Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 700d , Nikon D7000, Canon 60D, Canon 650D
Autor Wiadomość
maestro 
Uczestnik

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   

muzyk i AndrzejM.Makuch - bardzo możliwe że to dobre wyjście, tym bardziej że strasznie ciężko idzie mi z jakąkolwiek zmianą...

Pochwalę się tylko że oprócz Sony A77 macałem również (wczoraj) Canona 60D (z 18-135is) i Nikona D7000 również z kitem, ale już nawet nie pamiętam o jakim zakresie. Generalnie Canon 60D lepiej mi leży w dłoni, grip Nikona nie jest tak głęboki jak w Canonie - nie ma za co złapać :) Natomiast Nikon ma lepszy wizjer. Następnym razem wezmę swoją kartę SD i dla porównania strzelę kilka fotek. Poziomica w Canonie jest również niezła, mówię również bo ta w Sony nie jest niezła tylko świetna - nie tylko bada poziom ale dodatkowo czujnik przechyłu aparatu (góra dół)

P.S. a właściwie co jest grane z tymi kartami pamięci, gdzie nie spojrzę to SD. Co z CF ? Czy to znowu zostało zarezerwowane dla najwyższej klasy sprzętu ? O co kaman ? W pocziciwym E-30 mam wejście na CF, E510 również - no chyba że te karty są uważane za przeżytek już czy co - przecież zawsze były o wiele szybsze od SD.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   

Jeśli Canon, to albo 6d, albo 5dIII, bądź nowy 70D.

60D nie kupowałbym. W tej cenie dostaniesz Pentaxa k5 - który jest lepszy.

Z resztą, co tu pitolić o puszce... słoiki są ważne.
Jeśli masz Olego - może spróbuj go z jakimiś super szkłami, a te Oly miał zawsze prawie bdb.

Jeśli zaś e30 w odstawkę - pomyśl o mikro 43 i 20 1.7 + 45 1.8 - bo to najzajebistsze szkła w systemie, oprócz 75 1.8 czy leiki 45 2.8 makro. :idea:

P.S. Tak sobie patrzę na specyfikację Twojego e30 i się zastanawiam, dlaczego Ty teraz z 5 letnim aparatem na siłę sobie bidę szukasz.
1/8000, stabilizacja, 11 pkt AF krzyżowych, detekcja AF -2 do 19 !!!, pomiar punktowy 2% (może nie najmniejszy, ale zawsze lepszy niż 3,5% w Canonach XXD i innych), 5 klatek/sek, kompensacja ... -5/+5 EV..., pokrycie kadru w wizjerze 98%...
ruchomy monitor...

chyba faktycznie za mało eksplorujesz ten sprzęt :neutral:
chyba, że szumy faktycznie przeszkadzają... to wówczas hmmm

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Lip, 2013   

muzyk napisał/a:
chyba, że szumy faktycznie przeszkadzają...

Taaa... w środku lata...
Ja się o 60D już wyraziłem jak zrobiłem test porównawczy z Pentax K-x - na plus tylko ergonomia była, bo obrazek lepszy z K-x mimo 12Mpix matrycy, z K-5 to nawet nie ma co porównywać , to jak z 5D mkII lub III ...
Masz genialne szkła , dobrą puszkę ustępującą temu 60D raptem o 1EV (10,4 vs 11,5 EV) - wystarczy że będziesz pilnował histogramu i nic lepiej ci nie trzeba!
Rób zdjęcia - czasu szkoda!
A jak już bardzo ci te fajne szkiełka zbrzydły - zamień na coś naprawdę lepszego. Nie o 1 , a 4 EV ... jak D7000 czy K-5.

muzyk 

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Taaa... w środku lata...

Co to ma za znaczenie kiedy?

Jeśli w aparacie max iso to 800, to na dzisiejsze standardy mało (chociaż w głowie cały czas temat analogowych czasów, kiedy to z takimi ISO się obchodzono i też ciekawe foty wychodziły).
Z drugiej strony, jeśli TEN aparat - e30 już jest... to dusiłbym z niego soki do bólu.
Jeśli miałbym szkła Olowe 4/3 - kupiłbym sobie tą puszkę, bo jest zajebiście wyposażona i ... ma stabilizację też.

komor 
Moderator

dobrą puszkę ustępującą temu 60D raptem o 1EV (10,4 vs 11,5 EV) - wystarczy że będziesz pilnował histogramu i nic lepiej ci nie trzeba!

Hm… Widzę pewien dysonans w tym myśleniu…

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Lip, 2013   

muzyk napisał/a:
Co to ma za znaczenie kiedy?

Ma , latem masz akurat najwięcej światła na tej półkuli , a zakładam że kolega "krajowy" albo choć "europejski" jest. No chyba że reporterką się para... to już dawno czym inny by focił...

komor napisał/a:
Hm… Widzę pewien dysonans w tym myśleniu…

No przy myśleniu o zmianie o 1 Evs na C mając już całkiem fajną optykę - no sorry - tylko to mogę napisać. A jeśli już koniecznie zmieniać to mając wybór - o 3-4 Evs... jak Nikon czy Pentax. Czyli aparaty które z powodzeniem konkurują ze starszymi FF.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Taaa... w środku lata...
W środku lata i głęboką zimą o godzinie 20 w ciemnym kościele kościele zasadniczo jest tyle samo światła... No chyba, że zakładasz, że jedyne zdjęcia jakie będą robione, to słit focie z plaży słonecznej, najlepiej w południowej porze - co wbrew pozorom spowoduje, że szum się zdradziecko pięknie pokaże w głębokich cieniach, o które w takiej aurze nie trudno.

Andrzej.M.
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
W środku lata i głęboką zimą o godzinie 20 w ciemnym kościele kościele zasadniczo jest tyle samo światła...

No nie powiedziałbym... ale może być już za mało na 100ISO , na szczęście używalne - czyli dobra jakość obrazka jest w e30 do 500ISO...
hijax_pl napisał/a:
że szum się zdradziecko pięknie pokaże w głębokich cieniach, o które w takiej aurze nie trudno.

A to zdradzieckie bestie, mam nadzieję że kolega ma już na tyle opanowany aparat by te demony w histogramie zmieścić. :wink: Jeśli nie - to w Canonie będzie miał to samo... :mrgreen:

muzyk 

Wysłany: Pon 15 Lip, 2013   

Ma , latem masz akurat najwięcej światła na tej półkuli

Ej no, co jadłeś? :wink: :grin:
Wystarczy, że wleziesz w cień, czy niekorzystne warunki oświetleniowe i słoneczko może sobie... pogmerać. :lol:

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Wystarczy, że wleziesz w cień, czy niekorzystne warunki oświetleniowe i słoneczko może sobie... pogmerać. :lol:

To znaczy że już całkiem tym olkiem z tymi w sumie dość jasnymi szkłami do 500ISO - nic się nie da robić? No ludzie litości!!! Pliiiiz!
To powiem wam coś ciekawego - jak pracowałem w jednej z redakcji jako fotoreporter - miałem do dyspozycji cz-b filmy o czułości 400 ISO , tylko z rzadka forsowałem je na 800 bo ziarno cły obraz chciało zeżreć. Inic dziwnego - był koniec lat 70-tych i kupienie czegokolwiek graniczyło z cudem , a redakcja chodów w państwowym monopolu prasowym RSW czy KAW nie miała. I przydziałów filmów typu Ilford też. To się na HL-ce robiło albo na filmowej taśmie 35mm ORWO NP7. Najwięcej jednak pracowałem na NP20 (80ISO). I powiększenia 50x60 z tych filmów do dziś dobrze wyglądają.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AndrzejM.Makuch, ziarno a szum to dwie zupełnie inne sprawy...

maestro 
Uczestnik

Ciąg dalszy macania i testowania sklepowego - jednak z pewną rezerwą :)

Dzisiaj molestowane były Canon 6D, Olympus OM-D EM5 i Nikon D7000.
Napiszę tylko o moich odczuciach, bo ściśle techniczne dane to każdy zna lub może z łatwością sprawdzić.
Canon 6D całkiem przyzwoicie leży w dłoniach (moich), duży wizjer, bdb jakość wyświetlanego obrazu na LCD (co prawda nie jest obrotowy, ale też nie jestem maniakiem obrotowości, aż tak często z tej funkcji nie korzystałem w E-30, ale dobrze ją mieć, przydaje się). Autofocus - nie ma szału bodajże 11 punktów, ale w warunkach sklepowych całkiem sprawnie sobie poczynał. Gdybym kupił ten model to szukałbym dobrej jakości spacer zooma (nie wiem jakiego), na pewno portretówkę 85 1,8 i przykładowo do makro/portret 100 2.8.

Olympus OM-D EM5 - bardzo dobra jakość wykonania, w porównaniu z 6D jest to maleństwo :) ale... wbrew pozorom leży całkiem pewnie w dłoni. Fajny sprzęt, fajna alternatywa lustrzanek. Jednak z moich obserwacji wynika, że taki sprzęt jeszcze długo nie będzie zagrożeniem dla luster. Po pierwsze punkty AF - zupełny brak. Bardziej przypomina to kompakt niż lustrzankę. Jak wykryje twarz to i może nastawi ostrość na oczy, kto wie ... a może na nos ...a może na czoło ?? Jest to wielki kwadracik, nie mylić z punktem, taki jak w kompaktach. Fakt, jest 35 pól do wyboru 5x7 w możemy wybrać pole, w którym ów kwadracik (niech mi nikt nie mówi że to jest punkt) będzie szukał ostrości. Nie wiem jak sprawdza się ten aparat przy portretach i chęci nastawienia ostrości na gałce oka, podobno sobie z tym radzi, ale nie ma typowych punktów AF takich jak w lustrach. Wizjer jest elektroniczny, ale nie ma huków - to co widziałem w Sony A77 jest nieporównywalnie lepsze. Następna kwestia LCD. Jakość co najmniej średnia - chyba taki jak w E-PL3, albo nieco lepszy. Trudno mi ocenić jakość zdjęcia na wyświetlaczu LCD tego aparatu ponieważ jego jakość nie jest najwyższych lotów, konkurencja od dawna oferuje więcej. Dodatkowa kwestia to odchylany ekran - rozwiązanie zrobione moim zdaniem na siłę. Płaszczyzna odchyłu jest niewielka, wydaje mi się że taka jak w najtańszym obecnie E-PL3. Niedawno czytałem opinię, w którejś ktoś zachwalał ten LCD za możliwość zrobienia sobie z niego stolika na kieliszek :) no cóż, zawsze można znaleźć jakiś pozytyw, niestety więcej się nie odchyli (przynajmniej nic się nie wyleje). Na usprawiedliwienie trzeba dodać, że przy takiej konstrukcji aparatu czyli z wbudowanym wizjerem nie dałoby rady zamontować LCD, który miałby więcej płaszczyzn odchyłu, ponieważ zahaczałby o wystający wizjer i ekran po prostu by się o niego ocierał, rozwiązaniem byłby ruchomy LCD taki jak w E-30/C60D - ale nie wiem czy nie chodzi o patenty ($). Poza kilkoma minusami i ceną OM-D EM5 prezentuje się świetnie, bdb materiały, uszczelnienia i wbudowana stabilizacja to dodatkowy atut.
Wróciłem też do Nikona D7000, rzeczywiście jego uchwyt jest jakiś taki bardziej płytki, ale może to kwestia przyzwyczajenia - musiałbym uważać i często przycinać paznokcie :lol: Wizjer, jak już wspomniałem, bardzo dobry, sporej wielkości. AF działa świetnie - wg mnie lepiej niż w 6D, a z OM-D Em5 nie będę porównywał bo to zupełnie inne rozwiązania. LCD, choć nie obrotowy, jest jakościowo taki jak w 6D, Olympus nadrobi straty w tym zakresie dopiero w następcy EM5. To tyle. Na razie nic się nie napinam ;)
Poczekam i popatrzę, nie cofnę kijem Wisły. Już tylko ... :)

[ Dodano: Pią 19 Lip, 2013 15:38 ]
http://tysonrobichaudphot...2-8-macro-lens/

to byłby jeden z obiektywów na którego miałbym chrapkę.

Nadal brakuje w systemie m4/3 odpowiednika genialnego 14-54 II f2.8-3.5 - jest przejściówka, ale to się mija z celem, gabarytowo takie połączenie to nieporozumienie.

do tego: 45 1.8, 60 2.8 i 75 1,8
dodatkowo: 75-300 i 9-18.
opcjonalnie gdyby Olek nie stworzył odpowiednika 14-54, to coś ze stałek w okolicach 12 do 18.

i mamy zestaw marzenie

[ Dodano: Pią 19 Lip, 2013 19:46 ]
http://hazeghi.org/mft-lenses.html wszystkie szkła systemu m4/3

róża 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Lip, 2013   

Podłączę się bo ciekawy temat;) Mam pytanie czy do Olympusa EPL3 można podłączyć wizjer czy tylko do tych lepszych modeli ?

RB 

Można podłączyć wizjer. VF-1 lub VF-2.

muzyk 

maestro napisał/a:
opcjonalnie gdyby Olek nie stworzył odpowiednika 14-54, to coś ze stałek w okolicach 12 do 18.

Jest Panasonic 12-35 2.8, ale kosztuje fortunę.
Dalej, 35-100 2.8 - również fortuna.

W micro 4/3 zdecydowanie stawiam na wymieniane już szkła:
20 1.7 - genialne
45 1.8 - genialne +
7.5 f3.5 - rewelacja

Z reszty: Sigma 60 2.8 - świetnie ostre
dekielek 15 f8 i Holga 25 f8 - do zabawy

Są jeszcze inne plastikowe tanie i bardzo jasne szkła. :idea:
Z tele, to chyba Panas 45-200 4-5.6
Z mniejszego zakresu - ultralekki Panas 45-150 OIS.
Stałka tele - 75 1.8, ale kosztuje fortunę.

Makro- Leica 45 2.8

Egzotyczne, to "Wojtki" f0,95

Jako w miarę szeroką stałkę widziałbym Olego 12 f2

Ciemny, szeroki zoom - genialny Panas 7-14 f4, ale cena... fiu fiu.

Odpowiedz do tematu