Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Monitor do fotografii dla amatora
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 28 Lis, 2012   

Podejrzewam, że ten "wysokiej klasy kalibrator" to był po prostu kolorymetr a nie spektrofotometr, co skutecznie uniemożliwiło poprawną kalibrację monitorów o gamucie większym od sRGB.

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Lis, 2012   

komor napisał/a:
u mnie w zasadzie bez zmian, monitor ten sam, kalibratora nadal brak. Obecnie mam inne potrzeby finansowe

i znowu mógłbym się pod tym podpisać ;)

[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 11:38 ]
hijax_pl napisał/a:
Podejrzewam, że ten "wysokiej klasy kalibrator" to był po prostu kolorymetr a nie spektrofotometr, co skutecznie uniemożliwiło poprawną kalibrację monitorów o gamucie większym od sRGB.

niestety to było dawno ale nie zaprzeczę bo nie dopytałem

kaiser64 
Uczestnik

Wysłany: Pią 05 Kwi, 2013   

Witam

Mam nadzieje ze nie zostanę od razu zjechany za moje pytanie.
Otóż powoli mój monitor acer x223w kończy sie. Zaczynaja sie przełamania kolorów i dziwne smuZenie. Potrzebuje nowego monitora oczywiście nie w zabojczej cenie.
Chciałem sie Was spytać o konkretny model tzn HP pavilion 23xi ips.

Monitor głownie do obróbki grafiki (na własne potrzeby przedewszystkim).

Co o nim myślicie?

lvl3ha 
Rozmowny

72% NTSC nie wspiera nawet sRGB, AdobeRGB. Ja bym olal to. WIem ze cena jest przystepna. Lepiej doplac do jakiegos starego monitora albo klik . Cena przystepna a monitor ok.

kaiser64 
Uczestnik

Czy to ten? http://www.amazon.co.uk/E...rds=eizo+fs2331

Jestem z uk więc linki z uk miło widziane.
A inni co powiedzą?

lvl3ha 
Rozmowny

http://www.youtube.com/watch?v=DdAoOnb-vyI
Jesli grasz to polecam ten monitor. Kolory odwzorowuje pieknie. Dla grafili to juz wiecej kasy. Sam mysle nad Dell U2413 problem ze kalibrator do niego kosztuje kupe kasy :(

kaiser64 
Uczestnik

W tym rzecz ze komputera uzywam tylko do edycji zdjec....

lvl3ha 
Rozmowny

Monitor z podlaczeniem DisplayPort (najlepiej standard 1.2) + karta.graficzna.

Tak jak pisalem ja mysle nad Dell U2413 ale wiem ze swietny jest eizo sx2462w tylko cena mnie odstrasza.

kaiser64 
Uczestnik

A cos do kwoty 250f tak jak tamten Eizo fs2331

lvl3ha 
Rozmowny

kaiser64 napisał/a:
A cos do kwoty 250f tak jak tamten Eizo fs2331

Moja rada. Monitor co pokryje przynajmniej sRGB w 100% a adobeRGB w 95%. Jak nie masz doswiadczenia to o tanim zapomnij. ewentualnie cos z CRT poszukaj w tej cenie.

kaiser64 
Uczestnik

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013   

To reasumujac.
Do amatorskiej obróbki zdjęć na początek ten eizo fs2331 bedzie dobry?
Bo w ten cenie co jest to mógłbym go przygarnac. No chyba ze cos jeszcze jest ciekawego z pokryciem sRGB w cenie do 240f powiedzmy?

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Nie 26 Maj, 2013   

Zapewne po fakcie, ja mam ten monitor do obróbki i w tej cenie nic sensownego nie ma, niestety jak nie możesz dołożyć to wybór dobry, według mnie największą wadą tego monitora są słabe kąty ( spadek kontrastu czy coś w tym stylu) tzn. kąty widzenia ma dobre, ale spadek kontrastu za duży. O tym fakcie nie wiedziałem przed zakupem, ale i tak jeżeli nie ma się kasy to wybór oczywisty.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 26 Maj, 2013   

lvl3ha napisał/a:
72% NTSC nie wspiera nawet sRGB, AdobeRGB.
NTSC praktycznie pokrywa się z Adobe RGB (jest lekkie przesunięcie w niebieskim), tak więc ekran 72%NTSC, to praktycznie ekran o standardowym gamucie i zazwyczaj pokrywa sRGB z wystarczającą dokładnością. :roll:

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

Cytat:
NTSC praktycznie pokrywa się z Adobe RGB (jest lekkie przesunięcie w niebieskim), tak więc ekran 72%NTSC, to praktycznie ekran o standardowym gamucie i zazwyczaj pokrywa sRGB z wystarczającą dokładnością. :roll:

O dzieki za uswiadomienie ale gafa.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Wto 11 Cze, 2013   

Panowie a co myślicie o:
1. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2917592
2. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3008857

Niestety nie ma opcji abym mógł sobie pozwolić na więcej niż 1000zł :( Do tej pory pracowałem na Dell 2209Wa i generalnie nie narzekałem ale zaczyna niestety padać - mam od dołu ok 4cm szary pas... pracować się już nie da... Wiem, że budżet bez pola manewru ale może jednak da rade coś w miarę sensownego kupić?

Odpowiedz do tematu