Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Cze, 2013 Krok wstecz, czyli jaki kompakt zamiast lustrzanki?
od 3 lat używam lustrzanki Sony Alpha A200 (ze stockową optyką). Przez ten czas zdążyłem się jednak przekonać, że lustrzanka to nie zabawka dla mnie. Nie zapałałem miłością do fotografii, nie korzystam z połowy jej funkcji, jej gabaryty sprawiają, że nie zawsze chce mi się ją za sobą brać i w ogóle robić zdjęcia. Natomiast bardzo doceniam jakość zdjęć z tego aparatu w porównaniu do przeciętnych kompaktów.
No ale... planuję ją sprzedać i kupić kompakt. Pewnie dostanę za nią z 700zł. Jestem w stanie dorzucić jeszcze ze 300 zł (ale nie więcej a najlepiej mniej). Mowa o aparacie nowym.
Głównym wymogiem jest jakość obrazu, która mnie nie rozczaruje po przesiadce z tej konkretnej lustrzanki (a nie jest to przecież sprzęt najwyższych lotów). Nie zależy mi na wielkich dotykowych ekranach, wifi i innych wodotryskach. Lustrzankopodobne tryby manuale są wielce wskazane, wymienna optyka (ale to chyba nie ta półka cenowa) mile widziana. Skłaniam się raczej w kierunkach Nikon/Cannon/Olympus/Panasonic/Sony.
Za 900zł gradacja jakości będzie straszna. Nie kupisz nówki o zadowalającej jakości zdjęć w tej cenie. za 900zł jest badziew - trzeba to powiedzieć szczerze. Oczywiście nie chcę urazić milionów Polaków (w tym siebie, bo i takie sprzęty posiadam), ale porównuję do bezlusterkowca.
Minimum to sensor 1/1.7"
W tej cenie możesz znaleźć samsungi EX1 (ze świeczką nowy, lub obecnie na allegro za 640zł z przesyłką z gwarancją do sierpnia 2014r.
Nikony p7100 samsung EX2F to już wydatek ok 1200zł
Za 9 stów - zapomnij
Jarett [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Cze, 2013
700+300 to 1000 zł nie 900.
P7100 i ex1 wymieniłeś, ponieważ.... ??
One jeszcze mogą jakoś zawalczyć jakością z lustrzanką?
Bo przyznam, że i one mi się rzuciły w oczy. Powiedzmy, że na p7100 jeszcze bym nagiął budżet a ex1 spokojnie się w nim mieści tylko mam mieszane uczucia co do firmy Samsung jako takiej.
Ale ludziki z EX1 sa zadowoleni, na tym forum również. To udany sprzęt w przeciwieństwie do EX2F, który już ma gorsze opinie na starcie. Wada EX1 IMO to video 640x480 - zwróć na to uwagę.
A te aparaty mają po pierwsze i chyba najważniejsze większy sensor w porównaniu do wszędobylskich 1/2.3" czyli 1/1.7"
Mają jasne szkła, poza nikonem 7100, ale on ma za to większy zakres ogniskowej jeśli Ci na tym zależy. Wszystkie mają RAWa
W nikonie można podciągnąć tę niedogodność poprzez ISO do powiedzmy akceptowalnego 800 i jest quasi ok.
Za 1000zł kupisz nowoczesny Panasonic TZ30 ale uwież mi, ten aparat w porównaniu do powiedzmy LX7 dzieli może nie przepaść ale spoooro (nie mówię o zdjęciach na plaży i dobrych warunkach).
Co do Panasonica to looknij jeszcze na modele LX3 oraz LX5.
Zwiększając budżet do 1200zł (jak za nikona p7100) załapujesz się na modele Olympus XZ-1 i Canon S100
Myślę, że warte sa Twojego zainteresowania gdyż spełniają wszystkie warunki co poprzednie 3 wskazane aparaty.
Pamiętaj o dodatkowej stówie na kartę i akumulator i pokrowiec ;);)
ps.
(Jak masz znajomych w stanach to ciągnij aparat z zza oceanu)
Jarett [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Cze, 2013
No właśnie czytam testy, opinie użytkowników i własnym oczom nie wierzę, że Samsung jest tak chwalony (a w sumie na starcie w ogóle przekreślałem tę markę). Dopłacać już więcej nie chcę tym bardziej, że zwiększenie budżetu o 30% na pewno nie sprawi w tym przypadku, że jakość zdjęć będzie proporcjonalnie lepsza. A tu mnie jeszcze straszą, że Alfę z trudem za 500zł sprzedam
Niska rozdziałka filmów też nie jest dla mnie żadną wadą, w życiu nie nakręciłem żadnego filmu nawet komórką i w ogóle mnie to nie jara. Aparat kupuję dla dobrej jakości zdjęć.
No to jak video nie jest dla ciebie istotne, to masz ZDECYDOWANIE większe pole do popisu.
Przejrzyj serwis FLICKR w poszukiwaniu fotek. Tam są fotki "pstrykane" i często pokazują prawdziwą wartość aparatu. Mnie np: dużo mniej podobały się fotki z LX7 niż RX100 i w rzeczywistości teraz też te fotki są takie jakby niedokolorowane, ale są to kolory rzeczywiste. W każdym razie polecam flickr do sampli. Wyszukiwanie tam odbywa się min po EXIF (tak mi się wydaje) więc łatwo znaleźć poszukiwany aparat (podobnie na picasa)
No to jak video nie jest dla ciebie istotne, to masz ZDECYDOWANIE większe pole do popisu.
Przejrzyj serwis FLICKR w poszukiwaniu fotek. Tam są fotki "pstrykane" i często pokazują prawdziwą wartość aparatu. Mnie np: dużo mniej podobały się fotki z LX7 niż RX100 i w rzeczywistości teraz też te fotki są takie jakby niedokolorowane, ale są to kolory rzeczywiste.
W LX7 -> Wchodzisz w menu masz do wyboru kilka opcji kolorystycznych standard/natural/vivid/portrait/landscape itd.
Każda z nich możesz kompensować +/-2 do tego kontrast odszumianie i ostrość.
Jeśłi nie wiemy czego chcemy mamy RAW i ustawiamy sobie wszystko w post procesie - nie rozumiem jak można nie mieć fotk takich jakie się komuś podobają?
Gdzie tkwi proble w "dokolorowaniu"?????
A do tego jeszcze jest kompensacja Balansu Bieli - ludzie instrukcja obsługi NIE PARZY!
Właśnie o to chodzi, że domyśłnie fotki mają być w miare naturalne a dokolorowanielub odkolorowanie jest opcją łatwą do uzyskania.
Najtrudniej jest uzyskać naturalność wierność odwzorowania szczegółów realną kolorystykę.
kilka opcji kolorystycznych standard/natural/vivid/portrait/landscape itd.
- chyba, że Ty masz.
...rzeczywiście Chris62, a już myślałem że się nie da. Nie mam co robić, tylko bawić się raw-ami kilkudziesięciu/set fotek z wakacji. I mówię o fotkach w trybie AUTO. Te kilka to sobie mogę pokombinować, ale bez przesady. A poza tym, Vivid jest fatalny póki co. Zwłaszcza niebieski kolor w tej opcji (i mówisz o Happy? bo Vivid u mnie nie ma). Nic na to nie poradzę, że bardziej podobają mi się fotki z RX100, na który jednak nie było mnie stać w dniu zakupu. Jeszcze jak wyświetla się fotki z LX7 na matrycy IPSowej w TV to jest super. Ale na kilkuletnim LCD-TN jest lipka IMO. Podkręcam temperaturkę na telewizorze jak jest taka potrzeba.
kilka opcji kolorystycznych standard/natural/vivid/portrait/landscape itd.
- chyba, że Ty masz.
...rzeczywiście Chris62, a już myślałem że się nie da. Nie mam co robić, tylko bawić się raw-ami kilkudziesięciu/set fotek z wakacji. I mówię o fotkach w trybie AUTO.
No coż w trybie AUTO nie odważyłbym się robić fotek innych jak "testowe".
Proponuję tryb P i pełną kontrolę nad tym co się robi.
Możesz np określic najdłuższy dozwolony czas migawki np 1/100s , kolor niebieski lub inny zniwelować w opcji balansu bieli, wpłynąć na poziom odszumienia tj zmniejszyć go aby zyskać na detalch, gdyby było ostre światło a chciabyś użyć F1,4 to automatycznie włączy się filtr ND - o czymś takim posiadacze Samsunga i Fuji moga tylko pomarzyć podbnie RX100 a tak ogólnie poza EX2F światłem F1,4 nie dysponują i zakresem 24 mm również nie.
Najważniejsz ajest jednak pełna kontrola nad trybem AF - tu możesz regulować punkt i obszar pomiaru.
Kolejną zaletą jest to oże mozesz w menu ustawićc czy przysłlonę aparat ma dobierać możłiwie najbardziej otwartą czy najkorzystniejszą dla MTF - czyli optymalna dla jakości obrazka w zależności od ogniskowej.
Poza tym mozesz ustawić zoom krokowy dzięi temu szybciej przejdziesz z 24 na 90 mm.
Opcje kolorystyki masz takie ja podałem - dla trybów PASM oczywiście.
Polecam też właczyć intelligent resolution (3 poziomy) jeżeli nie korzystasz z RAW.
Potrafi zadziwić wydobyciem drobniutkich detali.
Sam jeszcze poznaję ten aparat - na pewno najgłupszą rzeczą jest używanie trybu Auto.
Niemniej i tu można uruchomiż Auto + i po naciśnięciu kółka pojawią sie opcje uproszczone obrazkowe mała duża GO suwak kolorów itp.
a opcję vivid możesz ująć z 0 na -1 lub -2 wedle uznanaia.
Ja używam najczęściej natural +1 RAWy sobie też zapisuję bo co stoi na przeszkodzie przy karcie 64 GB?
Obróbce poddaję tylko te które chcę zmodyfikować np do czarno białych albo poddać interpolacji do wyższej rozdzielczości, albo uzyskać oczoj..e kolorki i wyostrzanie a'la Olympis XZ-2 - tak tak z Panasonica też tak można
Głównie jednak RAW sie przydaje do wyciągniecia lepszego zakresu tonalnego a rozdzielczością różnie bywa w porównaiu do użycia intelligent resolution - czasem ciężką taki detal wycisnać przynajmniej w Lightroomie.
Poza tym w Lightroomie zapisałem sobie kalibrację kolorów - zmodyfikowałem czerwień i niebieski.
Zaznaczam X fotek wybierma preset kolory LX7 i za jednym kliknięciem modyfikuję przesuniecia na wszystkich - warto uzywac RAW dla określonych efektów i wcale nie musi to być dużo pracy.
W presecie możesz zapisać wiel rzeczy wyostrzanie odszumianie kontrast krzywa tonalna wyciągnięcie z cieni/ śwaiteł itd.
Myśłisz ż eposiadacze aparatów kilkukrotnie droższych tego nie robią?
Żadna cyfrówka nie zadowli wszystkich gustów.
Poza tym trzeba mieć porównanie z tej samej sceny i nie wg ustawień domyślnych producenta tylko wg własnych.
Wszystkie te aspekty można kompensowac jak napisałem a o jakości zdjeć zadecyduje pewność ukłądu AF i optymalna ekspozycja.
W trybie Auto nawet tego sie pozbawiasz - liczysz na szczęście?....
Zgadzam się z Tobą, chyba we wszystkim - tyle tego napisałeś. A napisałeś zapewne ze 20-30% użytecznych opcji tego aparatu.
Tylko że prawdopodobnie w chwili obecnej używamy tych cacek do zupełnie innych celów i stąd inne nasze podejście. I oceniam, że sporo z nowych userów wcale nie chce na początku znac tych wszystkich opcji o których piszesz. Nie znaczy to, że nie powinni mieć LX& - który ma ponadprzeciętne AUTO. Do nich kieruję swoje doświadczenia z szukania i subiektywne opinie amatora (bądź co bądź).
Druga sprawa to fakt, że ja niedawno zapisałem się na to zacne forum w tej samym celu co i obecni użytkownicy. Większość pytających ma liczbę postów=1.
Mogę zakładać że cześć z nich zna się na "rzeczy" ale większość szuka po prostu klikadeł. Autor wątku, korzystając wcześniej z Alfy wie zapewne co i jak, i Twój opis może go skłonić do zakupu (poza PL).
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Cze, 2013
Za 1000zł szukałbym używanego np. Nikona P7100.
Jakość wykonania jest super. Ma bardzo rozbudowany układ przycisków - w zasadzie jest ich więcej niż w niejednej lustrzance.
Jakość zdjęć - hmm, ostre, ale szum jest, nie ma co się oszukiwać. Spokojnie z ISO 400 można korzystać, a w kryzysowych sytuacjach ISO 800 też ujdzie. Wszystko powyżej to tylko gadżet.
Za 1100 można kupić nowy, sprawdź na ceneo. Wg mnie najlepszy obecnie kompakt w cenie 1100zł w stosunku cena/jakość.
Ciężko do niego znaleść pokrowiec. Obiektyw też niezbyt jasny. Po prostu za 1100zł dostajesz dobry kompakt, nie najlepszy, ani nie rewelacyjny, ale do zdjęć w dzień i w pomieszczeniach (byle nie za ciemnych) spokojnie da radę. Myślę, że zadowoli Cię jako byłego posiadacza lustrzanki, jeśli zaakceptujesz fakt, że powyżej ISO 400 lepiej nie wychodzić. ISO 800 tylko w kryzysowych sytuacjach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9