Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 10 Mar, 2013
Nikon d5200 + NIKKOR 18-200 VR II czy D7100 + NIKKOR 18-105

Nikon D5200 +18-200 VRII czy D7100 + 18-105 VR
NIKON D5200 + NIKKOR 18-200 mm f/3,5-5,6 G VR II
28%
 28%  [ 4 ]
NIKON D7100 + NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G VR DX
71%
 71%  [ 10 ]
Głosowań: 14
Wszystkich Głosów: 14

Autor Wiadomość
neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

Wysłany: Nie 10 Mar, 2013   Nikon d5200 + NIKKOR 18-200 VR II czy D7100 + NIKKOR 18-105

Witam,

Przymierzam się do zakupu lustrzanki, byłem zdecydowany na NIKON D5200 w zestawie KIT 18-105 - ale po ostatnich testach na optyczne i opiniach oraz zdjęciach troszkę się zniechęciłem. Dodatkowo sprawę skomplikowała nowy model D7100 ;-) )) Czy warto w niego inwestować czy może do D5200 kupić lepszy obiektyw

Rozważam takie 3 opcje i proszę was o pomoc

1. NIKON D5200 + NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G VR DX (może wystarczy jak dla mnie- wersja najbardziej ekonomiczna finansowo ;-)

2. NIKON D5200 + NIKKOR 18-200 mm f/3,5-5,6 G VR II (czy warto inwestować w lepszy obiektyw)
3. NIKON D7100 + NIKKOR 18-105 mm f/3,5-5,6G VR DX (czy może inwestycja w lepszą puszkę i standardowy obiektyw)

MOJE ZASTOSOWANIE / PREFERENCJE:
1. Nie jestem foto reporterem który potrzebuje mocnej i solidnej obudowy do pracy na co dzień
2. Plastikowa obudowa i małe gabaryty wcale mi nie przeszkadzają (aparatu używam sporadycznie)
3. Brak dodatkowego wyświetlacza ustawień też mi nie przeszkadza
4. Czy ma to 39 czy 51 pól autofokusa to raczej bez różnicy przy moim zastosowaniu
4. Zależy mi na uzyskaniu jak najlepszych zdjęć (ostrość, barwa, nasycenie)
5. Dość często zdjęcia mogę wykonywać przy słabym oświetleniu bez lampy błyskowej (w pomieszczeniach)
5. Funkcja VIDEO często używana i potrzebna i tutaj obrotowy LCD duży plus
6. Rodzaj wykonywanych zdjęć ( zdjęcia rodzinne, małe kilku miesięczne dziecko które będzie dorastać wraz z zakupionym aparatem ;-) ), wyjazdy rodzinne, odrobinę fotografii reklamowej produkty budynki ale to bardzo sporadycznie, oraz czasami jakiś fotoreportaż z imprezy firmowej lub eventu marketingowego)

!!! BARDZO WAŻNE !!! Potrzebuje jeden uniwersalny aparat z jednym obiektywem !!!! - nie stać mnie na dokupowanie innych obiektywów lub zmianę aparatu przez najbliższe kilka lat ;-) ))

D5200 oraz D7100 - mają chyba tą sama matrycę i różnią się tylko zdjętym filtrem w D7100, czy w robieniu samych zdjęć jest jeszcze jakaś zasadnicza duża różnica.

Co do obiektywów to czy ten 18-200 z VRII naprawdę jest lepszy i zdjęcia będą wychodziły lepiej ( czy po prostu różnica jest TYLKO w ogniskowej i lepsza stabilizacja obrazu)

Z góry dzięki za wszelką pomoc i porady ;-)

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 10 Mar, 2013   

neoma3xxx napisał/a:
czy ten 18-200 z VRII naprawdę jest lepszy i zdjęcia będą wychodziły lepiej ( czy po prostu różnica jest TYLKO w ogniskowej i lepsza stabilizacja obrazu)

Ma solidniejszą konstrukcję i większy zakres ogniskowych, zdjęcia będą wychodziły podobnie.

neoma3xxx napisał/a:
D5200 oraz D7100 - mają chyba tą sama matrycę i różnią się tylko zdjętym filtrem w D7100, czy w robieniu samych zdjęć jest jeszcze jakaś zasadnicza duża różnica.

D7100 to aparat wyższej klasy, ma m.in. lepszy wizjer, lepszy AF, lepszy WB, szybszą serię, krótszy czas migawki-do 1/8000, lepszy akumulator, uszczelnienia i mocniejszą konstrukcję.

neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

Ale czy sama jakość zdjęć będzie prawie identyczna (ergonomię, trwałość, szybkość odkładam na bok)

Sunders 

neoma3xxx napisał/a:
czy sama jakość zdjęć będzie prawie identyczna

Tak.

neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

A jeśli chodzi o system stabilizacji obrazu w obiektywach VR / VRII to czy różnica jest faktycznie znaczącą przy robieniu zdjęć małego dziecka które ma teraz 3 miesiące i będzie dorasta wraz z zakupiony aparatem

Sunders 

neoma3xxx napisał/a:
A jeśli chodzi o system stabilizacji obrazu w obiektywach VR / VRII to czy różnica jest faktycznie znaczącą przy robieniu zdjęć małego dziecka które ma teraz 3 miesiące i będzie dorasta wraz z zakupiony aparatem

Przy robieniu zdjęć dziecka, którego ruchliwość będzie coraz większa stabilizacja będzie coraz mniej znacząca.

Tutejszyn 
Optyczny

neoma3xxx napisał/a:
Stabilizacja niweluje drżenie w rękach fotografa. Nie ma to nic wspólnego z poruszaniem się sceny. Ruchliwe dziecko wymaga ustawienia krótszego czasu. lub... ciastka do ręki :)

neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

A co sądzicie o zakupie używanego obiektywu, rozważam wtedy 18-200 VRII i na co zwrucic uwagę przy takim zakupie - czy da się jakoś sprawdzić czy obiektyw nie jest zakatowany/wyrobimy itp

Sunders 

neoma3xxx napisał/a:
18-200 VRII i na co zwrucic uwagę przy takim zakupie - czy da się jakoś sprawdzić czy obiektyw nie jest zakatowany/wyrobimy itp

Trzeba po prostu dokładnie obejrzeć obiektyw, sprawdzić czy nic w nim "nie lata" i zrobić trochę zdjęć. Warto je robić przy włączonej i wyłączonej stabilizacji oraz oprócz użycia AF-a także na manualu. Tak porobione zdjęcia oglądasz potem na ekranie monitora. :smile:

jaad75 
Klub Pierdzieli

neoma3xxx napisał/a:

Dwie rolki, wizjer, synchro, AF, seria, itp, itd...
A w kwestii tylko jakości zdjęć, już sam brak filtra AA da ogromną różnicę.

Sunders 

jaad75 napisał/a:
w kwestii tylko jakości zdjęć, już sam brak filtra AA da ogromną różnicę

jaad75 jesteś pewien, że przy użyciu nikkora 18-200 VRII różnica rzeczywiście będzie ogromna?

neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

Czyli zakup używanego obiektywu (a tym bardziej na aukcji allegro na odległośc )- odpada w moim przypadku (nawet gdybym miał na miejscu to i tak nie umiałbym sprawdzić obiektywu

O system stabilizacji VRII to bardzoej mi chodziło o to że wykonując zdjęcia dziecka nie mogę używać lampy błyskowej - wiec zdjęcia w pomieszczeniach robię przy "słabym oświetleniu" wiec przydałaby się dobra stabilizacja przy dłuższym czasie naświetlania.

Tutejszyn 
Optyczny

neoma3xxx, Stabilizacja działa trochę jak statyw. Jeśli aparat postawisz na statywie uzyskasz ostre i nieporuszone obrazy, ale tylko rzeczy, które same się nie poruszają. Trudno będzie Ci w ten sposób fotografować dzieci, które rozpiera energia.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Widzę, że kolega się boryka z podobnymi preferencjami i problemem jak ja. U mnie d7100 wychodzi poza granice budżetu. Więc skłaniam sie ku d5200 coraz bardziej.

U mnie wygląda to tak: kupic kit (d5200 + 18-105) + tamron 17-50 f/2.8
Czy może samo body d5200 + tamron 17-50 i ewentualnie później dokupię jakiegoś zooma.
Tak jak napisałeś, będziesz używał sprzętu parę lat(u mnie wygląda tak samo) wiec szkło możesz dokupić nawet za rok.
Z mojej bardzo małej amatorskiej wiedzy wynika, że jaśniejszy tamron da mi lepsze efekty i "elastyczność", szczególnie mowie tutaj o np. "imieninach wujka Stefka" w ciemnym "gościnnym", komunii itp.

neoma3xxx 
Nowy
neoma3xxx

Mam już mętlik w głowie ;-) )))

Cały czas wacham się czy warto dopłacać do D7100 (jak nie jest mi potrzebny super wytrzymały aparat w wytrzymałej obudowie, uszczelniony, 2 sloty na kartę, dodatkowy wyświetlacz lub lepszy wizjer itp) a różnica w AF 39 czy 51 to chyba nie jest az tak wielka różnica dla amatora.

Te wszystkie zalety na pewno BEZ WĄTPIENIA doceni ten kto pracuje zawodowo jako fotograf i używa apratu do codziennej pracy.

I duży minus dla D7100 jak dla mnie - brak obrotowego LCD co bardzo ułatwia kręcenie filmów i robieni foto np dziecku

Cały czas zastanawia mnie czy D7100 będzie robił dużo lepsze fotki (bez filtra AA) i czy ta różnica jest warta aby dokładać tyle kasy :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Odpowiedz do tematu