Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana puszki czy systemu
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 21 Mar, 2013   

kozidron napisał/a:
przyganiał znawca wykresów :razz:
Ja się nawet nie zdziwię, jak za jakiś czas "przetestujesz" K-5II i będziesz opowiadał takie same bzdury, jak teraz o swoim rzekomym użytkowaniu K-5... :lol:
kozidron napisał/a:
Ty jak zwykle, możesz myśleć tylko o pentaxie, przyszło ci do głowy, że ja mogę mieć na myśli szkło z innego system
Tak oczywiście, wynika to jasno z tej wypowiedzi:
kozidron napisał/a:
pewnie, że na stałeczce jest lepiej ze światłem, tylko że na stałce 200mm pentaxa jest delikatnie mówiąc "średnio"
Być może miałeś na myśli szkło z innego systemu, ale musisz w takim razie dużo pracować nad przelewaniem swoich światłych myśli na klawiaturę. :lol:

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Mar, 2013   

jaad75 napisał/a:
Ja się nawet nie zdziwię, jak za jakiś czas "przetestujesz" K-5II i będziesz opowiadał takie same bzdury, jak teraz o swoim rzekomym użytkowaniu K-5... :lol:

Po się tu licytować, więcej już się nie da napisać, moje doświadczenia w tej kwestii są takie, że zestaw k5+16-50 jest zauważalnie słabszy pod względem af-u od 7d+17-55 i to zarówno pod względem celności jaki i szybkości. Ty uznałeś od razu, że obiektyw musiał być uszkodzony.

jaad75 napisał/a:
Tak oczywiście, wynika to jasno z tej wypowiedzi:

widać masz ciężki dzień, myslałem, że mogę na Ciebie liczyć, iż na tyle nie leżysz intelektualnie i się domyślisz, że nie mogę mówić o szkle pentaxa 200/2.0 bo takowego nie mogłem mieć w rękach, widać się przeliczyłem, nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni :razz:

Weź mi powiedz jeszcze jedno, z kundlem sigmy 17-50 będzie lepiej (mówie o k5, żebyś nie miał wątpliwości i nie zaczął znowu jęczeć o przelewaniu myśli), bo może kolega sprzeda ten super obiektyw za 3tysia i kupi sobie sigme za 1800 ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 22 Mar, 2013   

kozidron napisał/a:
Ty uznałeś od razu, że obiektyw musiał być uszkodzony.
Ja uznałem, że może być uszkodzony, jeśli zachowuje się tak, jak opisałeś, czyli błądzi. Jak napisałem wcześniej, w przypadku K-5, poniżej 4EV spada celność i szybkość (zapewne twierdzisz, że w 7D nie? :razz: ), ale jeśli w takich warunkach 16-50 "błądzi", to nie zachowuje się prawidłowo i może to być objawem padającego SDM-a. Chyba, że było jeszcze ciemniej... :roll:
kozidron napisał/a:
widać masz ciężki dzień, myslałem, że mogę na Ciebie liczyć, iż na tyle nie leżysz intelektualnie i się domyślisz, że nie mogę mówić o szkle pentaxa 200/2.0 bo takowego nie mogłem mieć w rękach, widać się przeliczyłem, nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni :razz:
Tak zawinąłeś tę wypowiedź, że nawet jak ją usiłujesz odwinąć, to się słabo klei, ale niech Ci będzie. A z pewnością "przeliczyłeś się" nie ostatni raz.
kozidron napisał/a:
Weź mi powiedz jeszcze jedno, z kundlem sigmy 17-50 będzie lepiej (mówie o k5, żebyś nie miał wątpliwości i nie zaczął znowu jęczeć o przelewaniu myśli), bo może kolega sprzeda ten super obiektyw za 3tysia i kupi sobie sigme za 1800 ?
Będzie szybciej, bo HSM jest szybszy od hybrydowego SDM. Zwolnienie i spadek trafień w okolicach 3-4EV będzie relatywnie podobny (czyli wciąż Sigma będzie reagowała szybciej, żeby nie było wątpliwości :roll: ), bo to kwestia SAFOX-a IX+, optycznie to już kwestia tego, jak dobry egzemplarz 16-50 ma Twój znajomy, bo te potrafią się między sobą różnić dramatycznie. Nie wiem jak z powtarzalnością 17-50. BTW, nie wiem gdzie widziałeś tę Sigmę za 1800, chyba, że piszesz o używanej.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Będzie szybciej, bo HSM jest szybszy od hybrydowego SDM. Zwolnienie i spadek trafień w okolicach 3-4EV będzie relatywnie podobny (czyli wciąż Sigma będzie reagowała szybciej, żeby nie było wątpliwości :roll: ), bo to kwestia SAFOX-a IX+, optycznie to już kwestia tego, jak dobry egzemplarz 16-50 ma Twój znajomy, bo te potrafią się między sobą różnić dramatycznie. Nie wiem jak z powtarzalnością 17-50. BTW, nie wiem gdzie widziałeś tę Sigmę za 1800, chyba, że piszesz o używanej.

dzięki, będę za niedługo zabierał kolegę, na reporterkę na ciemnej sali (nie koncert ale warunki bardzo podobne), to się z nim przeleze do sklepu, akurat do serwisu i pro centrum mam blisko i się przekonam.
Troszkę lipa, że taki spory rozrzut w topowym modelu szkła pentaxa.

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
nie mam w zwyczaju wypowiadać się na temat sprzętu, którego nie trzymałem w rękach albo nie testowałem osobiście

a Kopernik była kobietą ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 26 Mar, 2013   

kozidron napisał/a:
Troszkę lipa, że taki spory rozrzut w topowym modelu szkła pentaxa.
No niestety - rozrzut jest spory, ale co się dziwić, jak nawet stosunkowo nieskomplikowane optycznie Limitedy FA udało im się w Wietnamie popsuć... Ponoć serie wypuszczone od początku 2012 lepiej trzymają parametry i mają poprawiony SDM (może po przejęciu Ricoh przeznaczyło więcej środków na QC), ale nie wiem na ile to wiarygodne informacje.

BTW, byłem w sobotę na tym koncercie (niestety kolega od D700 nie dał rady, ale raczej i tak nic by nie zrobił) - spodziewałem się masakry, ale nie aż takiej... 0-1EV i maszynka do dymów... Z celnością AF nie było specjalnych problemów (choć zanotowałem zwolnienie podobne do tego z K-5 ze 2-3EV wyżej), gorzej z tym, że muszę teraz coś wykrzesać z ISO25600-51200, które okazjonalnie spadało do okolic 12800... Marnie to widzę... Narazie nie mam nawet siły się za to zabrać...

[ Dodano: Wto 26 Mar, 2013 02:22 ]
A propos dyskusji o tym, ze żaden SAFOX szkłom Pentaksa nie pomoże, przeczytaj test (na 16-50 właśnie):
http://www.optyczne.pl//2..._ergonomia.html
:cool:

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
A propos dyskusji o tym, ze żaden SAFOX szkłom Pentaksa nie pomoże, przeczytaj test (na 16-50 właśnie):

no właśnie czytam test zarówno 16-50 jak i k52 ale do optycznych testów mam gruby dystans, po tym jak kilka lat temu przeczytałem jak robią testy af-u czy też jak testują stabilizację matrycy, o kilku innych kwestiach nawet nie wspominam :wink:

jaad75 napisał/a:
gorzej z tym, że muszę teraz coś wykrzesać z ISO25600-51200, które okazjonalnie spadało do okolic 12800...

takie wartości iso z przyczyn natury obiektywnej w canonie albo są nieużywalne albo niedostępne :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozidron napisał/a:
jak robią testy af-u
Tego nię będę komentować ;)
kozidron napisał/a:
jak testują stabilizację matrycy,
A co z tym nie tak?

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
A co z tym nie tak?

szkoda mielić temat, było juz o tym tyle w komentach na głównej i na forumie, że szkoda liter. Podawany średni wynik jest "w bardzo bezpiecznych" widełkach dość odległych od rzeczywistej wydajności.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Podawany średni wynik jest "w bardzo bezpiecznych" widełkach dość odległych od rzeczywistej wydajności.
Mam rozumieć, że widzisz odchyłkę rozdzielczości rzędu 1.5, czy nawet 5% i uznajesz zdjęcie z taką odchyłką za nietrafione? :roll:

kozidron
[Usunięty]

jaad75, nie, mam na myśli, że wydajność stabilizacji jest większa w niektórych olkach (to juz historia) i w pentaxach.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Aaa, dopiero zauważyłem, że o tych widełkach, to było a propos stabilizacji... Tu akurat wyszło mi podobnie jak Optycznym - 2.66EV. W poprzedniku miałem podobny wynik.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozidron napisał/a:
zkoda mielić temat, było juz o tym tyle w komentach na głównej i na forumie, że szkoda liter.
Zasadniczo głównej nie śledzę, a i na forum jakoś nie przypominam sobie ostrej debaty w temacie ;)
kozidron napisał/a:
Podawany średni wynik jest "w bardzo bezpiecznych" widełkach dość odległych od rzeczywistej wydajności.
Jest wykres, który dość dużo mówi. Oczywiście zależy od testującego jak trzyma aparat ale przecież trudno przyjąć, że każdy ma delirkę ;)

Odpowiedz do tematu