Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do znawcow systemu Canon - Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?
Autor Wiadomość
magiera23 
Bywalec

Wysłany: Wto 04 Cze, 2013   

muzyk napisał/a:
Smola napisał/a:
nie ma na necie porownan 7d z 30d.

Jedno widziałem.

Nie wiem czy takie porównanie wystarczy :mrgreen:

http://snapsort.com/compa...vs-Canon_EOS_7D

http://snapsort.com/compa...vs-Canon_EOS_7D

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 04 Cze, 2013   

Luknij zaś tutaj...

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Cze, 2013   

Przyjrzałem się temu twojemu "zabytkowi" i muszę przyznać że udzieliły mi się obiekcje dotyczące późniejszych modeli zwłaszcza w kwestii małej matrycy - można by rzec że ktoś osiadł na laurach dekadę temu ... Jeśli popatrzeć że użyteczne iso przy zachowaniu dobrej jakości obrazu (wg. DxO) wynosiło 736 ISO a w 7D 854 ISO - i od premiery tego aparatu żaden model cropa nie zbliżył się do tej granicy - można tylko podzielać zastrzeżenia kolegów.
Jeśli nie masz sporej szklarni - to wypada po prostu zmienić system , a jeśli masz - zaczekać na 7D mkII. Plastiku do niego raczej nie wsadzą, ale kto wie - może wreszcie dadzą nowy rodzaj matryc , który zapoczątkuje nową generację wszystkich serii 2-3-4 cyfrowych lustrzanek z lepszymi osiągami. Takich, które dadzą obrazy porównywalne z Pentaxem, Nikonem czy Sony. Może nawet powiększą fizyczny rozmiar do standardu konkurencji (1,5x).

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 22 Wrz, 2013   

jaad75 napisał/a:
muzyk napisał/a:
Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.
To przeskaluj sobie 8MPix w górę, jeśli wolisz. Kupujesz po to, żeby drukować/pokazywać w sieci - w obu przypadkach 7D będzie dawał lepsze obrazki.
Smola napisał/a:
A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? ;-)

Obrazek

Hej Jaad75, rozumiem ze wizjer 70D ma wielkosc jak 50D ? A 6d jak 5D MK II ?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Smola napisał/a:
2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 )

7D te 800ISO spokojnie ładny obrazek ci da, ale na 3200 i 6400 to i Pentax K-5II nie pomoże (1600 jeszcze) - choć może by ci się spodobał. . ISO 6400 - to raczej Canon1Dx lub Nikon D3s .

paul80 
Maniak
Optyczny

Smola napisał/a:
Pytanie moje brzmii czy 7d w powyzszych punktach jest dobrym wyborem oraz czy roznica pomiedzy 30d vs 7d bedzie odczuwalna ?

Nie na tyle na ile byś chciał, miałem podobny dylemat i odczucia są mieszane. Spodziewałem się dużej poprawy z przesiadki 400D na 60D. Nie wiem jakie szkła posiadasz i czy myślałeś nad zmianą systemu, jeżeli nie chcesz zmieniać systemu, to albo czekasz na następce 7D, albo przechodzisz na FF 6D.

komor 
Moderator

http://www.msa.wroclaw.pl...tkan-Autorskich

Zdjęcia z 7D. Pierwsze zdjęcie: ISO 1250. Szóste zdjęcie: ISO 2000. Ósme: ISO 1600. W miarę dobrze naświetlone, bez mocnego wyciągania z cieni.

paul80 
Maniak
Optyczny

komor :wink: mniejszych nie miałeś a zdjęcia bardzo ładne;)

komor 
Moderator

Mniejszych nie, ale mam większe. :) Daje to jakiś ogląd użyteczności. Moim zdaniem ISO 1600 bez problemu, 2000 już trzeba uważać, 3200 awaryjnie, oczywiście wszystko zależy od wymagań i od medium. Druk zniesie więcej… No i mówimy o reportażu, a nie jakości studyjnej.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 23 Wrz, 2013   

komor napisał/a:
Druk zniesie więcej…

To zależy - gazetowy czy "wydawniczy".
A zdjęcia rzeczywiście maleńkie - trudno coś z nich wyczytać. :cool:

paul80 
Maniak
Optyczny

Smola, tutaj masz sample full size z ACR ( te na dole strony są z ACR Lifghtrooma), tylko weż pod uwagę że z 7D jest tyci gorzej, sample są z 60D.
http://www.imaging-resour...E60DGALLERY.HTM

http://www.imaging-resour...E60D/E60DA7.HTM

komor 
Moderator

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A zdjęcia rzeczywiście maleńkie - trudno coś z nich wyczytać.

Właśnie sobie zdałem sprawę, że chyba co poniektórzy nie pofatygowali się kliknąć tych miniaturek umieszczonych na zalinkowanej przeze mnie stronie. Tak na wszelki wypadek napiszę więc, że te znaczki pocztowe są klikalne…

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013   

komor napisał/a:
Tak na wszelki wypadek napiszę więc, że te znaczki pocztowe są klikalne…

a i "zNEXTować" można :razz:

paul80 
Maniak
Optyczny

komor napisał/a:
Właśnie sobie zdałem sprawę, że chyba co poniektórzy nie pofatygowali się kliknąć tych miniaturek umieszczonych na zalinkowanej przeze mnie stronie

Obawiam się że jednak wszyscy kliknęli na znaczki i otworzyły się większe zdjęcia, jednak do oceny jakości one średnio się nadają :wink: , przy tak małych zdjęciach to i ISO 6400 daje spokojnie radę :wink:

komor 
Moderator

paul80, nie rozumiem. W internecie większych się raczej nie zamieszcza niż te 800-1000px, dałem przykład praktyczny po przeczytaniu porad teoretycznych nieco powyżej od mojego pierwszego postu. A z ISO 6400 w przypadku 7D raczej byłaby bardzo marna jakość, mam jeszcze jakieś foty na ISO 3200 z tych samych warunków co powyżej i jest już znacznie gorzej niż 1600 czy 2000.

Odpowiedz do tematu