Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja też przeważnie tak ale to zależy też jakie sie ma szkło. Bo mając Sigme 70-300 APO to do 200 mm jakość jest powiedzmy ok i wtedy tego 200 mm chyba bym nie przekraczał.
Zależy też czy priorytetem jest dla nas jakość obrazu.
Ja na 100-400 L to głównie te dwie ogniskowe ale jak jest możliwość podejścia bliżej to staram się zejść z 400mm w okolice 300 mm.
Przy krajobrazach mając C 18-55 IS nie zwracam takiej uwagi na jakość bo i tak nie jest ona dla mnie satysfakcjonująca. Więc priorytetem jest dla mnie kompozycja zdjęcia w takim przypadku.
No tak sytuacja zmienia się jeśli mamy obiektyw z jakimś słabszym końcem. Np taka Sigma 70-300 o której piszą, że powyżej 200mm jest duże pogorszenie jakości. Akurat ja mam obiektywy z mocnymi końcami, które lubię eksploatować na maksa (pełna dziura), bez obawy o jakies drastyczne pogorszenie jakości. To jednak bardzo przydatna sprawa!
Dlatego zawodowcy czesto uzywaja 2 stalek na 2 body.
Dokładnie bo czasu na zmiane nie mają ,a stałki dają lepszą jakość niż zoomy co jest oczywiste.
arietiss napisał/a:
Akurat ja mam obiektywy z mocnymi końcami, które lubię eksploatować na maksa (pełna dziura), bez obawy o jakies drastyczne pogorszenie jakości.
Ja swojej L-ki też na pełnej dziurze najczęściej używam. Chyba ,że na prawdę mam świetne warunki to pozwalam sobie na lekkie przymknięcie. To też zależy co fotografujemy ale teraz to piszę z myślą głównie o ptakach i sporcie.
Moje ulubione ogniskowe zależne są od używanego obiektywu. Przy 17-40 używam najczęściej 17mm. Przy 70-200 skrajnych a przy 28-105 w pełnym zakresie. No i moja ulubiona 50mm.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Cze, 2008
wielbicielxx napisał/a:
Wszystko foce ostatnio sigma 30 f/1,4 wiec 50mm
Robisz ciągle 30mm. Nijak to nie chce być pięćdziesiątką.
Robisz ciągle 30mm. Nijak to nie chce być pięćdziesiątką.
Ale kąt widzenia na 400D ma jak 48mm, więc chyba wystarczająco blisko... BTW, 50-tki też różnią się między sobą kątami widzenia - ogniskowe podawane są z pewnym przybliżeniem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10