Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
muzyk i AndrzejM.Makuch - bardzo możliwe że to dobre wyjście, tym bardziej że strasznie ciężko idzie mi z jakąkolwiek zmianą...
Pochwalę się tylko że oprócz Sony A77 macałem również (wczoraj) Canona 60D (z 18-135is) i Nikona D7000 również z kitem, ale już nawet nie pamiętam o jakim zakresie. Generalnie Canon 60D lepiej mi leży w dłoni, grip Nikona nie jest tak głęboki jak w Canonie - nie ma za co złapać Natomiast Nikon ma lepszy wizjer. Następnym razem wezmę swoją kartę SD i dla porównania strzelę kilka fotek. Poziomica w Canonie jest również niezła, mówię również bo ta w Sony nie jest niezła tylko świetna - nie tylko bada poziom ale dodatkowo czujnik przechyłu aparatu (góra dół)
P.S. a właściwie co jest grane z tymi kartami pamięci, gdzie nie spojrzę to SD. Co z CF ? Czy to znowu zostało zarezerwowane dla najwyższej klasy sprzętu ? O co kaman ? W pocziciwym E-30 mam wejście na CF, E510 również - no chyba że te karty są uważane za przeżytek już czy co - przecież zawsze były o wiele szybsze od SD.
Jeśli Canon, to albo 6d, albo 5dIII, bądź nowy 70D.
60D nie kupowałbym. W tej cenie dostaniesz Pentaxa k5 - który jest lepszy.
Z resztą, co tu pitolić o puszce... słoiki są ważne.
Jeśli masz Olego - może spróbuj go z jakimiś super szkłami, a te Oly miał zawsze prawie bdb.
Jeśli zaś e30 w odstawkę - pomyśl o mikro 43 i 20 1.7 + 45 1.8 - bo to najzajebistsze szkła w systemie, oprócz 75 1.8 czy leiki 45 2.8 makro.
P.S. Tak sobie patrzę na specyfikację Twojego e30 i się zastanawiam, dlaczego Ty teraz z 5 letnim aparatem na siłę sobie bidę szukasz.
1/8000, stabilizacja, 11 pkt AF krzyżowych, detekcja AF -2 do 19 !!!, pomiar punktowy 2% (może nie najmniejszy, ale zawsze lepszy niż 3,5% w Canonach XXD i innych), 5 klatek/sek, kompensacja ... -5/+5 EV..., pokrycie kadru w wizjerze 98%...
ruchomy monitor...
chyba faktycznie za mało eksplorujesz ten sprzęt
chyba, że szumy faktycznie przeszkadzają... to wówczas hmmm
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lip, 2013
muzyk napisał/a:
chyba, że szumy faktycznie przeszkadzają...
Taaa... w środku lata...
Ja się o 60D już wyraziłem jak zrobiłem test porównawczy z Pentax K-x - na plus tylko ergonomia była, bo obrazek lepszy z K-x mimo 12Mpix matrycy, z K-5 to nawet nie ma co porównywać , to jak z 5D mkII lub III ...
Masz genialne szkła , dobrą puszkę ustępującą temu 60D raptem o 1EV (10,4 vs 11,5 EV) - wystarczy że będziesz pilnował histogramu i nic lepiej ci nie trzeba!
Rób zdjęcia - czasu szkoda!
A jak już bardzo ci te fajne szkiełka zbrzydły - zamień na coś naprawdę lepszego. Nie o 1 , a 4 EV ... jak D7000 czy K-5.
Jeśli w aparacie max iso to 800, to na dzisiejsze standardy mało (chociaż w głowie cały czas temat analogowych czasów, kiedy to z takimi ISO się obchodzono i też ciekawe foty wychodziły).
Z drugiej strony, jeśli TEN aparat - e30 już jest... to dusiłbym z niego soki do bólu.
Jeśli miałbym szkła Olowe 4/3 - kupiłbym sobie tą puszkę, bo jest zajebiście wyposażona i ... ma stabilizację też.
dobrą puszkę ustępującą temu 60D raptem o 1EV (10,4 vs 11,5 EV) - wystarczy że będziesz pilnował histogramu i nic lepiej ci nie trzeba!
Hm… Widzę pewien dysonans w tym myśleniu…
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lip, 2013
muzyk napisał/a:
Co to ma za znaczenie kiedy?
Ma , latem masz akurat najwięcej światła na tej półkuli , a zakładam że kolega "krajowy" albo choć "europejski" jest. No chyba że reporterką się para... to już dawno czym inny by focił...
komor napisał/a:
Hm… Widzę pewien dysonans w tym myśleniu…
No przy myśleniu o zmianie o 1 Evs na C mając już całkiem fajną optykę - no sorry - tylko to mogę napisać. A jeśli już koniecznie zmieniać to mając wybór - o 3-4 Evs... jak Nikon czy Pentax. Czyli aparaty które z powodzeniem konkurują ze starszymi FF.
W środku lata i głęboką zimą o godzinie 20 w ciemnym kościele kościele zasadniczo jest tyle samo światła... No chyba, że zakładasz, że jedyne zdjęcia jakie będą robione, to słit focie z plaży słonecznej, najlepiej w południowej porze - co wbrew pozorom spowoduje, że szum się zdradziecko pięknie pokaże w głębokich cieniach, o które w takiej aurze nie trudno.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a:
W środku lata i głęboką zimą o godzinie 20 w ciemnym kościele kościele zasadniczo jest tyle samo światła...
No nie powiedziałbym... ale może być już za mało na 100ISO , na szczęście używalne - czyli dobra jakość obrazka jest w e30 do 500ISO...
hijax_pl napisał/a:
że szum się zdradziecko pięknie pokaże w głębokich cieniach, o które w takiej aurze nie trudno.
A to zdradzieckie bestie, mam nadzieję że kolega ma już na tyle opanowany aparat by te demony w histogramie zmieścić. Jeśli nie - to w Canonie będzie miał to samo...
Ma , latem masz akurat najwięcej światła na tej półkuli
Ej no, co jadłeś?
Wystarczy, że wleziesz w cień, czy niekorzystne warunki oświetleniowe i słoneczko może sobie... pogmerać.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Lip, 2013
muzyk napisał/a:
Wystarczy, że wleziesz w cień, czy niekorzystne warunki oświetleniowe i słoneczko może sobie... pogmerać.
To znaczy że już całkiem tym olkiem z tymi w sumie dość jasnymi szkłami do 500ISO - nic się nie da robić? No ludzie litości!!! Pliiiiz!
To powiem wam coś ciekawego - jak pracowałem w jednej z redakcji jako fotoreporter - miałem do dyspozycji cz-b filmy o czułości 400 ISO , tylko z rzadka forsowałem je na 800 bo ziarno cły obraz chciało zeżreć. Inic dziwnego - był koniec lat 70-tych i kupienie czegokolwiek graniczyło z cudem , a redakcja chodów w państwowym monopolu prasowym RSW czy KAW nie miała. I przydziałów filmów typu Ilford też. To się na HL-ce robiło albo na filmowej taśmie 35mm ORWO NP7. Najwięcej jednak pracowałem na NP20 (80ISO). I powiększenia 50x60 z tych filmów do dziś dobrze wyglądają.
Ciąg dalszy macania i testowania sklepowego - jednak z pewną rezerwą
Dzisiaj molestowane były Canon 6D, Olympus OM-D EM5 i Nikon D7000.
Napiszę tylko o moich odczuciach, bo ściśle techniczne dane to każdy zna lub może z łatwością sprawdzić.
Canon 6D całkiem przyzwoicie leży w dłoniach (moich), duży wizjer, bdb jakość wyświetlanego obrazu na LCD (co prawda nie jest obrotowy, ale też nie jestem maniakiem obrotowości, aż tak często z tej funkcji nie korzystałem w E-30, ale dobrze ją mieć, przydaje się). Autofocus - nie ma szału bodajże 11 punktów, ale w warunkach sklepowych całkiem sprawnie sobie poczynał. Gdybym kupił ten model to szukałbym dobrej jakości spacer zooma (nie wiem jakiego), na pewno portretówkę 85 1,8 i przykładowo do makro/portret 100 2.8.
Olympus OM-D EM5 - bardzo dobra jakość wykonania, w porównaniu z 6D jest to maleństwo ale... wbrew pozorom leży całkiem pewnie w dłoni. Fajny sprzęt, fajna alternatywa lustrzanek. Jednak z moich obserwacji wynika, że taki sprzęt jeszcze długo nie będzie zagrożeniem dla luster. Po pierwsze punkty AF - zupełny brak. Bardziej przypomina to kompakt niż lustrzankę. Jak wykryje twarz to i może nastawi ostrość na oczy, kto wie ... a może na nos ...a może na czoło ?? Jest to wielki kwadracik, nie mylić z punktem, taki jak w kompaktach. Fakt, jest 35 pól do wyboru 5x7 w możemy wybrać pole, w którym ów kwadracik (niech mi nikt nie mówi że to jest punkt) będzie szukał ostrości. Nie wiem jak sprawdza się ten aparat przy portretach i chęci nastawienia ostrości na gałce oka, podobno sobie z tym radzi, ale nie ma typowych punktów AF takich jak w lustrach. Wizjer jest elektroniczny, ale nie ma huków - to co widziałem w Sony A77 jest nieporównywalnie lepsze. Następna kwestia LCD. Jakość co najmniej średnia - chyba taki jak w E-PL3, albo nieco lepszy. Trudno mi ocenić jakość zdjęcia na wyświetlaczu LCD tego aparatu ponieważ jego jakość nie jest najwyższych lotów, konkurencja od dawna oferuje więcej. Dodatkowa kwestia to odchylany ekran - rozwiązanie zrobione moim zdaniem na siłę. Płaszczyzna odchyłu jest niewielka, wydaje mi się że taka jak w najtańszym obecnie E-PL3. Niedawno czytałem opinię, w którejś ktoś zachwalał ten LCD za możliwość zrobienia sobie z niego stolika na kieliszek no cóż, zawsze można znaleźć jakiś pozytyw, niestety więcej się nie odchyli (przynajmniej nic się nie wyleje). Na usprawiedliwienie trzeba dodać, że przy takiej konstrukcji aparatu czyli z wbudowanym wizjerem nie dałoby rady zamontować LCD, który miałby więcej płaszczyzn odchyłu, ponieważ zahaczałby o wystający wizjer i ekran po prostu by się o niego ocierał, rozwiązaniem byłby ruchomy LCD taki jak w E-30/C60D - ale nie wiem czy nie chodzi o patenty ($). Poza kilkoma minusami i ceną OM-D EM5 prezentuje się świetnie, bdb materiały, uszczelnienia i wbudowana stabilizacja to dodatkowy atut.
Wróciłem też do Nikona D7000, rzeczywiście jego uchwyt jest jakiś taki bardziej płytki, ale może to kwestia przyzwyczajenia - musiałbym uważać i często przycinać paznokcie Wizjer, jak już wspomniałem, bardzo dobry, sporej wielkości. AF działa świetnie - wg mnie lepiej niż w 6D, a z OM-D Em5 nie będę porównywał bo to zupełnie inne rozwiązania. LCD, choć nie obrotowy, jest jakościowo taki jak w 6D, Olympus nadrobi straty w tym zakresie dopiero w następcy EM5. To tyle. Na razie nic się nie napinam
Poczekam i popatrzę, nie cofnę kijem Wisły. Już tylko ...
to byłby jeden z obiektywów na którego miałbym chrapkę.
Nadal brakuje w systemie m4/3 odpowiednika genialnego 14-54 II f2.8-3.5 - jest przejściówka, ale to się mija z celem, gabarytowo takie połączenie to nieporozumienie.
do tego: 45 1.8, 60 2.8 i 75 1,8
dodatkowo: 75-300 i 9-18.
opcjonalnie gdyby Olek nie stworzył odpowiednika 14-54, to coś ze stałek w okolicach 12 do 18.
opcjonalnie gdyby Olek nie stworzył odpowiednika 14-54, to coś ze stałek w okolicach 12 do 18.
Jest Panasonic 12-35 2.8, ale kosztuje fortunę.
Dalej, 35-100 2.8 - również fortuna.
W micro 4/3 zdecydowanie stawiam na wymieniane już szkła:
20 1.7 - genialne
45 1.8 - genialne +
7.5 f3.5 - rewelacja
Z reszty: Sigma 60 2.8 - świetnie ostre
dekielek 15 f8 i Holga 25 f8 - do zabawy
Są jeszcze inne plastikowe tanie i bardzo jasne szkła.
Z tele, to chyba Panas 45-200 4-5.6
Z mniejszego zakresu - ultralekki Panas 45-150 OIS.
Stałka tele - 75 1.8, ale kosztuje fortunę.
Makro- Leica 45 2.8
Egzotyczne, to "Wojtki" f0,95
Jako w miarę szeroką stałkę widziałbym Olego 12 f2
Ciemny, szeroki zoom - genialny Panas 7-14 f4, ale cena... fiu fiu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10