Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór lustrzanki do 5000 zł
Autor Wiadomość
sonique2955 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   wybór lustrzanki do 5000 zł

Witam,

Otóż stoję ostatnio przed wyborem lustrzanki cyfrowej, chcę się przenieść z mojego wysłużonego kompaktu Sony H2. Fotografować mam zamiar raczej amatorsko, głównie fotografia krajobrazowa, bardzo często jeżdżę na wycieczki po świecie po górach i potrzebuję kupić fajny sprzęt do relacji z moich podróży. Jednym z modeli nad którym się zastanawiam jest Sony Alpha SLT-A57, wypada dość dobrze w testach, co o nim sądzicie. Z nikona polecają mi modele D90 i D7000, ale to dość stare konstrukcje. Jest jeszcze Canon EOS 60D. Proszę o wasze sugestie i ewentualne porady. Zależy mi też na tym aby aparat nie był zbyt skomplikowany w obsłudze ponieważ to będzie mój pierwsyz kontakt z lustrznaką

Reklama

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   

Do 5000zl możesz kupić juz d7100. Nowsza konstrukcja, lepszy tryb filmowy i parę innych udoskonaleń względem starszych braci.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013   

sonique2955, interesuja cie krajobrazy to nie wydawaj wszystkiego na korpus i obiektyw, pomysl jeszcze nad filtrami, chociazby systemowymi jak Hitech czy Lee. dorzuc do rozwazanych korpusow Pentaksa K-5, z Nikonow rozwaz D7000 a odrzuc D90

siosio 
Maniak

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   

http://www.optyczne.pl/po...=1221&add1=1250

Canon 60D jest nawet ciut starszy od Nikona D7000. Lepszą matrycę ma NIkon D7000.

Nikona d7100 z 18-105 kupisz za około 5400 złotych - na pewno warte przemyślenia.

Pomyśl też nad Nikonem D5200 - ma bardzo dobrą matrycę - ale jest to o segment niższa od wymienionych przez ciebie obiektywów.

Ważny jest obiektyw.

Dosyć fajny zestaw to Nikon D7000 plus Sigma 17-70 f/2.8-4 (jest lepszy od nikkor 18-105), wart poniżej 5 tysięcy, plus do tego przydałby się Nikkor ef 35 f/1.8G - wtedy będzie to już koszt około 5400 złotych

sonique2955 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   ...

A do tego Nikona D7100 jaki obiektyw polecacie, czy warto kupować ten który oferują w zestawie ? Prosiłbym jeszcze o komentarz odnośnie Lustrzanek Sony, podobno nikt ich nie poleca ponieważ na rynku królują Nikon i Canon ale przeglądając różnego rodzaju fora one zbierają dużo dobrych opinii.

RB 

Do krajobrazówki? Kup co Ci się podoba. Sony może spokojnie być, tak jak cała reszta.
Jeśli chcesz brac to na niezbyt zobowiązujące "sesje' w góry, to rozważ stosunkowo mały korpus z jakimś jednym w miarę uniwersalnym obiektywem. Nawet polecałbym jakiegoś małego bezlusterkowca, jednak z wizjerem (nieistotne czy optycznym czy elektronicznym) bo niestety, z samego ekranu LCD to mogą być kłopoty z kadrowaniem w górskim słońcu.

Niestety, obsługi wszystkiego będziesz sie musiał nauczyć, i to nie chodzi o to gdzie co tam jest w tym korpusie, tylko jak po prostu robić lepsze zdjęcia. Tzn. poza automatem. Żaden korpus za Ciebie nie wymyśli jak choćby poprawnie skorygować ekspozycję na śniegu :-)

sonique2955 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013   ...

No właśnie a do tego Sony Alpha 57 to jakie obiektyw polecalibyście, nie ukrywam że zależy mi i na szerokim kącie jak i na dużym zoomie więc w conajmniej 2 trzeba się będzie zaopatrzyć. Głównym miejscem robienia fotek będą góry

jaad75 
Klub Pierdzieli

sonique2955 napisał/a:
No właśnie a do tego Sony Alpha 57 to jakie obiektyw polecalibyście
Nie polecalibyśmy A57, bo jest znacznie gorszy od konkurencji w tej cenie. Lustrzanką też można go nazwać tylko od biedy, bo lustro służy tam tylko do ustawiania ostrości, a nie do obserwacji kadru.

RB 

A tam... jak zwykle :-)

sonique kup se pentaksa to Ci z pobożnym zachwytem doradzą, inaczej nie licz :-)

A co do obiektywów, cóż, wszędzie (no, w C, N i S na pewno) masz to samo. Weźmiesz podstawowe 18-sto ileś tam i jakąś szeroką Sigmę i tyle. Hameryki się odkryć nie da. Twoje potrzeby chyba są niezbyt duże i dość typowe. Naprawdę, praktycznie wszystkim się to obleci, szczególnie na pioziomie że po prostu chcę trochę miłych fotek sobie zrobić w górach.

(wiem ... tonalne i te sprawy i oprogramowania matrycy i w ogóle...)

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
(wiem ... tonalne i te sprawy i oprogramowania matrycy i w ogóle...)
Zapominałeś o wizjer, dwie rolki, uszczelnienia, długość pracy na akumulatorze... Pewnie wg. Ciebie równie nieistotne, ale wszystkie razem składają się na znacząco gorszy produkt. :roll: A przynajmniej znacząco gorszy od Nikonów i Pentaksów w tym zakresie cenowym.

RB 

jaad, naprawdę, starałem się napisać, ze z mojego punktu widzenia do tego, czego sonique aparatu potrzebuje to powinien kupic jak najmniejszy korpus, najlepiej jakieś cos bez lustra z jakimkolwiek wizjerem. Na zasadzie: lepiej mniej nosić niz więcej, gdy zdjecia na takim poziomie i tak będa takie same. Oczywiście, ze dzięki dwóm rolkom krajobrazy mu nie pouciekaja, a z powodu uszczelnień będzie mógł robic fotyna szlaku gdy leje. Natomiast z tego co Ty piszesz to tylko czas pracy na baterii ma jakies znaczenie. Zresztą, z mojego w sumie niemałego doświadczenia w górach ze zdjęciami: niezbyt duże.

sonique2955 
Nowy

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   ..

Zdecydowałem się jednak na aparat Sony A57, jaki obiektyw do zdjęć krajobrazowych, przyrodniczych dobrać

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

Krajobrazy to obiektyw szerokokątny, a najlepiej ultra szerokokątny, rektilinearny, o ogniskowej w zakresie 10-25mm.
Ogniskowe przyrodnicze to 300-400mm
Do makro wystarczy jakiś już zwykły obiektyw z założonymi pierścieniami pośrednimi.
W bazie obiektywów tu na Optycznych można zobaczyć jakie obiektywy są dostępne, a ceny na Allegro.

jaad75 
Klub Pierdzieli

sonique2955 napisał/a:
Zdecydowałem się jednak na aparat Sony A57
Dobierasz do nicka? :razz:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

sonique2955 napisał/a:
Zdecydowałem się jednak na aparat Sony A57

No i będziesz zadowolony :smile: A co do obiektywów, to oczywiście Tutejszyn ma rację, ale gdybyś chciał w pełni zrealizować jego podpowiedzi, to chyba musiałbyś przekroczyć tytułowy budżet. Żeby się w nim zmieścić, to chyba radziłbym wziąć korpus z obiektywem standardowym Sony DT 18-55 mm f/3.5-5.6 SAM II (tak a'propos Optyczni: może warto by go przetestować :?: ), który jak na kitowy (czyli kupowany w zestawie), ma całkiem niezłe osiągi, duże lepsze od obiektywu Sony DT 18-70, od którego ja zaczynałem i który dłuuugo musiał mi wystarczać. :sad: Oczywiście to jeszcze nie to samo co mój obecnie używany Carl Zeiss 16-80, ale do krajobrazu w zupełności wystarczy. Natomiast co do dłuższego, to radziłbym zapoznać się z opiniami na temat Sony DT 55-200 mm f/4-5.6 SAM, w którym użytkownicy podkreślają bardzo dobrą ostrość. Myślę, że spokojnie mógłbyś go używać również do makro, dokupując jedynie zestaw pierścieni pośrednich.
Co do dłuższych (i droższych) obiektywów, to nie podpalaj się i podejmij decyzję, gdy dobrze poznasz swój system i preferencje w zakresie preferowanej tematyki zdjęć.
Powodzenia :smile:
Ps: i nie przejmuj się docinkami jaada75: to w gruncie rzeczy fajny chłopak, ale czasami zaślepia go bezgraniczna miłość do swojego systemu :mrgreen:

DSC02211_900.jpg
A tu masz próbę makro - akurat z użyciem obiektywu Carl Zeiss 16-80mm i pierścieniem pośrednim.
Plik ściągnięto 5792 raz(y) 283,32 KB

Odpowiedz do tematu