Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013 Fotometria małym teleskopem z centrum Warszawy
Do jakiegoś czasu mam w swoim arsenale Maka 127 mm o ogniskowej 1500 mm. Ostatnio korzystając z poświętecznej wyprzedaży w Delcie kupiłem sobie montaż HEQ5 (ten tańszy bez GoTo, bo ja z czasów, gdy ustawiało się ręcznie).
Postanowiłem więc sprawdzić jak taki zestaw pracuje ze sobą. W tym celu pożyczyłem budżetową kamerę CCD Orion G3 (koszt 2500 zł). Sprzęt wystawiłem w poniedziałek na taras Centrum Astronomicznego PAN leżącego w okolicach centrum Warszawy.
Przez jakieś 1.5 godziny obserwowaliśmy pole gwiazdy zmiennej YZ Cnc wykonując ekspozycje o czasie 75 sekund. Montaż, choć ustawiony trochę na chybcika, dawał radę. Jeśli gwiazdy były poruszone to najczęściej z powodu przejeżdżających obok tarasu autobusów MZA, a nie ze względu na błędy prowadzenia.
Dzisiaj wstępnie zredukowałem dane i jestem w małym szoku. YZ Cnc miała jasność 14 mag i fotometruje się z błędami na poziomie 0.01 mag. Najsłabsze gwiazdy jakie się zarejestrowały są słabsze niż 17 mag.
Poniżej dwa rysunki: jedno z wykonanych zdjęć z zaznaczonymi jasnościami gwiazd z pola AAVSO, drugi to wykres błąd fotometrii vs rzeczywista jasność gwiazd.
Wniosek jest taki, że przy stosunkowo niewielkim budżecie użyteczną fotometrię gwiazd do 17 mag daje się robić nawet z centrum dużego miasta.
Hm.... gdy byliśmy młodzi, to sięgnięcie w jakikolwiek sposób 17m było marzeniem ściętej głowy. A teraz jedzie się do salonu DoOp, mówi: "Panie Przemek, poproszę to, to, to i to", płacimy i tego samego dnia zanurzamy się głeboko we Wszechświat.....
Arek , masz jakieś dane co do jasności powierzchniowej nieba w Wawie?
Nie mam, ale myślę że świeci na poziomie 18-18.5 mag.
Ja pamiętam, że przed zamontowaniem CCD, czyli jeszcze na początku tak 90tych XX wieku, 60cm teleskop w Ostrowiku, wyposażony w dobrej klasy fotometr, miał zasięg do 12 mag... Co to się porobiło...
Dokładnie! Pamiętem, że którejś nocy na obozie we Fromborku, mimo nie do końca ciemnego nieba, udało mi się spokojnie wypatrzeć (bez zerkania - "na wprost") najsłabsze gwiazdy z "Atlas Coeli" Antonina Becvara. (chyba 11m5)
Teraz fotograficznie taki zasięg jest na porządku dziennym, a to, co ludzie potrafią wyczarować z 80ED, kiedyś możnaby przypisać Hubble'owi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13