedynie czego nie zrobiłem to nie przestawiłem profilu ze standard na neutral - zapomniałem.

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 16:33 ]
hijax_pl, czy to był klasyczny przykład?

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 16:54 ]
Ps. miało byc, czy to klasyczny przykład wpływu błędnego WB na ekspozycję?, poniżej dowód na to jak było naświetlane i wcześniej błędnie wpisałem ekspozycję, jest "1/4 do "0,3 zresztą na screenie dokładnie widać.

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 17:11 ]
A tak wygląda różnica w naświetleniu po zmianie WB na taki sam jak wyznaczył ACR:

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 18:55 ]
Brakuje na tym forum poradnika o UniWb, wszystko jest rozsiane po wątkach nieraz odbiegających od tematu, domyślam się że to tak ma być, informacja nie może być na wyciągnięcie reki :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
To chociaż pogadaj ze mną http://forum.optyczne.pl/...p=400175#400175 :wink:

Jak się sklejają posty to nie widzę, że coś dopisujesz...

Co do wątpliwości - przeczytałeś dokładnie ten artykuł?
http://www.guillermoluijk...wb/index_en.htm

paul80 
Maniak
Optyczny

Czytać czytałem z google translate, juz pisałeś po co jest ten UniWb, aby pokazywać histogram rawa a nie wołanego jpga, który dodatkowo jest 8 bitowy. Mnie wyszło, że na UniWb, mogę bardziej naświetlić plik bez clipingu patrząc na histogram i to właśnie przedstawiłem.

[ Dodano: Wto 19 Lut, 2013 09:06 ]
Powiem szczerze w j. angielskim nawet z google translate nie za bardzo rozumiem ten artykuł. Czy mógłbyś mi przekazać to w bardziej zrozumiałej formie, albo gdzieś pokierować na artykuł po polsku. Zaciekawił mnie ten temat :wink:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Wto 19 Lut, 2013   

pinggggggggggggggg

paul80 
Maniak
Optyczny

pioroon, dzięki :wink:

hijax_pl, Powiem szczerze w j. angielskim nawet z google translate nie za bardzo rozumiem ten artykuł. Czy mógłbyś mi przekazać to w bardziej zrozumiałej formie, albo gdzieś pokierować na artykuł po polsku. Zaciekawił mnie ten temat :wink:

komor 
Moderator

paul80, tekstów o takich szczegółowych technikaliach po polsku prawie nie ma, a jak są, to są przeważnie uproszczonymi kopiami artykułów w języku angielskim. Trudno to przeskoczyć, a czytanie takich tekstów przy pomocy Google Translate to raczej porażka.

Tu masz coś po polsku, ale nie czytałem tego i nie mam teraz czasu przeczytać, więc nie gwarantuję czy to coś z sensem :)
http://fotoadency.blogspot.com/2009/05/uniwb.html

paul80 
Maniak
Optyczny

komor, to już czytałem;), tylko nie wiem co Hijax_pl miał na myśli, jeżeli UniWB jest po to aby pokazywać prawdziwy histogram Rawa a nie jpg to ja rozumiem. Domyślam się, że mój przykład nie wykorzystywał potencjału matrycy.

Odpowiedz do tematu