Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Alternatywa Canona 100-400 /4.5-5.6/
Autor Wiadomość
mrck
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013   Alternatywa Canona 100-400 /4.5-5.6/

Powoli szukam jakiegoś porządnego tele do mojego Canona 600d.
Zainteresowały mnie dwa obiektywy:
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM oraz
Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM Lens
Jednak są troszkę za drogie jak na moje potrzeby - troche ponad 1000 funtów.
Co można było by kupić coś zbliżonego, jednak troszkę tańsze - tak około 700 funtów(około 3500zł).

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013   

Nowego nic ciekawego nie kupisz za takie pieniądze. Natomiast warto poszukać w czymś używanym. Lub dołożyć trochę kaski.
Za sporo mniejsze pieniądze warto natomiast kupić Tamrona 70-300 VC USD.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Możesz zawsze kupić sigmę 150-500 OS. Jakość obrazu z tego obiektywu jest jednak dyskusyjna. Poszukaj zdjęć w necie z niego, kto wie? może Ci wystarczy taka jakość?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka, tak przy okazji, jaką pokazuje Ci przysłonę na 500mm?

Pan_Żabka 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Pan_Żabka, tak przy okazji, jaką pokazuje Ci przysłonę na 500mm?

Ja mam 50-500 OS, pokazuje taką jaką ustawię, zwykle poniżej f8 nie ustawiam.
Odkryłem za to inny problem... po roku użytkowania w niespecjalnie ekstremalnych warunkach nassała zatrważającą ilość syfu do środka :mad:

Sunders 

Pan_Żabka napisał/a:
mam 50-500 OS, pokazuje taką jaką ustawię, zwykle poniżej f8 nie ustawiam

Pan_Żabka, chodziło o to jaka minimalną wartość przysłony pokazuje Ci aparat po ustawieniu ogniskowej twojej sigmy na 500 mm? 6,3 jak ma w specyfikacji, czy 5,6?

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 21:17 ]
O.K. już przeczytałem w innym wątku, że 6,3 :smile:

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2013   

MM napisał/a:
Za sporo mniejsze pieniądze warto natomiast kupić Tamrona 70-300 VC USD

Wydaje się być ciekawą propozycją. Jakie to jest mocowanie? EF, EF-S? I jak zachowuje się przy 200-300mm?
Kosztuje 299 funtów, więc jeszcze zostało by trochę na coś innego.

Zacząłem przeglądać stare zdjęcia, i widzę że w sumie do 200mm też by wystarczyło.
Znalazłem:
1. Tamron 70-200 mm F2.8 Di LD (IF) MACRO - o co chodzi z tym MACRO? Do normalnego użytku gorzej się nadaje?
2. Tamron 28-300mm F3.5-6.3 XR DI VC LD Aspherical (IF) Macro - gorsze światło, ale duży zakres ogniskowej. Tylko czy nie kosztem jakości obrazu?
3. Canon EF 24-105mm f4L IS USM Lens - troszkę krótki, ale wydaje się ciekawy. Po przeliczeniu razy 1.4 daje prawie 150mm - jest sens tak to przeliczać?
4. Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM - tylko bez stabilizacji. Wersja IS prawie raz droższa. Musiał bym trochę naciągnąć budżet :???:
Co według was wydaje się najrozsądniejszą decyzją. I który z nich ma najlepszą jakość obrazu?

Pan_Żabka napisał/a:
Możesz zawsze kupić sigmę 150-500 OS

Za długie dla mnie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Najlepsza jakość obrazu to bezwzględnie Tamron 70-200/2.8. Macro się nie przejmuj, bo to nie jest prawdziwe macro, choć jak na takie szkło można robić zdjęcia z dość bliska.
Wada tego szkła w porównaniu do Canona 70-200/4 to sporo wolniejszy AF.

mrck
[Usunięty]

Sporo robię zdjęć psu, który na spacerze jest z ciągłym ruchu. Więc wydaje się, że Canon ze względu na AF jest lepszym rozwiązaniem. Szukam czegoś do scen dynamicznych, w ruchu. Być może również rajdy oraz niekiedy na wycieczki w góry - ale nie do krajobrazów.
Jak duża różnica jest w jakości obrazu? Zastosowanie amatorskie raczej.
No i jak ma się do tych dwóch ten Tamron 70-300mm? Przepaść, czy nie jest tak źle? I jeszcze jedno pytanie - jak sprawuje się AF w tym 70-300?
Dzięki wielkie za odpowiedzi, bo już powoli obraz się rozjaśnia :grin:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AF w 70-300 VC USD jest całkiem niezły. Natomiast jeżeli chcesz robić ruch i mieć jakość to wybór zostaje jeden. Canon 70-200/4 L USM.

mrck
[Usunięty]

A brak stabilizacji w Canonie to duży problem? Bo różnica w cenie spora. Bez IS ok. 470 a z IS 900 funtów...

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mrck, do takich fotek jak pisałeś IS ci nie potrzebny. A jak będziesz miał to i tak wyłączysz w takich ujęciach.

Sunders 

mrck napisał/a:
A brak stabilizacji w Canonie to duży problem?

IMO nie.

mrck napisał/a:
Bez IS ok. 470 a z IS 900 funtów...

Bo te obiektywy nie róznią się tylko obecnością stabilizacji, wersja z IS jest oprócz tego lepsza optycznie.

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Kwi, 2013   

Więc chyba Canon 70-200/4. Chociaż trochę zastanawiam się, czy nie będzie dużo poruszonych zdjęć przy dłuższej ogniskowej, jeśli będzie jakaś scena statyczna.
Ten Tamron 70-300 też mnie zaciekawił - też bez stabilizacji.
Jeszcze trochę czasu na przemyślenie mam :???:

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 04 Kwi, 2013   

mrck, Tamron bez stabilizacji rowniez jest duzo slabszy optycznie od swojego stabilizowanego nastepcy, to nie sama obecnosc stabilizacji wplywa tu na cene

Odpowiedz do tematu