Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze raz: nie narzekam na uchwyt w D5200, gdzie ja coś takiego napisałem, bardzo proszę pokażcie ?
Wyraziłem się tylko nieprecyzyjnie o przesiadce, co wyjaśniłem post wyżej
A tak przy okazji, dla kogoś, kto koniecznie by chciał tylko i wyłącznie filmować (w dodatku tylko Nikonem), to D5200 jest aktualnie najlepszym wyborem. Pod względem jakości obrazka roznosi w pył D600/D800.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to porównując obrazy 12Mpix, kładzie na łopatki także starego mistrza D3 (jeśli chodzi o szum przynajmniej).
[dopisane] o właśnie przeczytałem Twój post po edycji -tak głównie do filmowania go kupiłem
W kwestii uchwytu -ja narzekałem na zmiany w puszkach tego samego segmentu czyli D700 (moim zdaniem wygodniejszy uchwyt) ---> D800 (gorszy). I wcześniej D90 (wygodniejszy uchwyt) ---> D7000 (gorszy), gdzie różnica była jeszcze mniejsza (a mimo to odczuwalna).
Gdybym miał D5100 to zapewne też bym nosem kręcił, że uchwyt w D5200 znowu został pomniejszony w stosunku do poprzednika (no, ale D5100 w zasięgu dłoni nie mam, więc nie porównuję ). I to chyba jest normalne, że nie podoba mi się taka zmiana. Nie oznacza to jednak, że zmiana jest zła dla wszystkich, bo dłonie różne, preferencje różne -to oczywiste. Jednak większość ceni sobie bardziej uchwyty w starszych puszkach Nikona. No tak to wygląda niestety.
Aktualnie ja się przesiadłem z D3/D800 na D5200 i powiem, że nie narzekam
Jednak bardziej mnie wkurza zmiana z idealnie dopasowanego uchwytu [...]
chyba ze to byly jakies dwie niezwiazane ze soba mysli. tyle ze wczesniej napisales, ze
Fatman73 napisał/a:
Nie wiem czemu, ale Nikon z puszki na puszkę pogarsza uchwyt.
i dlatego zalozylam, ze d5200 sie w to wlicza. i widze, ze w jednym z ostatnich postow stwierdzasz, ze wlasnie tak jest. tyle ze teraz twierdzisz, ze na niego nie narzekasz, bo nie miales d5100... czyli ponownie wychodzi na to, ze przyzwyczajenie i nawyki to glowny wyznacznik tego, czy komus dany korpus wydaje sie ergonomiczny. tak wiec skonczmy z tym porownywaniem korpusow tej samej klasy miedzy soba bo aptekarskie roznice w uchwytach nie maja az takiego znaczenia
Dla jednych nie mają znacznie, dla drugich mają. Nie można wszystkich wsadzać do jednego wora.
[dopisane]
Poza tym sam uchwyt (jak się aparat trzyma) to tylko ułamek ergonomii. Jest jeszcze sporo innych aspektów, dzięki którym możemy uznać, że coś jest lub nie jest ergonomiczne.
[dopisane2]
Do Canona 5D3/6D nie jestem przyzwyczajony. A trzyma mi się go o wiele wygodniej i pewniej od D800/D600.
Zacznę od tego, że nie tylko ja narzekam na wyprofilowanie chwytu w D600 i D800, nawet Optyczni w testach pisali, że jest słabo.
Chodziło mi przede wszystkim o to, w jaki sposób chwyt wypełnia dłoń, czyli mniej o jego wysokość, a bardziej o szerokość i głębokość.
Nie lubię trzymać aparatu oburącz, zazwyczaj drugą ręką jem, palę, drapię się, albo pokazuję coś modelce paluchem. Nie posiadam 300/2.8, 70-200 z resztą też, takie szkła nie są mi potrzebne (W każdym razie w tym momencie), niemniej jednak kupić puszkę, a później nie móc jej użytkować z jakimś szkłem - trochę bez sensu.
S5 pro kupiłem przede wszystkim ze względu na wielkość chwytu i uszczelnienia, nie chcę aparatu, który byłby 2-3 razy droższy a znacznie słabszy w tych kategoriach.
D700 nie jest dla mnie tak komfortowy jak D200/D300, aczkolwiek przyznaję, że jest wygodniejszy od D800.
Domyślam się, że przy innej technice, mniejszych dłoniach wielkość chwytu nie przeszkadza tak bardzo. Dla mnie D800 z gripem jest tylko odrobinę lepszy, natomiast znacznie cięższy i 1200PLN droższy.
Do D600 gripa nie ma i z całą pewnością mu nie pomoże. Chyba tylko radykalna zmiana głębokości chwytu mogłaby coś zmienić.
ov_Darkness, mogłeś od razu powiedzieć, że trzymasz aparat inaczej, niż większość. Nie bardzo wyobrażam sobie fotografować i palić jednocześnie... chyba, że mówisz o tym, że trzymasz sprzęt jedna ręką wtedy, kiedy nie fotografujesz. Wtedy polecam coś takiego.
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Lut, 2013
ov_Darkness, obawiam się, że nie znajdziesz w nikonie niczego dla siebie. Sprawdź no jeszcze inne firmy i systemy i bezlusterkowce. Lub zmień priorytety. Brak zmiany postępowania prowadzi do takich samych wyników.
Nie lubię trzymać aparatu oburącz, zazwyczaj drugą ręką jem, palę, drapię się, albo pokazuję coś modelce paluchem. Nie posiadam 300/2.8, 70-200 z resztą też, takie szkła nie są mi potrzebne (W każdym razie w tym momencie), niemniej jednak kupić puszkę, a później nie móc jej użytkować z jakimś szkłem - trochę bez sensu.
ale co jest bez sensu? jak obiektyw jest sporo ciezszy od korpusu to ryzykujesz wyrwaniem bagnetu z korpusu jesli zestaw podtrzymujesz za korpus a nie za obiektyw. ze szklem klasy 70-200 solidny magnezowy korpus jeszcze to wybaczy (przyznam, ze momentami nawet moj plastikowy d90 musial dzwigac takie szklo i wytrzymal) ale jakbys kiedys sprobowal 300/2.8 to bys wiedzial, ze twoja wizja trzymania zestawu jedna reka i drapania sie druga to utopia jak i powazne zagrozenie dla aparatu. zreszta nie tylko ja tak sadze
http://www.youtube.com/watch?v=5_euUMN-V1s (ok 2 minuty)
oczywiscie sprawe rozwiazuje monopod, podpiety do szkla oczywiscie
@Aszex: masz rację, rozglądam się za nową puszką od dłuższego czasu. Wtedy byłem blisko decyzji o zakupie D700, ale obiektywne czynniki spowodowały, że tego nie zrobiłem.
Teraz mam coraz większe ciśnienie, ale okazuje się, że suma, którą mógłbym na taki zakup przeznaczyć jest zbyt mała w stosunku do moich oczekiwań względem puszki. W związku z tym dalej się wstrzymuję. Proste.
@Tutejszyn: ciekawy wynalazek. Myślałem nawet o czymś tego typu (niekoniecznie za takie kosmiczne pieniądze). Niestety, o ile pomaga przy foceniu, to utrudnia bardzo życie przy przestawianiu lamp.
Zależało by mi po prostu na tym, żeby korpus nie miał wrodzonej tendencji do wypadania z ręki. Tylko i wyłącznie.
@moronica: z 70-200, czy tym bardziej 300/2.8 z pewnością nie focił bym jedną ręką.
Mało prawdopodobne, żebym kiedyś kupił sobie takie szkło - robię głównie portrety z niedużych dystansów, więc nieduże stałki lepiej się spisują.
Natomiast 24-70 to już obiektyw, który by mi się przydał i tu zaczynają się schody.
D600 jest dużo mniejszy i lżejszy od D200/S5pro, więc oprócz mniejszego uchwytu niekorzystnie na wyważenie zestawu wpływa także stosunek masy obiektywu do masy aparatu wyższy, niż w przypadku starszych korpusów APS-C.
Dlaczego więc nie zdecyduję się na przesiadkę na Canona?
Filozofia obsługi i optyka Nikona bardziej mi odpowiada, aczkolwiek argumentów przeciwko zmianie systemu mam coraz mniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9