Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
paul80, mnie się ciągle zdaje, że Ty nie rozumiesz wpływu jaki mają wszystkie pozostałe warunki, poza tym najprostszym parametrem, jakim jest temperatura barwowa. Zafarby z trawy i innych obiektów od których odbija się światło, inne postrzeganie zdjęcia a realnego świata, i tak dalej. Naprawdę to, co wydaje nam się, że widzimy, to jest zupełnie coś innego niż rejestruje niedoskonały ale obiektywny aparat fotograficzny.
No nie dalej jak wczoraj obrabiałem zdjęcia córy leżącej na trawie. Balans bieli ustawiony tak, żeby było ładnie (niekoniecznie wiernie i idealnie), a pod oczami i na pozostałych powierzchniach skóry skierowanych w stronę ziemi co mam? Zielony kolor. Odbija się trawa. To samo na białkach ocznych. Czy widziałem to spoglądając przez wizjer? Oczywiście że nie, bo nasz mózg przetwarza i odrzuca to, co niepotrzebne. Czy jakikolwiek color checker pozwoli wyeliminować to zjawisko i nie będę musiał ręcznie retuszować zielonej skóry? Nie. Chyba że ustawimy balans kierując checkera w stronę trawy, tylko wtedy pozostałe obszary zdjęcia będą miały odjechane kolory.
komor, dzięki komor za wytłumaczenie także się przyda, tylko tutaj chodzi o WB z aparatu a z checkera, być może taki mam być nie wiem, niech Hijax sprawdzi zaraz mu wyśle wiadomość na priv.
Jak dla mnie zdjęcie, które podesłałeś jest ok przy ustawieniu WB na 10K + podbije się ekspozycje (jest niedoświetlone). Wygenerowałem też profil z tego wzornika, co widać - materiał wyjściowy jest całkiem spoko. Jako użytkownik Canona powinieneś być przyzwyczajony do podbitego kontrastu i czerwieni na twarzy
Na razie walczę z wirusem i zrzucam obraz systemu, więc piszę z komórki. Hijax, nawet z profilem z checkera jest czerwono na twarzy???, czyli instynktownie dobrze robię zmieniając barwę pomarańczy na plus a jeszcze niedawno mówiliście że jest ok , jakby to napisał Rafał- dzielisz włos na czworo he
Z moich doświadczeń z żarciem wynika, że odwzorowanie czerwieni w Canonie 50D zmienia się najbardziej po zadaniu profilu z Passporta. Co do ludzi to nie mam doświadczenia, realnie wzornika przy portrecie użyłem parokrotnie tylko w kontrolowanych warunkach ze światłem błyskowym, kiedy kalibracja jest najmniej potrzebna, bo nie ma trudnego i dziwnego światła.
Napotkałem na ciekawą informację o balansie bieli:
" Jeśli zależy nam na tym, aby barwy na zdjęciu były takie, jakie powinny być, gdyby fotografowana scena była oświetlona ostrym, białym światłem, musimy we wszystkich innych przypadkach dokonać korekty zarejestrowanych faktycznie barw. Korekta ta w jakimś sensie fałszuje rzeczywistość, gdyż przekształca faktycznie zarejestrowane w określonym świetle barwy na ich hipotetycznie prawdziwe odpowiedniki w świetle białym. Na ogół jednak ludzie oczekują, aby na zdjęciu były zarejestrowane "prawdziwe" barwy fotografowanych obiektów - tzn. np. aby suknia panny młodej wyszła na zdjęciu biała - nawet, jeśli w kościele wyglądała na zielonkawą, bo była oświetlona światłem z zamontowanych u powały świetlówek"
I to jest to o czym klepałem, to aprat w zasadzie ustawia dobrze WB a my go zmieniamy zmieniając rzeczywistość, czyli to my fałszujemy rzeczywistość a gdzie nas mózg oszukuje?
paul80, Ameryki nie odkryłeś bo o tym mowa od samego początku przecież była. Nawet w tym wątku
Wzornik jest po to by zrównoważyć barwę głównego oświetlenia. Innymi słowy by mieć materiał wejściowy do dalszej obróbki o laboratoryjnej czystości. By zdjęcie skorygować tak, jak uważamy za stosowne. Zastanawiałeś się po co ta druga połowa Passporta jest?
paul80 napisał/a:
gdzie nas mózg oszukuje?
Jesteś nauczony, że biała kartka jest biała tak jak i suknia jest biała. I niezależnie od otoczenia (oczywiście bez ekstremów jak np sodowa latarnia w nocy) będziesz tę kartkę czy suknię widział jako białą. Czy w słońcu na plaży czy też w lesie albo w kościele. To jest to oszukiwanie mózgu.
Jak chcesz zobaczyć jak jest "na prawdę" ustaw na aparacie WB na "słoneczko" i nie zmieniaj.
I tak - trzeba korygować balas w kościele z wzornika, bo w 80-90% przypadków aparat sam z siebie właśnie zarzuci zielenią suknię co spowoduje grymas na ustach naszych klientów.
Hijax z tym że biała kartka w świetle żarowym nie jest biała a zabarwiona czerwienią, to logiczne bo taki jest iluminant;) i teraz my ustawiając wb z checkera, pokazujemy jak wyglądają czyste kolory w idealnym świetle dziennym, czyli nie oddajemy tego co widzieliśmy
Druga połowa checkera zapewne służy do korekcji kolorów, ale szczerze nie wiem co oprócz generowania profilu mam z nią zrobić, mógłyś coś szkrabnąć;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11