Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013 Aparat dla amatora, do przyszłej rozbudowy.
Witam,
Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać
W najbliższym czasie zamierzam zainwestować w lustrzankę cyfrową.
Do tej pory zdjęcia wykonywałem smartphonem (Nokia n8), lub aparatem rodziców FujiFilm FinePix S1700, ale po ostatniej zabawie lustrzanką kolegi (Sony a300) postanowiłem także zainwestować w lustro.
Problem polega na tym że w ogóle nie wiem jakie lustro było by dla mnie najlepsze.
Uwielbiam robić zdjęcia zachodów słońca, krajobrazy, zabytki itp. czasami jakiś rajd samochodowy czy zawody siatkarskie lub pływackie.
No i wiadomo zdjęcia z wakacji i portrety koleżanek
Czasami jakiś film, ale to rzadko.
Na początek zamierzam kupić body+obiektyw z zestawu
W przyszłości zamierzam rozbudowywać zestaw o kolejne elementy.
Na ten zestaw ma do przeznaczenia ok. 2200 zł
Przymierzam się do zakupu Sony a58, czy to dobry wybór ?
Jestem otwarty na inne propozycje.
To nie jest typowa lustrzanka, tylko SLT - brak jej optycznego wizjera, zamiast niego ma elektroniczny. Obecnie Sony klasycznych lustrzanek już nie robi (ostatnia, to A580 sprzed trzech lat), a i technologia SLT (półprzepuszczalnego lustra używanego do dostarczania światła dla układu AF), właśnie jest w ofercie tej firmy wypierana przez uproszczoną konstrukcję z autofokusem z matrycy głównej.
Jeśli chcesz klasycznej współczesnej lustrzanki z podglądem optycznym, jaki widziałeś w starym Sony kolegi, musisz poszukać w ofercie innych firm.
nie wiem jaki procent owych zdjęć to będą wspomniane zawody pływackie, siatkarskie i rajdy ale jeśli w miarę spory to a58 i sony bym sobie jednak w tym przypadku odpuścił i wybrał coś w miarę pewnym af'em. no i pomyśl też o szkłach jakich będziesz potrzebował jakie oferuje dany system.
w sumie przy takich wymaganiach to te 2,2 tysia chyba malo jednak.
Wybierz coś z tej strony, przejdź się do sklepu i sprawdź, który aparat najlepiej leży Ci w dłoni i tego wybierz. W razie jakichś pytań wal śmiało
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013
Z uwagi na sport SLT jest bdb wyborem w klasie EL. Poszukaj jednak A57 bo to ciekawsza choć podobna do A58 konstrukcja. Straty na celofanie są niewielkie ale za to AF-C śmiga. Poza tym te aparaty mają bardzo przyjemne menu dla amatora. Z powodzeniem pozwolą Ci też cieszyć się maualnymi szkłami jak Samyang 85/1.4 czy helios - uprzedzając nadgorliwców, nie myślę tu o sporcie. poszukaj zestawu A57+18-135 bo na początek to bardzo uniwersalna para.
Z uwagi na sport SLT jest bdb wyborem w klasie EL.
z uwagi na sport zaden korpus el nie jest dobry imo. slt również...
pan.tadeusz napisał/a:
Straty na celofanie są niewielkie
w sporcie mogą okazać się znaczące.
pan.tadeusz napisał/a:
ale za to AF-C śmiga.
jak określiłbyś to śmiganie? bo przyznam jeśli chodzi o af-c w sony slt to nie miałem okazji sprawdzić jak działa... ale cudów nie oczekuję . tak jak od żadnej innej puszki entry level.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013
kufel napisał/a:
z uwagi na sport zaden korpus el nie jest dobry imo. slt również...
jasne najlepiej nie robi zdjęć jeśli nie stać Cię na 1dx
miałem okazję fotografować piłkę nożną, czasem siatkę między innymi d90, d5100, canonem 40d i moją A55. AF w tych nikonach nie nadawał się do takich ujęć. Z 40d było już znacznie wygodniej i pewniej. Z A55 też jestem zadowolony. AF-C to jedna z większych zalet celofanu. Śmiało można próbować bardziej dynamicznych ujęć i trzaskać serią.
jasne najlepiej nie robi zdjęć jeśli nie stać Cię na 1dx
pomiędzy segmentem EL a 1dx jest jeszcze całkiem sporo puszek do wyboru
pan.tadeusz napisał/a:
Z 40d było już znacznie wygodniej i pewniej. Z A55 też jestem zadowolony.
miedzy tymi dwoma brakuje mi jeszcze porównania, jak już porównujemy
pan.tadeusz napisał/a:
AF-C to jedna z większych zalet celofanu.
a w czym sie ona objawia?nie wiem i pytam całkiem powaznie.
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 00:15 ]
no i druga sprawa , co podepniesz do slt do rajdow i sportu czyli pływanie i siatka. o wymaganiach dla tych dziedzin chyba nie muszę Ci pisać.
kufel, w teorii, AF może być mniej "predictive", a być bardziej skuteczny, bo po prostu nie ma przerw w pracy - taka przewaga z nieruchomego lustra. A w praktyce pewnie jak zwykle zależy, co się z czym i w jakich warunkach porównuje.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013
kufel napisał/a:
no i druga sprawa , co podepniesz do slt do rajdow i sportu czyli pływanie i siatka. o wymaganiach dla tych dziedzin chyba nie muszę Ci pisać.
Sigma 70-200 2.8 os chodzi teraz w bardzo dobrej cenie 3.9k
70-200 ssm to kapitalne szkło, można i nowego Tamrona.
80-200 hs jak znajdziesz to w ciemno brać.
Dosyć tanio chodzą też miotły 200/2.8 jak się poszuka.
Sigma 50-150 2.8 II trochę mz krotka choć teraz po 1999 zł bralbym w ciemno jako pierwsze tele do zabaw w portrety. Do tego 16-50 2.8 i będzie fajny zestaw allard
kufel, w teorii, AF może być mniej "predictive", a być bardziej skuteczny, bo po prostu nie ma przerw w pracy - taka przewaga z nieruchomego lustra. A w praktyce pewnie jak zwykle zależy, co się z czym i w jakich warunkach porównuje.
teoretycznie ok, w praktyce, z tego co czytam, bez zachwytu.
ponadto taki cytat
Cytat:
Another disadvantage of the SLT system when it comes to fast shooting is that it isn't possible for the A57 to maintain a live view feed in 8, 10 or 12fps capture modes. The viewfinder does not black out when shooting at these high frame rates, but shows a sequence of still frames you've just shot. What this means is that at any given moment, you don't see the current view through the camera's lens, but how it was a fraction of a second ago. This makes little or no difference if you're shooting slow-moving or static subjects, but it makes panning with fast-moving subjects very hard indeed, since you never know quite where they are - only where they were.
Plus dodaj do tego drobne opóźnienie EVF w stosunku do rzeczywistości i już będziesz wiedział, dlaczego są tacy, co klęli podczas pokazów lotniczych.
Oczywiście - da się focić samoloty. Ale to co dla jednego będzie zdjęciem życia dla drugiego będzie materiałem do kosza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9