Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatnio próbowałem zrobić portret pięcioletniego synka wieczorem próbując wykorzystać tylko światło zastane. Była to tylko próba czy zdjęcie wyjdzie i czy młody wystoi parę sekund. Generalnie wszystko ok tylko za dużo szumu. Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)Pytam dlatego bo nie chciałbym ciągnąć malucha wieczorem do miasta tylko po to żeby się przekonać.
Arkowal, a co chcesz konkretnie osiągnąć? To ma być taka sztuka dla sztuki, że tylko zastane? Nie poruszyć się przez 10 sekund to chyba tylko mim potrafi
Żeby nie było sprawiedliwie polecam byś też w tej próbie nie używał statywu ani innego oparcia. Gdy dobierzesz parametry tak, że zdjęcia nie będą poruszone jest duża szansa, że dziecko też nie będzie
Lampy nie chciałbym używać ponieważ już takie robiłem i to nie ten sam efekt światła. Statyw normalne, że konieczny. Zastanawiam się tylko jakich najdłuższych czasów mogę użyć z tak bliskiej odległości. Udało mi się na 2s zejść a czy się jeszcze dłużej? Czy nawet jeśli nakłonie młodego do stania w bezruchu jest to możliwe?
I o taką odpowiedz właśnie mi chodziło Wydawało mi się, że młody przy takim czasie nawet gdy pociągnie sobie nosem to będzie to widoczne. Reszta mnie nie interesuje.
To trochę przypomina mi problem w stylu: "czy jeśli zrobię sobie kanapkę z pomidorem i cebulą, to mi będzie smakowało?". Zamiast pytać, lepiej jest po prostu zrobić i się samemu przekonać.
Czy w sieci naprawdę można znaleźć odpowiedź na wszystkie pytania?
Ustawienia jakie wyszły to 2,8 800 2s.Zastanawiam się czy dało by się zrobić lepsze przy np. iso 100 a wydłużyć czas powiedzmy do 10s?Czy jest możliwość sfotografowania stojącej lub siedzącej osoby na takich długich czasach? Odległość około 2m. Może młodego przekonam na wstrzymanie oddechu na kilka sekund:-)
Ja tu czegoś nie rozumiem. Dlaczego chcesz zmniejszyć czułość z 800 do 100? Tak na marginesie - wtedy wyjdzie Ci czas na poziomie 16s, a nie 10s. Młody na pewno tyle nie usiedzi.
Czy nie lepiej podnieść ISO z 800 na powiedzmy 1600 lub 3200? Chyba tyle jest jeszcze użyteczne w 60D ? Czas 1, czy 0,5s już jest bardziej realny do wysiedzenie, prawda?
Rozumiem, że chodzi o miejski portret środowiskowy syna?
bo chodziło o to, żeby zmniejszyć szum a nie zwiększyć...
Ja to czytałem i rozumiem ale z drugiej strony nie mogę uwierzyć, że ISO 800 za bardzo szumi, gdy w moim 50D używalne miałem 1600. Stąd sugestia o podniesieniu jednak ISO. Być może jeśli kolega robi JPEGi prosto z aparatu, warto w nim włączyć choćby średnie odszumianie. Albo odszumić kadr w obróbce zdjęcia na PC.
W 60d przy słabym oświetleniu na iso 800 szumi jak diabli. Robie rawy i na nic się zdaje odszumianie przy obróbce.Nie koniecznie uparłem się na iso 100,powiedzmy,że chciałbym zejść na 200-400 maks i myślę że nawet przy słabym oświetleniu nie wyjdą czasy z rzędu 16s.Zawsze można wykorzystać jakieś światełko miejskie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9