Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaką lustrzankę wybrać?
Autor Wiadomość
robertrobert1 
Bywalec

Wysłany: Sro 18 Wrz, 2013   Jaką lustrzankę wybrać?

Potrzebuję dobrego aparatu na parę lat i do szkoły, ale nie mam do wydania zbyt wiele. Cena max. = 2000zł.
Zależy mi, by było jak najwięcej ustawień manualnych przy robieniu zdjęć jak i przy nagrywaniu. Nienawidzę automatu. Minimalna rozdzielczość: 14MP. Zależy mi na szczegółowości i jakości obrazu.
Przeglądam aparaty i przeglądam, ale nie wiem jaki wybrać. Odpadają te bez manuala przy funkcji nagrywania. Aparat nie musi mieć durnych gadżetów typu ,,ruchomy wyświetlacz" itp.

Proszę o uzasadnioną odpowiedź.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Wrz, 2013   

No to pochwal się jeszcze, jakie to aparaty przeglądałeś, które mieszczą się w założonym budżecie..

nienietaktak
[Usunięty]

1. te 2000 to max z obiektywami czy sam korpus?
2. używane czy nowe?

Andrzej.M.
[Usunięty]

W tej cenie niewiele można zwojować - choć jest jeden bardzo dobry model Pentax K-500 z "kitem" 18-55 da się kupić.
Jakie ma zalety? Już parę razy pisałem o wizjerze jasnym i pryzmacie pentagonalnym - co się przekłada na większy i jaśniejszy obraz ze 100% pokryciem kadru, regulacjach , stabilizacji, ergonomii i wielu innych - w wątkach podobnych (np lustrzanka do 2500 ) są przeze mnie wymienione - przeczytaj. W tej kwocie tylko gorzej możesz trafić. Pomijam kwestie związane z rozwojem systemu , bo pewnie nieprędko będziesz coś droższego dokupował ( np. taki Tamron 17-50/2,8 - to ok. 1300zł, a stałki budżetowe typu 35mm czy 50mm w cenie 700-1000zł do każdego systemu dostaniesz.

robertrobert1 
Bywalec

Tutejszyn, jest wiele lustrzanek w tej cenie nowych i z obiektywami (kitowymi w prawdzie, ale jednak)

- Canon D600
http://allegro.pl/lustrza...3544800656.html

- Nikon D3100
http://allegro.pl/nikon-d...3526919728.html

- Canon D1100
http://www.euro.com.pl/lu...dc-iii-mm.bhtml

- Nikon D3200
http://allegro.pl/nikon-d...3530214875.html

- Nikon D5100
http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-vr.bhtml

- Sony SLT-A58K
http://www.euro.com.pl/lu...-slt-a58k.bhtml

Wymieniać więcej? Widzicie - tyle jest, a która najlepsza?

Andrzej.M.
[Usunięty]

http://www.fotoplus.pl/of...-55mm-f-3-5-5-6
Ta jest najlepsza w tej cenie. Korpus z półki nieco wyższej (tyle że bez górnego wyświetlacza i uszczelek). Na anglojęzycznych forach Pentaxy porównują z D7000 a nie D5100...
Wymień więcej - może jeszcze coś się znajdzie. A obiektywy kitowe - teraz nie są takie złe jak przed laty.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 18 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

AndrzejM.Makuch napisał/a:
W tej cenie niewiele można zwojować - choć jest jeden bardzo dobry model Pentax K-500 z "kitem" 18-55 da się kupić.

Listę podobnie bardzo dobrych modeli za te pieniądze podał też kolega autor... :-) jest zdecydowanie dłuższa.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jakie ma zalety? Już parę razy pisałem o wizjerze jasnym i pryzmacie pentagonalnym - co się przekłada na większy i jaśniejszy obraz ze 100% pokryciem kadru,

Tak a propos akurat tych zalet to... w a58 może być jeszcze jasniej jak se podkręcisz, jest 100% pokrycie, obraz jeszcze większy, w wizjerze to Ci może nawet histogram live wyświetlić :razz: :Jak ktos niekonieczne OVF musi miec... offkoz :mrgreen:

Robert, moje zdanie jest takie: weż odrzuć 600d, przejdź sie do sklepu, zobacz, który Ci najbardziej odpowiada. Nie wtopisz z żadnym z tych aparatów (zastrzegam, pojęcia nie mam o filmowaniu, tak wiec w zakresie video na moim zdaniu nie polegaj...). Z tym Pentaxem tyż, nie bój się, Andrzej jest hmmm.. dośc natarczywy..., ale to tez dobre korpusy są, Pentaxa też se obejrzyj... jak go zdołasz gdziekolwiek dotknąc. W sumie licytacja co który ma lepszego sensu większego nie ma.

Andrzej.M.
[Usunięty]

RB napisał/a:
dośc natarczywy...,

W końcu mam napisane - Entuzjasta... :lol:

Aaaa, byłbym zapomniał - o bezprzewodowym sterowaniu fleszami nigdzie nie pisałem , ale to dlatego że założyłem że wszystkie to mają. Może niesłusznie. Zresztą - co tam, idę na zdjęcia , bawcie się dobrze. :cool:
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 18 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

maarten 
Początkujący

Pentax ma jakiekolwiek manualne ustawienia ekspozycji podczas filmowania?

kojut 
Entuzjasta

maarten napisał/a:
Tak- kompensacja i przysłona.

robertrobert1 
Bywalec

A jakie obiektywy do tego pentaksa? Jakie wejście i jakiej firmy najlepsze?

Porównując te wszystkie aparaty, to który będzie miał najwięcej ustawień manualnych?

maarten 
Początkujący

Przy filmowaniu z tego co pamiętam Canon pozwala na pełny manual, co do Sonego nie wypowiem się bo nie wiem, reszta ma ograniczenia j/w.

robertrobert1 
Bywalec

Czytałem, że pentax w nagrywaniu to już wgl. jest do tyłu. To prawda?

kojut napisał/a:
maarten napisał/a:
Tak- kompensacja i przysłona.

A manualna ostrość?

kojut 
Entuzjasta

robertrobert1 napisał/a:
Czytałem, że pentax w nagrywaniu to już wgl. jest do tyłu. To prawda?

Jak się filmowało panasem G to każda lustrzanka jest do tyłu :razz:
robertrobert1 napisał/a:
A manualna ostrość?
Ostrość to chyba oczywiste, ale pytanie było o ekspozycję :razz:

robertrobert1 
Bywalec

No to chyba zdecyduję się na pentaxa, ale nadal jestem otwarty na propozycje.
A co z tymi obiektywami? Jakie pentax ma mocowanie?

Odpowiedz do tematu