Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K-30 czy Sony Alpha a65
Autor Wiadomość
WueN 
Bywalec

Wysłany: Wto 19 Lut, 2013   

knipser napisał/a:
Zajrzyj sobie na amerykańskie pentaxforums, gdzie 50-200 WR ma ciut wyższą średnią ocen za ostrość niż 18-135. Mogę podesłać pdf-y z testami.

O pedeefy poproszę, zajrzałem na pentaxforums: zapomniałeśł, że 55-300 ma zdecydowani lepsze oceny od obu tych obiektywów? A co z testami w tymże serwisie? Trafili kiepski egzemplarz da 50-200? Ja też takie trafiłem? Jeśli trafiacie na wybitnie udane egzemplarze, to zazdroszczę.

K-30 z czystym sumieniem mogę polecić

Reklama

fellert 
Początkujący
No way

To co warto do takiego zestawu dokupić z bzdetów. które wcześniej wymieniłem typu adapter foli na lcd itp.

kojut 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
teraz już jasne, skąd ta mania prześladowcza :razz:

No oczywiście. Jutro reszta posiadaczy Pentaxa (udało mi się ich namówić) uderzy w Ciebie całą swą mocą prześladowczą. Następnie skrzyknę jeszcze posiadaczy Samsunga, Canona i Kodaka (te aparaty posiadam), a w niedalekiej przyszłości dołączą do nich także userzy Fuji i Olympusa. I wszyscy ci u mego i jaad75 boku staną aby śledzić każdy Twój krok na tym forum i prześladować Cię.

fellert napisał/a:
Powiedzmy że kupił bym tego.
Co do niego warto byłoby dokupić extra?? Statyw, szkoło ochronne na obiektyw (niby coś ma ale nie wiem czy to na kitowy czy ten dodatkowy też).
Myślałem o dokupieniu folii na LCD,i adaptera do baterii jakby się wyczerpał akumulator np.

Statyw, adapter albo dodatkowy akumulator, filtr CPL i coś do czyszczenia matrycy/obiektywów. Zastanów się nad UWA. Z tanich to to co kozidron propnował. Ale to manual. Z AF masz pentaxa 14mm i 15mm ltd. A z zoomów pentax 12-24, sigma 10-20 albo tamron 10-24.

fellert 
Początkujący
No way

Ok ten zestaw co podałem to w oógle warty jest ceny
http://allegro.pl/pentax-...2984475313.html
Prosiłbym o pisanie pełnymi nazwami niestety nie znam skrótów i oznaczeń fotograficznych.
Adapter jest na 4 baterie AA więc wyjdzie taniej niż drugi akumulator zwłaszcza że mam ładowarkę itp.
filtr CPL i to UWA co to jest ?? ta osłonka na obiektyw czy się mylę ??
a zestaw do czyszczenia to coś podobnego jak na tej aukcji :
http://allegro.pl/sony-al...3015109432.html

kojut 
Entuzjasta

CPL (circular polarizer) to filtr polaryzacyjny kołowy a UWA (ultra wide angle) to ultra szerokokątny obiektyw. W cenie tej alfy skompletujesz podobny zestaw z k30. Dodatkową zaletą pentaxa będzie całkowite uszczelnienie.
W zestawie do czyszczenia powinny być: szmatka, miękki pędzelek, dmuchawka ew. jakiś płyn do szkła (choć firmie no name bym nie zaufał)
Ostatnio zmieniony przez kojut Wto 19 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

fellert 
Początkujący
No way

Wiem opisywałem to wcześniej chyba na 2 albo 3 stronie.
A polecacie zakup w sklepie czy przez allegro.pl ?? i czy ten zestaw czyszczący się nada z aukcji alfy a65??

kojut 
Entuzjasta

Aparat kup gdzie najtaniej znajdziesz, ale z pewnego (polecanego) sklepu. Zestawu do czyszczenia używam takiego: http://www.amazon.co.uk/L...1303230&sr=8-11 Ale każdy, który ma w zestawie dmuchawkę i pędzelek będzie dobry.
PS
Tak, ten z aukcji alfy byłby dobry tylko tego płynu bałbym się używać.

kozidron
[Usunięty]

kojut napisał/a:
No oczywiście. Jutro reszta posiadaczy Pentaxa (udało mi się ich namówić) uderzy w Ciebie całą swą mocą prześladowczą. Następnie skrzyknę jeszcze posiadaczy Samsunga, Canona i Kodaka (te aparaty posiadam), a w niedalekiej przyszłości dołączą do nich także userzy Fuji i Olympusa. I wszyscy ci u mego i jaad75 boku staną aby śledzić każdy Twój krok na tym forum i prześladować Cię.

hehe :lol: będę miał ciężkie życie :razz: tylko żebyś był przynajmniej w połowie tak konsekwentny jak Jaad :razz:

kojut napisał/a:
Z AF masz pentaxa 14mm i 15mm ltd. A z zoomów pentax 12-24, sigma 10-20 albo tamron 10-24.

a teraz na serio, kojut uzywałeś któregoś z tych szkieł ? Żaden z tych obiektywów nie mieści się w budżecie, no chyba że ta 14-tka pentaxa, tylko że ta wersja o którą dawno temu pytałem na forumie, chodzi mi o tą z wbudowanymi filtrami ale ona jest słabiutka optycznie.
Co do sigmy uważam, że kupowanie tego obiektywu uzywanego jest ryzykowne a po gwarancji jeszcze bardziej.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 20 Lut, 2013   

kozidron napisał/a:
no chyba że ta 14-tka pentaxa, tylko że ta wersja o którą dawno temu pytałem na forumie, chodzi mi o tą z wbudowanymi filtrami
Pentax nigdy nie miał 14-stki z wbudowanymi filtrami.

kojut 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
a teraz na serio, kojut uzywałeś któregoś z tych szkieł ? Żaden z tych obiektywów nie mieści się w budżecie, no chyba że ta 14-tka pentaxa, tylko że ta wersja o którą dawno temu pytałem na forumie, chodzi mi o tą z wbudowanymi filtrami ale ona jest słabiutka optycznie.
Co do sigmy uważam, że kupowanie tego obiektywu uzywanego jest ryzykowne a po gwarancji jeszcze bardziej.

Dla 15 i innych ltd wybrałem właśnie pentaxa. 14DA (pierwsze słyszę o jakichś wbudowanych filtrach) miałem okazję poużywać. Przerażająca jest jednak wielkość tego obiektywu w porównaniu do 15ltd.
Wiem, że wykracza to poza budżet, ale jadąc w takie miejsce (Czarnobyl) wypadałoby mieć jakiś uwa. Ja tylko podałem przykłady dostępnych obiektywów z mocowaniem K. Może w przyszłości kolega któryś wybierze- zresztą wszystkie są w miarę przystępnych cenach.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kojut napisał/a:
(pierwsze słyszę o jakichś wbudowanych filtrach)
Były, ale nie w 14-stce. :smile: Stare reltilinearne 15-stki i 18-stki f/3.5 miały taki ficzer.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Pentax nigdy nie miał 14-stki z wbudowanymi filtrami.

masz rację to była 17tka(pomyliłem się :oops: ) , właśnie zapytałem kumpla w robocie, ma ją do tej pory, kiedyś założyłem tu wątek z pytaniem o to szkło i nie było odpowiedzi, może dlatego, że wszyscy mylili ten obiektyw z 17mm F4 fish-eye

jaad75 napisał/a:
Stare reltilinearne 15-stki i 18-stki f/3.5 miały taki ficzer.

no i ta 17tka. Mogę wrzucić zdjęcia tego obiektywu i z tego obiektywu ale to chyba bez sensu na potrzeby tego wątku

kojut 
Entuzjasta

kozidron, jaad75, dzięki. Nie wiedziałem, że istnieją obiektywy z wbudowanymi filtrami.

kozidron napisał/a:
masz rację to była 17tka(pomyliłem się :oops: ) , właśnie zapytałem kumpla w robocie, ma ją do tej pory, kiedyś założyłem tu wątek z pytaniem o to szkło i nie było odpowiedzi, może dlatego, że wszyscy mylili ten obiektyw z 17mm F4 fish-eye
Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to ta 17tka to fish jest: http://www.pentaxforums.c...sheye-Lens.html No chyba, że jest jeszcze jedna nie-fish
No i fajnie by było go mieć do mojego FF :razz:

kozidron
[Usunięty]

kojut napisał/a:
No chyba, że jest jeszcze jedna nie-fish

jak wyżej pisałem wszyscy ją mylą własnie z fishką a to inne szkło.

kojut, jeżeli mocno ci zależy moge, poprosić kumpla o zdjęcia tego szkła i z tego szkła ale nie jest to jakaś rewelacja.

kojut 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
kojut, jeżeli mocno ci zależy moge, poprosić kumpla o zdjęcia tego szkła i z tego szkła ale nie jest to jakaś rewelacja.

Dzięki, ale nie trzeba. Na pewno się dokopię do tego szkła w googlach. Mnie jednak bardziej zainteresował ten fish. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu