Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 wybór lustrzanki do 5000 zł
Witam,
Otóż stoję ostatnio przed wyborem lustrzanki cyfrowej, chcę się przenieść z mojego wysłużonego kompaktu Sony H2. Fotografować mam zamiar raczej amatorsko, głównie fotografia krajobrazowa, bardzo często jeżdżę na wycieczki po świecie po górach i potrzebuję kupić fajny sprzęt do relacji z moich podróży. Jednym z modeli nad którym się zastanawiam jest Sony Alpha SLT-A57, wypada dość dobrze w testach, co o nim sądzicie. Z nikona polecają mi modele D90 i D7000, ale to dość stare konstrukcje. Jest jeszcze Canon EOS 60D. Proszę o wasze sugestie i ewentualne porady. Zależy mi też na tym aby aparat nie był zbyt skomplikowany w obsłudze ponieważ to będzie mój pierwsyz kontakt z lustrznaką
sonique2955, interesuja cie krajobrazy to nie wydawaj wszystkiego na korpus i obiektyw, pomysl jeszcze nad filtrami, chociazby systemowymi jak Hitech czy Lee. dorzuc do rozwazanych korpusow Pentaksa K-5, z Nikonow rozwaz D7000 a odrzuc D90
Canon 60D jest nawet ciut starszy od Nikona D7000. Lepszą matrycę ma NIkon D7000.
Nikona d7100 z 18-105 kupisz za około 5400 złotych - na pewno warte przemyślenia.
Pomyśl też nad Nikonem D5200 - ma bardzo dobrą matrycę - ale jest to o segment niższa od wymienionych przez ciebie obiektywów.
Ważny jest obiektyw.
Dosyć fajny zestaw to Nikon D7000 plus Sigma 17-70 f/2.8-4 (jest lepszy od nikkor 18-105), wart poniżej 5 tysięcy, plus do tego przydałby się Nikkor ef 35 f/1.8G - wtedy będzie to już koszt około 5400 złotych
A do tego Nikona D7100 jaki obiektyw polecacie, czy warto kupować ten który oferują w zestawie ? Prosiłbym jeszcze o komentarz odnośnie Lustrzanek Sony, podobno nikt ich nie poleca ponieważ na rynku królują Nikon i Canon ale przeglądając różnego rodzaju fora one zbierają dużo dobrych opinii.
Do krajobrazówki? Kup co Ci się podoba. Sony może spokojnie być, tak jak cała reszta.
Jeśli chcesz brac to na niezbyt zobowiązujące "sesje' w góry, to rozważ stosunkowo mały korpus z jakimś jednym w miarę uniwersalnym obiektywem. Nawet polecałbym jakiegoś małego bezlusterkowca, jednak z wizjerem (nieistotne czy optycznym czy elektronicznym) bo niestety, z samego ekranu LCD to mogą być kłopoty z kadrowaniem w górskim słońcu.
Niestety, obsługi wszystkiego będziesz sie musiał nauczyć, i to nie chodzi o to gdzie co tam jest w tym korpusie, tylko jak po prostu robić lepsze zdjęcia. Tzn. poza automatem. Żaden korpus za Ciebie nie wymyśli jak choćby poprawnie skorygować ekspozycję na śniegu
No właśnie a do tego Sony Alpha 57 to jakie obiektyw polecalibyście, nie ukrywam że zależy mi i na szerokim kącie jak i na dużym zoomie więc w conajmniej 2 trzeba się będzie zaopatrzyć. Głównym miejscem robienia fotek będą góry
No właśnie a do tego Sony Alpha 57 to jakie obiektyw polecalibyście
Nie polecalibyśmy A57, bo jest znacznie gorszy od konkurencji w tej cenie. Lustrzanką też można go nazwać tylko od biedy, bo lustro służy tam tylko do ustawiania ostrości, a nie do obserwacji kadru.
sonique kup se pentaksa to Ci z pobożnym zachwytem doradzą, inaczej nie licz
A co do obiektywów, cóż, wszędzie (no, w C, N i S na pewno) masz to samo. Weźmiesz podstawowe 18-sto ileś tam i jakąś szeroką Sigmę i tyle. Hameryki się odkryć nie da. Twoje potrzeby chyba są niezbyt duże i dość typowe. Naprawdę, praktycznie wszystkim się to obleci, szczególnie na pioziomie że po prostu chcę trochę miłych fotek sobie zrobić w górach.
(wiem ... tonalne i te sprawy i oprogramowania matrycy i w ogóle...)
(wiem ... tonalne i te sprawy i oprogramowania matrycy i w ogóle...)
Zapominałeś o wizjer, dwie rolki, uszczelnienia, długość pracy na akumulatorze... Pewnie wg. Ciebie równie nieistotne, ale wszystkie razem składają się na znacząco gorszy produkt. A przynajmniej znacząco gorszy od Nikonów i Pentaksów w tym zakresie cenowym.
jaad, naprawdę, starałem się napisać, ze z mojego punktu widzenia do tego, czego sonique aparatu potrzebuje to powinien kupic jak najmniejszy korpus, najlepiej jakieś cos bez lustra z jakimkolwiek wizjerem. Na zasadzie: lepiej mniej nosić niz więcej, gdy zdjecia na takim poziomie i tak będa takie same. Oczywiście, ze dzięki dwóm rolkom krajobrazy mu nie pouciekaja, a z powodu uszczelnień będzie mógł robic fotyna szlaku gdy leje. Natomiast z tego co Ty piszesz to tylko czas pracy na baterii ma jakies znaczenie. Zresztą, z mojego w sumie niemałego doświadczenia w górach ze zdjęciami: niezbyt duże.
Krajobrazy to obiektyw szerokokątny, a najlepiej ultra szerokokątny, rektilinearny, o ogniskowej w zakresie 10-25mm.
Ogniskowe przyrodnicze to 300-400mm
Do makro wystarczy jakiś już zwykły obiektyw z założonymi pierścieniami pośrednimi.
W bazie obiektywów tu na Optycznych można zobaczyć jakie obiektywy są dostępne, a ceny na Allegro.
No i będziesz zadowolony A co do obiektywów, to oczywiście Tutejszyn ma rację, ale gdybyś chciał w pełni zrealizować jego podpowiedzi, to chyba musiałbyś przekroczyć tytułowy budżet. Żeby się w nim zmieścić, to chyba radziłbym wziąć korpus z obiektywem standardowym Sony DT 18-55 mm f/3.5-5.6 SAM II (tak a'propos Optyczni: może warto by go przetestować ), który jak na kitowy (czyli kupowany w zestawie), ma całkiem niezłe osiągi, duże lepsze od obiektywu Sony DT 18-70, od którego ja zaczynałem i który dłuuugo musiał mi wystarczać. Oczywiście to jeszcze nie to samo co mój obecnie używany Carl Zeiss 16-80, ale do krajobrazu w zupełności wystarczy. Natomiast co do dłuższego, to radziłbym zapoznać się z opiniami na temat Sony DT 55-200 mm f/4-5.6 SAM, w którym użytkownicy podkreślają bardzo dobrą ostrość. Myślę, że spokojnie mógłbyś go używać również do makro, dokupując jedynie zestaw pierścieni pośrednich.
Co do dłuższych (i droższych) obiektywów, to nie podpalaj się i podejmij decyzję, gdy dobrze poznasz swój system i preferencje w zakresie preferowanej tematyki zdjęć.
Powodzenia
Ps: i nie przejmuj się docinkami jaada75: to w gruncie rzeczy fajny chłopak, ale czasami zaślepia go bezgraniczna miłość do swojego systemu
DSC02211_900.jpg A tu masz próbę makro - akurat z użyciem obiektywu Carl Zeiss 16-80mm i pierścieniem pośrednim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,58 sekundy. Zapytań do SQL: 16