Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 20 Mar, 2013
Jasna stałka na śluby, Canon 5D, FF
Autor Wiadomość
Kanel 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   Jasna stałka na śluby, Canon 5D, FF

Witam.
Fitografią zajmuję się amatorsko.
Znajomy poprosił mnie bym mu pstrykał na ślubie kościelnym.
Uznałem ze to dobry pretekst do kupna jasnej stałki. :grin:
W moim skromnym arsenale znajduje się Canon 5D Mark II, 17-40 4 L, 70-200 4 L oraz lampa Canon speedlite 430EX.
Czyli na zdjęcia w kościele zdecydowanie za ciemno.
Oczywiście gdybym miał 6 tyś to nie zakładał bym tego tematu i kupił bym Canona 24 1.4 L lub 35 1.4 L ale luksusu takiego ja niestety nie posiadam.
Do wydania mam 2 tyś.
Zastanawiam się nad dwoma obiektywami a mianowicie canonem 28m 1.8 USM oraz canonem 50m 1.4 USM.
I nie wiem czy pierwszy nie jest za szeroki a może ten drugi jest za wąski jak na zdjęcia w kościele.
Kumpel pstryka po weselach używając sigmy 30m 1.4 i nie narzeka ale niestety nie współpracuje ona z FF.
Nie jestem uparty oczywiście na te dwa szkła które wymieniłem.
Jeśli ktoś może to proszę polecić podobne które mogły by się sprawdzić w mojej sytuacji.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 20 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   

Na szeroko już masz 17-40L. Od biedy wystarczy. Brakuje 50mm i jasnych 85mm. Ja proponuję 85/1.8 i Sigmę 50/1.4.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Na ff w kościele to 85 lub 135 się przydaje, bo z 35 to musisz blisko być a to przeszkadza niektórym klechom.

35 owszem przydatna ale w kościele nie używałem. Jak było ciasno to 50, jak więcej miejsca 85 i 135.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ rafisko, czytałeś jaki jest budżet :?:
za MM proponuję 85 f/1.8 i 50 f/1.4 ale canona bo jest tańszy, a i tak trzeba będzie dołożyć lub kupić używki

Kanel 
Nowy

Jak narazie to wnioskuje z waszych wypowiedzi że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie 50m canona 1.4 ... Kościółek jest "mały wiejski" więc powinno by ok. Obiektywy MM wyraźnie przekraczają budżet. Niestety mam aby 2 tyś. Mam nadzieje że wystarczy mi zakup jednego szkła i jakoś się wspomogę moim 17-40 f4 L. Aparat ma 21MP więc w razie co będzie z czego kadrować.
Moje następne pytanie to co lepsze sigma 50m 1.4 czy taki sam canon

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

ja kupiłem canona bo ciągnie mnie do systemowych ale testy optycznych mówią dużo :!:

rafisko 
Rozmowny
ignorant

lexus napisał/a:
@ rafisko, czytałeś jaki jest budżet

Czytałeś

Nie ma w canunie (takim fajnym systemie) 135 2.8 za tysiaka..?
Bo plastikowa 85/1.8 jest za mniej więcej tyle.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ rafisko, jeżeli myślisz o tym: Canon EF 135mm f/2.8 Soft Focus, to cena jest podobna do C50 f/1.4 ale jest on niezbyt jasny i pomijając już dość leciwą konstrukcję niespecjalnie nadawałby się

siosio 
Maniak

Wysłany: Sob 23 Mar, 2013   

Gwoli przypomnienia: Canon ma niezły ef 100mm f/2 - tylko trochę droższy od ef 85 f/1.8

[ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 17:03 ]
Kanel napisał/a:
Jak narazie to wnioskuje z waszych wypowiedzi że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie 50m canona 1.4 ... Kościółek jest "mały wiejski" więc powinno by ok. Obiektywy MM wyraźnie przekraczają budżet. Niestety mam aby 2 tyś. Mam nadzieje że wystarczy mi zakup jednego szkła i jakoś się wspomogę moim 17-40 f4 L. Aparat ma 21MP więc w razie co będzie z czego kadrować.
Moje następne pytanie to co lepsze sigma 50m 1.4 czy taki sam canon

Sigma jest optycznie lepsza.

Canon ma lepszy i szybszy AF.

Sigmę przed zakupem lepiej przetestować na pełnej dziurze pod względem celności AF.

[ Dodano: Sob 23 Mar, 2013 17:14 ]
Jest jeszcze ef 35 f/2 - wersja starsza bez IS -kosztuje nawet poniżej tysiąc zł.

Na brzegu jest ostrzejszy od dwa razy droższego ef 28 f/1.8 - ale w centrum ostrzejszy jest ef 28 f/1.8

Nie ma silniczka USM - ale podobno nie ma problemów z celnością.

A może ef 35 f/2 i ef 50 f/1.8 ?

50 f/1.8 jest podobnie ostry, co ef 50 f/1.4

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 23 Mar, 2013   

Kanel.
Canon 85 1.8 - po prostu musisz go mieć, jeśli Cię nie stać na Sigmę 85 1.4 czy Canona 85 1.2L.

Inny to oczywiście Canon 50 1.4 USM - tu wielu zachwala Sigmę, ja jednak polecam ten obiektyw, bo nie jest zły,a trochę tańszy i jakbyś się "spiął" to niebawem będziesz miał i 50 i 85. :idea:

Porównanie Sigmy i Canona.
Jeśli trafiłbyś na porządny AF w Sigmie - dołóż i bierz, jeśli chcesz oszczędniej, Canon też da radę.

Odpowiedz do tematu