Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D600 vs D800
Autor Wiadomość
Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   

moronica napisał/a:
czy naprawde uwazasz ze jesli dla ciebie cos jest gorsze to koniecznie musi byc obiektywnie gorsze

Nigdzie tego nie napisałem.

moronica napisał/a:
twierdzisz, ze nie narzekasz na d5200, a nastepnie narzekasz ze wyprofilowanie jego uchwytu ma istotny (negatywny) wplyw na komfort.

Wskaż gdzie narzekam na wyprofilowanie uchwytu w D5200.

Aszex napisał/a:
Fatman73, dlaczego przesiadłeś się na d5200?

Nie tyle przesiadłem, co dokupiłem i używam naprzemiennie z D800 i D3.

Cytat:
Czy masz jakieś porównanie z d5100?

Głównie odnośnie filmowania -D5200 to zupełnie inna klasa, jest dużo lepszy od D5100 jeśli chodzi o filmowanie.
No ale OT się robi już straszny ;-)

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Fatman73 napisał/a:
ja się przesiadłem z D3/D800 na D5200 i powiem, że nie narzekam

Jak dla mnie, zaskakujące stwierdzenie :shock: Naprawdę poza uchwytem, nie masz na co narzekać :?:

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 20:31 ]
Fatman73 napisał/a:
Nie tyle przesiadłem, co dokupiłem i używam naprzemiennie z D800 i D3.

Fatman73, przesiadłem a dokupiłem, to jednak dwie zupełnie różne sytuacje :lol:
Kupiłes D5200 do filmowania :?:

Fatman73 
Bywalec

Jeszcze raz: nie narzekam na uchwyt w D5200, gdzie ja coś takiego napisałem, bardzo proszę pokażcie ?

Wyraziłem się tylko nieprecyzyjnie o przesiadce, co wyjaśniłem post wyżej :-)

A tak przy okazji, dla kogoś, kto koniecznie by chciał tylko i wyłącznie filmować (w dodatku tylko Nikonem), to D5200 jest aktualnie najlepszym wyborem. Pod względem jakości obrazka roznosi w pył D600/D800.

Jeśli chodzi o zdjęcia, to porównując obrazy 12Mpix, kładzie na łopatki także starego mistrza D3 (jeśli chodzi o szum przynajmniej).

[dopisane] o właśnie przeczytałem Twój post po edycji -tak głównie do filmowania go kupiłem :-)

W kwestii uchwytu -ja narzekałem na zmiany w puszkach tego samego segmentu czyli D700 (moim zdaniem wygodniejszy uchwyt) ---> D800 (gorszy). I wcześniej D90 (wygodniejszy uchwyt) ---> D7000 (gorszy), gdzie różnica była jeszcze mniejsza (a mimo to odczuwalna).
Gdybym miał D5100 to zapewne też bym nosem kręcił, że uchwyt w D5200 znowu został pomniejszony w stosunku do poprzednika (no, ale D5100 w zasięgu dłoni nie mam, więc nie porównuję ;) ). I to chyba jest normalne, że nie podoba mi się taka zmiana. Nie oznacza to jednak, że zmiana jest zła dla wszystkich, bo dłonie różne, preferencje różne -to oczywiste. Jednak większość ceni sobie bardziej uchwyty w starszych puszkach Nikona. No tak to wygląda niestety.

moronica 

Pomogła: 106 razy

Fatman73, tu:
Fatman73 napisał/a:
Aktualnie ja się przesiadłem z D3/D800 na D5200 i powiem, że nie narzekam :-)
Jednak bardziej mnie wkurza zmiana z idealnie dopasowanego uchwytu [...]

chyba ze to byly jakies dwie niezwiazane ze soba mysli. tyle ze wczesniej napisales, ze
Fatman73 napisał/a:
Nie wiem czemu, ale Nikon z puszki na puszkę pogarsza uchwyt.

i dlatego zalozylam, ze d5200 sie w to wlicza. i widze, ze w jednym z ostatnich postow stwierdzasz, ze wlasnie tak jest. tyle ze teraz twierdzisz, ze na niego nie narzekasz, bo nie miales d5100... czyli ponownie wychodzi na to, ze przyzwyczajenie i nawyki to glowny wyznacznik tego, czy komus dany korpus wydaje sie ergonomiczny. tak wiec skonczmy z tym porownywaniem korpusow tej samej klasy miedzy soba bo aptekarskie roznice w uchwytach nie maja az takiego znaczenia

Fatman73 
Bywalec

Dla jednych nie mają znacznie, dla drugich mają. Nie można wszystkich wsadzać do jednego wora.

[dopisane]

Poza tym sam uchwyt (jak się aparat trzyma) to tylko ułamek ergonomii. Jest jeszcze sporo innych aspektów, dzięki którym możemy uznać, że coś jest lub nie jest ergonomiczne.

[dopisane2]

Do Canona 5D3/6D nie jestem przyzwyczajony. A trzyma mi się go o wiele wygodniej i pewniej od D800/D600.

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Sob 23 Lut, 2013   

Zacznę od tego, że nie tylko ja narzekam na wyprofilowanie chwytu w D600 i D800, nawet Optyczni w testach pisali, że jest słabo.

Chodziło mi przede wszystkim o to, w jaki sposób chwyt wypełnia dłoń, czyli mniej o jego wysokość, a bardziej o szerokość i głębokość.
Nie lubię trzymać aparatu oburącz, zazwyczaj drugą ręką jem, palę, drapię się, albo pokazuję coś modelce paluchem. Nie posiadam 300/2.8, 70-200 z resztą też, takie szkła nie są mi potrzebne (W każdym razie w tym momencie), niemniej jednak kupić puszkę, a później nie móc jej użytkować z jakimś szkłem - trochę bez sensu.

S5 pro kupiłem przede wszystkim ze względu na wielkość chwytu i uszczelnienia, nie chcę aparatu, który byłby 2-3 razy droższy a znacznie słabszy w tych kategoriach.
D700 nie jest dla mnie tak komfortowy jak D200/D300, aczkolwiek przyznaję, że jest wygodniejszy od D800.
Domyślam się, że przy innej technice, mniejszych dłoniach wielkość chwytu nie przeszkadza tak bardzo. Dla mnie D800 z gripem jest tylko odrobinę lepszy, natomiast znacznie cięższy i 1200PLN droższy.
Do D600 gripa nie ma i z całą pewnością mu nie pomoże. Chyba tylko radykalna zmiana głębokości chwytu mogłaby coś zmienić.

Tutejszyn 
Optyczny

ov_Darkness, mogłeś od razu powiedzieć, że trzymasz aparat inaczej, niż większość. Nie bardzo wyobrażam sobie fotografować i palić jednocześnie... chyba, że mówisz o tym, że trzymasz sprzęt jedna ręką wtedy, kiedy nie fotografujesz. Wtedy polecam coś takiego.

Aszex
[Usunięty]

ov_Darkness, obawiam się, że nie znajdziesz w nikonie niczego dla siebie. Sprawdź no jeszcze inne firmy i systemy i bezlusterkowce. Lub zmień priorytety. :P Brak zmiany postępowania prowadzi do takich samych wyników. :roll:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17154

i tak od 1.5 roku

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fatman73 napisał/a:
Weź do ręki D700, a zaraz po nim D800. Dotychczas każdy, kto tak zrobił z moich znajomych, twierdził, że D800 trzyma się gorzej.
Potwierdzam. Jest gorzej, ale nie na tyle by mnie odpychało. W moim przypadku użycie słowa "gorzej" jest synonimem "inaczej in minus" ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

ov_Darkness napisał/a:
Nie lubię trzymać aparatu oburącz, zazwyczaj drugą ręką jem, palę, drapię się, albo pokazuję coś modelce paluchem. Nie posiadam 300/2.8, 70-200 z resztą też, takie szkła nie są mi potrzebne (W każdym razie w tym momencie), niemniej jednak kupić puszkę, a później nie móc jej użytkować z jakimś szkłem - trochę bez sensu.

ale co jest bez sensu? jak obiektyw jest sporo ciezszy od korpusu to ryzykujesz wyrwaniem bagnetu z korpusu jesli zestaw podtrzymujesz za korpus a nie za obiektyw. ze szklem klasy 70-200 solidny magnezowy korpus jeszcze to wybaczy (przyznam, ze momentami nawet moj plastikowy d90 musial dzwigac takie szklo i wytrzymal) ale jakbys kiedys sprobowal 300/2.8 to bys wiedzial, ze twoja wizja trzymania zestawu jedna reka i drapania sie druga to utopia jak i powazne zagrozenie dla aparatu. zreszta nie tylko ja tak sadze
http://www.youtube.com/watch?v=5_euUMN-V1s (ok 2 minuty)
oczywiscie sprawe rozwiazuje monopod, podpiety do szkla oczywiscie

ov_Darkness 
Rozmowny

@Aszex: masz rację, rozglądam się za nową puszką od dłuższego czasu. Wtedy byłem blisko decyzji o zakupie D700, ale obiektywne czynniki spowodowały, że tego nie zrobiłem.

Teraz mam coraz większe ciśnienie, ale okazuje się, że suma, którą mógłbym na taki zakup przeznaczyć jest zbyt mała w stosunku do moich oczekiwań względem puszki. W związku z tym dalej się wstrzymuję. Proste.

@Tutejszyn: ciekawy wynalazek. Myślałem nawet o czymś tego typu (niekoniecznie za takie kosmiczne pieniądze). Niestety, o ile pomaga przy foceniu, to utrudnia bardzo życie przy przestawianiu lamp.
Zależało by mi po prostu na tym, żeby korpus nie miał wrodzonej tendencji do wypadania z ręki. Tylko i wyłącznie.

@moronica: z 70-200, czy tym bardziej 300/2.8 z pewnością nie focił bym jedną ręką. :)
Mało prawdopodobne, żebym kiedyś kupił sobie takie szkło - robię głównie portrety z niedużych dystansów, więc nieduże stałki lepiej się spisują.
Natomiast 24-70 to już obiektyw, który by mi się przydał i tu zaczynają się schody.
D600 jest dużo mniejszy i lżejszy od D200/S5pro, więc oprócz mniejszego uchwytu niekorzystnie na wyważenie zestawu wpływa także stosunek masy obiektywu do masy aparatu wyższy, niż w przypadku starszych korpusów APS-C.

Dlaczego więc nie zdecyduję się na przesiadkę na Canona?
Filozofia obsługi i optyka Nikona bardziej mi odpowiada, aczkolwiek argumentów przeciwko zmianie systemu mam coraz mniej.

Odpowiedz do tematu