Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Podejrzewam, że ten "wysokiej klasy kalibrator" to był po prostu kolorymetr a nie spektrofotometr, co skutecznie uniemożliwiło poprawną kalibrację monitorów o gamucie większym od sRGB.
u mnie w zasadzie bez zmian, monitor ten sam, kalibratora nadal brak. Obecnie mam inne potrzeby finansowe
i znowu mógłbym się pod tym podpisać
[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 11:38 ]
hijax_pl napisał/a:
Podejrzewam, że ten "wysokiej klasy kalibrator" to był po prostu kolorymetr a nie spektrofotometr, co skutecznie uniemożliwiło poprawną kalibrację monitorów o gamucie większym od sRGB.
niestety to było dawno ale nie zaprzeczę bo nie dopytałem
Mam nadzieje ze nie zostanę od razu zjechany za moje pytanie.
Otóż powoli mój monitor acer x223w kończy sie. Zaczynaja sie przełamania kolorów i dziwne smuZenie. Potrzebuje nowego monitora oczywiście nie w zabojczej cenie.
Chciałem sie Was spytać o konkretny model tzn HP pavilion 23xi ips.
Monitor głownie do obróbki grafiki (na własne potrzeby przedewszystkim).
72% NTSC nie wspiera nawet sRGB, AdobeRGB. Ja bym olal to. WIem ze cena jest przystepna. Lepiej doplac do jakiegos starego monitora albo klik . Cena przystepna a monitor ok.
http://www.youtube.com/watch?v=DdAoOnb-vyI
Jesli grasz to polecam ten monitor. Kolory odwzorowuje pieknie. Dla grafili to juz wiecej kasy. Sam mysle nad Dell U2413 problem ze kalibrator do niego kosztuje kupe kasy
Moja rada. Monitor co pokryje przynajmniej sRGB w 100% a adobeRGB w 95%. Jak nie masz doswiadczenia to o tanim zapomnij. ewentualnie cos z CRT poszukaj w tej cenie.
To reasumujac.
Do amatorskiej obróbki zdjęć na początek ten eizo fs2331 bedzie dobry?
Bo w ten cenie co jest to mógłbym go przygarnac. No chyba ze cos jeszcze jest ciekawego z pokryciem sRGB w cenie do 240f powiedzmy?
Zapewne po fakcie, ja mam ten monitor do obróbki i w tej cenie nic sensownego nie ma, niestety jak nie możesz dołożyć to wybór dobry, według mnie największą wadą tego monitora są słabe kąty ( spadek kontrastu czy coś w tym stylu) tzn. kąty widzenia ma dobre, ale spadek kontrastu za duży. O tym fakcie nie wiedziałem przed zakupem, ale i tak jeżeli nie ma się kasy to wybór oczywisty.
NTSC praktycznie pokrywa się z Adobe RGB (jest lekkie przesunięcie w niebieskim), tak więc ekran 72%NTSC, to praktycznie ekran o standardowym gamucie i zazwyczaj pokrywa sRGB z wystarczającą dokładnością.
NTSC praktycznie pokrywa się z Adobe RGB (jest lekkie przesunięcie w niebieskim), tak więc ekran 72%NTSC, to praktycznie ekran o standardowym gamucie i zazwyczaj pokrywa sRGB z wystarczającą dokładnością.
Niestety nie ma opcji abym mógł sobie pozwolić na więcej niż 1000zł Do tej pory pracowałem na Dell 2209Wa i generalnie nie narzekałem ale zaczyna niestety padać - mam od dołu ok 4cm szary pas... pracować się już nie da... Wiem, że budżet bez pola manewru ale może jednak da rade coś w miarę sensownego kupić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9