Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
to ja bym wziął analogicznie:
1. 16-35/2.8 L II (5.200)
2. 35/1.4L (5.400)
3. 70-200/2.8 IS L II (8.400)
Chyba, że niepotrzebny jaśniejszy standard, wtedy typ MM.
Wiem, że miały być trzy ale w powyższym przypadku w budżecie zmieściłaby się 85/1.8 do portretu
To jesteś chyba w sporej mniejszości to 35mm to chyba najpiękniejsza ogniskowa na FF. Szczególnie jak się mało domyka. Ta głębia, ta winietka... mniam.
MM, ja nie mówię, że 35mm to nie jest fajna ogniskowa, ale jakoś nie przemawia do mnie posiadanie zarówno 24L jak i 35L. Może przy większym budżecie, ale nie takim, paradoksalnie, ograniczonym.
nie przemawia do mnie posiadanie zarówno 24L jak i 35L. Może przy większym budżecie, ale nie takim, paradoksalnie, ograniczonym
20 000pln na trzy szkła, to "paradoksalnie ograniczony" budżet
Jak dla mnie to całkiem rozsądny budżet. A 24L II i 35L jak dla mnie różnią się na tyle, że przy takim budżecie warto mieć oba.
MC, w sumie sytuacje się nie wykluczają, więc paradoks to nie jest ale chyba wszyscy zrozumieli
To nie jest tak łatwe jak w przypadku paradoksu sraczki: "często a rzadko"
nie przemawia do mnie posiadanie zarówno 24L jak i 35L.
Popieram.
Trochę za droga zabawa, by mieć stałoogniskowe słoiki o dość zbliżonych ogniskowych.
Jeśli już fajna ogniskowa, to zauważyłem, że 20 mm na mikro 4/3 czyli 40 mm FF jest bardzo interesującą ogniskową. Może kiedyś ktoś wypuści taką stałkę o świetle 1.4, wówczas posiadanie 24 i 40 już trochę inaczej wygląda.
Na razie na Canona jest 40 2.8 STM.
Mając na uwadzę tą ceche, odpowiedż już padła w drugim poście (MM):
16-35/2.8 L II, 24-70/2.8 L II, 70-200/2.8 IS L II
i już nic lepszego nie znajdzie.
Mając na uwadzę tą ceche, odpowiedż już padła w drugim poście (MM):
16-35/2.8 L II, 24-70/2.8 L II, 70-200/2.8 IS L II
i już nic lepszego nie znajdzie.
Jeśli porównanie wypadnie z dużą przewagą dla stałek, będę musiał zmienić swoje preferencje
Jeśli porównanie wypadnie z dużą przewagą dla stałek, będę musiał zmienić swoje preferencje
Za tą kasę dostaniesz albo porządne zoomy (tu nie ma co mówić o 70-200 bo to wybór oczywisty), albo kombinację stałek + 70-200. Dla szerokich ogniskowych to chyba przydałoby się więcej światła tak? 2.8 vs 1.4 to zupełnie inna liga...Chyba, że 2.8 w całym zakresie jest dla Ciebie wystarczający?
Biorąc pod uwagę, że przyda mi się możliwość filmowania w nocy, to więcej światła się przyda. Nawet jeśli tego nie wykorzystam w 100% to na 1.4 przy tym samym oświetleniu i ISO będę miał większą głębię niż na 2.8, tak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9