Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
UniWB a ekspozycja
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 19 Lut, 2013   

paul80, UniWB ma pokazywać Ci w aparacie histogram (dla JPG) maksymalnie zbliżony do tego jakie dane są zarejestrowane w RAW. To pozwoli Ci naświetlać maksymalnie do prawej (ETTR), bez przepałów w żadnym kanale i bez straty zakresu dynamicznego, jedynie dzięki obserwacji histogramu i regulacji ekspozycji względem jego wskazań. Co tu jest niejasne?

Reklama

paul80 
Maniak
Optyczny

jaad75, cofnij się do zdjęć które zamieściłem i zobacz co napisałem a następnie co mi Hijax_pl odpisał. Czy mój przykład jest dobry?, niepoprawny WB spowodował niedoświetlenie ( względem UNiWB), ale na histogramie w aparacie jest poprawna ekspozycja.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80, czego nie rozumiesz z tego artykułu co zalinkowałem?

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl, zadałem pytanie o mój przykład, czego nie rozumiesz?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
hijax_pl, czy to był klasyczny przykład?
Nie. Szukasz przykładów? Szukaj ETTR. UniWB to tylko pomocnik do ETTR a nie sama w sobie metodyka.

Poczytaj /tłumacz sobie to: http://www.cambridgeincol...-techniques.htm

paul80 
Maniak
Optyczny

To UniWb to stosuje się tylko i wyłącznie do ETTR?. I nie wiem czy łapie to ETTR, przecież normalnie robiąc zdjęcia staramy się naświetlać poprawnie- do prawej. Zdjęcie pierwsze z kotem jest bardziej naświetlone dzięki UniWb?. A może chodzi o to aby naświetlić maksymalnie ile się da bez clipingu z UniWB, bez UniWb poprzez przekłamania histogramu na pewno "niedoświetlimy" i nie uzyskamy maksymalnej ekspozycji, czy dobrze rozumiem?.

komor 
Moderator

paul80 napisał/a:
przecież normalnie robiąc zdjęcia staramy się naświetlać poprawnie- do prawej.

Jak wygląda u Ciebie histogram poprawnie naświetlonej szarej kartki? (takiej co na ekranie aparatu wygląda na szarą, a nie białą czy czarną). Czy histogram jest do prawej?

paul80 napisał/a:
To UniWb to stosuje się tylko i wyłącznie do ETTR?

Moim zdaniem tylko i wyłącznie do ETTR, ale właśnie w tym sensie:
paul80 napisał/a:
chodzi o to aby naświetlić maksymalnie ile się da bez clipingu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
To UniWb to stosuje się tylko i wyłącznie do ETTR?
Tak.
paul80 napisał/a:
przecież normalnie robiąc zdjęcia staramy się naświetlać poprawnie- do prawej.
Nie.

paul80 
Maniak
Optyczny

ETTR to jest oczywiście maksymalne naświetlenie w technice ETTR a w skrócie nadeskpozycja ?. Sugerowałem się tym obrazkiem z linku.
http://farm4.static.flick..._8035a6836b.jpg
, czyli robię fotkę powiedzmy na 1/50 i mam oddana scenę taka jaka była, to teraz aby ją zrobić w ettr dopalam ekspozycję do prawej i powiedzmy wyjdzie 1/15, zdjęcie będzie za jasne, ale przez to mamy więcej szczegółów w cieniach i ogólnie mniej szumu i obraz zyska na jakości, czy dobrze rozumiem?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
czy dobrze rozumiem?
Zasadniczo tak.

To nie jest technika do np reporterki ulicznej. Ale do krajobrazu czy martwej natury - jak znalazł.

paul80 
Maniak
Optyczny

Ufff :wink: , hijax_pl, a jak się przedstawia różnica między UniWB ETTR i AWB ETTR lub dokładny balans bieli i ETTR bez UniWb, ile tracimy bez UniWb?

Ps.
Moje obrazki właśnie zmierzały do pokazania różnicy, mnie wyszło ok 0,4 Ev, tyle mogłem więcej naświetlić.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tracimy? Bez UniWB to jak jak kontrola prędkości samochodu obserwując wskazania temperatury oleju ;)

paul80 
Maniak
Optyczny

Etam :mrgreen: , nie do końca chyba rozumiem samej idei UniWb, jeżeli to jest zrównoważenie kanałów,to przecież ustawienie dokładnego balans bieli np. na p. foto, przed wykonanym zdjęciem, też nam pozwoli na maksymalną ekspozycję?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
jeżeli to jest zrównoważenie kanałów
Nie jest.

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl, masz rację:

Jednak nawet to nie gwarantuje prawidłowego odwzorowania tego co aparat rejestruje w histogramie. Problemem jest balans bieli. W zależności od ustawionego bb, wbudowany w RAW plik JPG będzie zawierał więcej danych dla niektórych kanałów – i nie byłoby to problemem, jeśli ustawialibyśmy za każdym razem prawidłowy bb, gdyby nie fakt, ze producenci aparatów musieli wtrącić swoje trzy grosze...

Otóż wartości luminacji dla poszczególnych kanałów są mnożone przez dodatkowy współczynnik, teoretycznie mający „pomoc” użytkownikowi i umożliwić uzyskanie
dobrych wyników prosto z aparatu. To rzeczywiście działa, ale tylko dla plików JPG - mają one ograniczone do 8 bitów na kanał możliwości zapisu kolorów – podczas gdy współczesne lustrzanki są w stanie przechwycić nawet 14 bitów informacji o kolorze (choć dla większości sensorów APS-C 12 wydaje się być limitem :) . Problem pojawia się w momencie, gdy zapisując pliki w formacie RAW zaufamy, ze aparat pokaże nam rzeczywisty histogram, podczas gdy to co widzimy, zostało przekłamane poprze użycie ww współczynników.

Temat praktycznie wyczerpany :wink: , ciekawi mnie tylko o ile więcej udaje się naświetlić z UniWB a bez UniWb, próbowałeś kiedyś, ile Tobie wyszło?. Bo mnie wyszło to co wyszło.

Odpowiedz do tematu