Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czyli takim p7700 nie ma szans na takie zdjęcia na duzym zoom i najmniejsza przesłona
W pozycji tele obiektyw ma około 45mm (ekw 200) przy maksymalnym otworze f/4.
By objąć w kadrze osobę (powiedzmy 1,5m w kadze pionowym) potrzebujesz oddalic się na odległość prawie 10 m. W takim ustawieniu Go będzie równe 220 cm, czyli dość sporo...
W takim ustawieniu Go będzie równe 220 cm, czyli dość sporo...
Sporo jak sporo
Kalkulator GO mówi, że fotografując z 10 metrów LX7-ką, przy 17mm (ekw 90mm) i f/2.3 będzie to 12 metrów
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013
Jackiller,
Nie wprowadzaj pytającego w błąd.
Nie zachowałeś tej samej skali odwzorowania -"zmieniłeś kadr". Przedmiot sfotografowany LX-7 na 17.7mm na 10 metrach będzie miał inną wysokość -nie 150cm.
Jackiller, używając tele w LX7 dla tego samego kadru wystarczy robić z 3,5m a nie 10m. Wtedy GO będzie 120cm - tu LX-7 zyskuje dzięki o "działkę" lepszej przysłonie
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 04 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Ale nadal nie mam odpowiedzi dlaczego koledze wychodzą kiepskie zdjęcia. Nadal interesuje mnie ten P7700 lub LX7 chyba ze jest coś tej wielkości i jakości innego a w podobnej cenie. Jednak bezlusterkowce odpadaja, z obiektywem tez nie beda wygodne a i wielkosc tez nie mala (z obiektywem konkretnym) a nalesniki ok, ale bez zadnego zooma to nie dla mnie.
. Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie.
Na automacie to możesz sobie pograć a nie dobre zdjęcia robić.
Poruszajace sie obiekty są wyzwaniem zwłąszcza dla kompaktu. Trzeba ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć.
Dlatego ja zwracam uwagę na szybkość działania AF - nie pamiętam jak to tam u Nikona wyglada ale na ten przykład mój Panasonic LX7 ostrzy i pstryka w niespełna ćwierć sekundy a i tak do ruchomych obiektów muszę się odpowiednio przyłożyć.
Musisz apewnić odpowiednio krótki czas migawki np dl aszybko jadącego samochody krótszy niż 1/1000s no i tu czasem może braknąć światła i trzeba podbić ISO.
Można też na dłuższym czasie próbować sztuki panoramowania - uzyskasz fajny efekt rozmytego tła aa obiekt ostry.
W każdym razie nie auto tylko manual i ćwiczyć....
Jak AF za słaby spróbuj przewidzieć punkt pstryka i ustaw na manual focus skrócisz czas wykonania zdjęcia i unikniesz pomyłki AF - tu znów pytani ejak wygląda funkcja MF w aparacie?
Ta cyfryzacja doprowwadza do tego, że człowiek zapomina podstawowych rzeczy.
Dawno już tryby M nie używałem i własnie z racji zdjec w ruchu i takich nie innych wymagań włączyłem M.
Kręcę sobie kółeczkiem - czasy migawki Ok, przestawiają się ustawiłem 1/1000s - kombinuję guziczkami i nijak nie mogę zmienć przysłony co jest myślę Panasonic ni eprzewidział zmiany przysłony?
po czasie puknąłem sie w głowę i powiedziałem w duchu sam do siebie " ty durniu masz przecież pierścień przysłon!"
Dziwne bo w trybie A o tym pamiętałema w trybie M zgłupiałem
Automat powinien tak ustawiać parametry aby zdjecia byly możliwie najlepszej jakości. Wiec to dziwne.
Ale nadal nie mam odpowiedzi dlaczego koledze wychodzą kiepskie zdjęcia.
Jakiemu koledze?
Już ktoś podawał tego linka do wymiarów. Fajne. I właśnie tutaj widać ze bezlusterkowce z obiektywami robią sie duże w porównaniu do kompaktów. Wzasadzie tylko przez
obiektyw
[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 21:07 ]
A może Canon G15 ?
Automat powinien tak ustawiać parametry aby zdjecia byly możliwie najlepszej jakości. Wiec to dziwne.
Mrzonka. Może za n+1 lat kiedy aparat będzie mógł skorzystać z jakiegoś neuroprzekaźnika by wiedzieć o co chodzi jego operatorowi, ale jak na razie to.. mrzonka...
marcinb78 napisał/a:
I właśnie tutaj widać ze bezlusterkowce z obiektywami robią sie duże w porównaniu do kompaktów. Wzasadzie tylko przez
obiektyw
To zobacz jak się prezentuje Pentax Q
marcinb78 napisał/a:
A może Canon G15 ?
Ja zdecydowanie bardziej wolę P7700, choć G15 to porządna puszka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11